Ce spun rudele femeii decedate din cauza coronavirusului?

Femeia de 61 de ani care a decedat noaptea trecută din cauza noul tip de coronavirus este din satul Bălceana, raionul Hâncești, sat care se află în carantină. Soțul victimei este infectat și se afă la spital, la fel ca și alte rude, iar mai mulți consăteni sunt izolați la domiciliu.

separator
Primarul susține că abia de a găsit niște bărbați care să sape groapa și că „doar mortul poate intra în sat”. Femeia decedată a revenit din Italia pe 3 martie ca să-l pomenească pe feciorul său, decedat acum trei ani. Mâine aceasta urmează să fie înmormântată lângă copilul său. Astăzi ministra Sănătății a anunțat că femeia s-a stins în această noapte, la ora 2:45, în urma unui stop cardiac. Aceasta avea și alte probleme de sănătate cronice: diabet zaharat, hipertensiune. Femeia era conectată la respirație artificială și mai bine de o zi a fost intubată.

Rudele decedatei au povestit pentru Jurnal.md istoria revenirii femeii din Italia, cum a fost trimisă de la un spital la altul și cum acesta va fi înmormântată fără nicio rudă.

„A revenit pe data de 3 martie cu avionul. Avea febră 37,5, dar nimeni nu a oprit-o pe Aeroport, deși venea din focarul infecției. A mers pe urmă la sora sa în ospeție, au stat la masă. Pe 8 martie s-a întâlinit cu rudele, ca de sărbătoare, au venit să o vadă. Pe 9 martie s-a simțit rău, a mers la ambulatorul din localitate, după care, pe 10 martie, a chemat 112 și au dus-o la Cărpineni. De acolo au dus-o la Hâncești, apoi la spitalul Toma Ciorbă. Soțul femeii spune că în Chișinău ea nici n-a ieșit din ambulanță, pentru că medicii le-ar fi zis celor care au adus-o că este sănătoasă și ar fi trimis-o acasă. Pe data de 13 martie a fost internată din nou, se simțeau mai rău, a fost dusă la Toma Ciorbă, dupa care transferată la spitalul Republican”, menționează o rudă apropiată, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

„Atunci nu am cunoscut-o, a slăbit și a încărunțit într-o clipă. Tare mai tânjea după el. Pe 3 martie, a venit în RM cu avionul să-i facă rânduielile creștine feciorului. Soțul a întâlnit-o la aeroport, însă nimeni nu le-a spus despre autoizolare, nimeni nu le-a explicat nimic. La câteva zile a simțit primele simptome de răceala, tușea. Pe 9 martie s-a dus la punctul medical din sat, apoi la Cărpineni, iar de acolo la Spitalul din Hâncești. De acolo a venit acasă. A doua zi, pe 10 martie (marți) soțul a sunat la 112 și a fost dusă la spitalul Toma Ciorbă. Acolo medicul de gardă a început a ocărî că „ce ați adus-o pe femeia asta sănătoasă la spital?”. Ea a spus că a zburat cu avionul din Italia pe data de 3 martie. La spital a fost examinată, a fost testată. Testul a arătat negativ la COVID-19. Pe 11 martie a fost externată cu diagnoza pneumonie, cu monitorizare la medicul de familie. Pe 12 martie iar a sunat la urgență și a fost dusă la Toma Ciorbă, unde deja s-a confirmat testul”, a mai spus ruda femeii. Citește reportajul integral pe jurnal.md.

Epidemia de coronavirus a redus emisiile de dioxid de carbon și azot deasupra marilor orașe
Articolul anterior
Un medicament împotriva malariei și-a demonstrat eficiența în tratamentul Covid-19, potrivit experților din Franța
Articolul următor
Alte articole interesante