Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-Covid de la Johnson&Johnson

Pe 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. Dozele au fost distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. Potrivit autorităților, în țara noastră urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen de la Johnson & Johnson.

Vaccinul  Janssen/Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson pentru a preveni infectarea cu virusul Covid-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul Johnson&Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ. În prezent, această tehnologie este folosită și pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika.

Este vorba despre un vaccin vector viral bazat pe un adenovirus uman care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 care cauzează Covid-19. Sistemul imunitar al organismului răspunde la această proteină spike pentru a produce anticorpi. Vaccinul necesită o singură doză și nu trebuie depozitat congelat.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost precalificat pentru utilizare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

S-a constatat că la 28 de zile de la imunizare, vaccinul are o eficacitate de 85,4% împotriva cazurilor severe și 93,1% împotriva cazurilor de spitalizare. 

Înainte de imunizare, comunicați medicului dacă suferiți de:

-alergie

-febră

-tulburări de coagulare a sângelui

-imunosupresie cu medicamente

-graviditate, alăptare.

Care sunt efectele secundare în cazul administrării vaccinului Janssen anti-Covid-19?

-Reacții la locul injectării: durere, roșeață a pielii și umflături.

– Efecte secundare generale: cefalee, senzație de oboseală, dureri musculare, greață, febră.

Există un risc foarte mic ca vaccinul Janssen Covid-19 să provoace o reacție alergică severă. O reacție alergică severă poate apărea de obicei în câteva minute până la o oră după administrarea unei doze de vaccin Janssen Covid-19.

Tromboză 

Unele rapoarte sugerează că vaccinul J&J prezintă un risc crescut de apariție a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Conform acestora, afecțiunea caracterizată prin apariția cheagurilor de sânge și nivelul scăzut de trombocite a apărut preponderent la femeile adulte cu vârsta sub 50 de ani. 

Experții care au analizat rapoartele de siguranță pentru acest vaccin, au depistat 15 cazuri în care femeile au dezvoltat ulterior tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Au existat 7 astfel de evenimente la un milion de vaccinări a femeilor cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani. Pentru femeile cu vârsta de 50 ani și mai mult, rata a fost de 0,9 la un milion de doze. Simptomele trombozei au început între a 6-a și a 15-a zi după vaccinare. 

Sindromul Guillain-Barré 

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a actualizat recent eticheta vaccinului pentru a avertiza despre un posibil risc al unei complicații neurologice rare – sindromul Guillain-Barré. În timp ce instituția a spus că nu a stabilit dacă vaccinul ar putea provoca sindromul, a fost observată o creștere a rapoartelor despre starea uneori paralizantă pe care o simțeau pacienții în urma administrării vaccinului.  

Sindromul este o tulburare neurologică care constă în faptul că sistemul imunitar al organismului dăunează celulelor nervoase, provocând slăbiciune musculară sau, în cele mai grave cazuri, paralizie. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după spitalizare. 

Chiar dacă vaccinul crește riscul sindromului, este totuși mai bine să te vaccinezi împotriva coronavirusului, a subliniat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

O analiză a tuturor datelor disponibile în acest moment arată că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului J&J depășesc riscurile. Peste 12,7 milioane de americani s-au vaccinat deja cu doza unică de Johnson&Johnson. 

Demi Moore arată senzațional la 58 de ani. Actrița, surprinsă în costum de baie, în vacanță în Grecia
Articolul anterior
Maraton de vaccinare la Cetatea Soroca: 4 vaccinuri disponibile
Articolul următor
Alte articole interesante