Cea mai rezistentă grupă de sânge la infecția cu virusul Covid-19, potrivit unui studiu al medicilor chinezi

Rezultatele unui studiu al cercetătorilor din China arată faptul că grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului la contactarea virusului Covid-19.

separator

Astfel, după ce au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2.173 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, din trei spitale din Wuhan şi Shenzhen, cercetătorii au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată unui risc mai ridicat de a contracta coronavirusul, comparativ cu celelalte grupe, în timp ce grupa O este asociată riscului cel mai mic, notează Le Figaro.

De asemenea, în 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că persoanele cu grupa sanguină 0 erau mai puţin sensibili la SARS (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine.

„În această privinţă cele două virusuri se aseamănă enorm”, a explicat Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes.

Anticorpii determină rezistența variabilă. Mai exact, o persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B; cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp.

Le Pendu a precizat că virusul posedă un sistem ce poartă glicoproteinele care recunosc receptorul celulei ţintă, fixându-se de acesta.

Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului. Acesta din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta aceeaşi etichetă ca aceasta. Așadar, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va purta şi el.

Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 beneficiază de un „vaccin natural”, prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, excepție fiind situația în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

„Dezvoltăm anticorpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus. Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a mai declarat Le Pendu, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, totul este doar o ipoteză care trebuie demonstrată, a precizat cercetătorul.

sursa

Formulare pentru toți călătorii. Germania introduce restricții la intrarea în țară
Articolul anterior
După 7 luni de secetă, ploile torențiale au făcut pagube. Localitățile în care au intervenit salvatorii
Articolul următor
Alte articole interesante