Ceaiul de măceșe are proprietăți împotriva cancerului și ajută digestia. Cum să îl prepari

Beneficiile măceșului pentru sănătate se datorează bogăţiei de antioxidanți și fitonutrienți pe care le conțin: vitamina C, flavonoide, carotenoide, polifenoli, catechine. Culese în momentul în care sunt bine coapte, spre mijlocul toamnei, și puse la uscat, măceșele reprezintă un bun remediu de iarnă împotriva virozelor, răcelilor. Iată care sunt beneficiile măceșelor!

separator

1. Efectele cardiovasculare

Studiile au arătat că leucoantocianinele și compușii polifenolici din ceaiul de măceşe pot reduce riscul de boli de inimă. Acest ceai este bogat şi în licopen, care a fost direct legat de scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, datorită nivelurilor ridicate de antioxidanți prezenți în aceste fructe.

2. Anti-cancer

Mulți dintre antioxidanții din ceaiul de măceşe sînt lăudați pentru proprietăţile lor anti-cancer, deoarece sînt capabili să caute și să neutralizeze radicalii liberi înainte de a cauza stres oxidativ, făcând astfel mai dificilă multiplicarea celulelor canceroase.

3. Proprietăți anti-inflamatorii

Studiile efectuate asupra artritei reumatoide și osteoartritei au arătat că ceaiul de măceşe poate îmbunătăți în mod semnificativ mobilitatea și poate reduce inflamația, îmbunătățind calitatea vieții și scăzând stresul oxidativ în țesuturile inflamate.

4. Digestie

Este util pentru digestie, deoarece proprietățile antiinflamatorii pot calma țesuturile inflamate în intestin, în timp ce reglează mișcările acestuia și asigură o absorbție adecvată a nutrienților.

5. Detoxifiere

Ceaiul de măceşe este cunoscut pentru proprietăți laxative cât și diuretice, care pot ajuta organismul să elimine toxinele într-un mod eficient. Dacă vă confruntați cu constipație, metabolism scăzut sau cu un sistem imunitar slăbit, poate fi o idee bună să spălați toxinele și să reduceți încărcătura rinichilor și a ficatului. Acest ceai vă poate ajuta făcând digestia mai rapidă și urinarea mai frecventă.

6. Sistem imunitar puternic

Acest fruct este bogat în vitamina C, importantă pentru un sistem imunitar mai bun. Crește numărul de celule albe din sânge și stimulează creșterea, mai ales dacă vă recuperați după un accident, boală sau operaţie.

Cum se prepară ceaiul de măceșe?

Majoritatea oamenilor preferă bucheţelele de măceşe uscate, deoarece necesită mai puțină pregătire, dar cei care doresc un ceai mai puternic, care eliberează mai multe substanțe nutritive și antioxidanți, adesea aleg să taie și să zdrobească fructele.

Dacă urmați această metodă, va trebui să măcinaţi fructele uscate într-o râşniţă de condimente sau în blender și apoi să treceţi materialul rezultat printr-o sită, pentru a elimina perii fructelor. În acest moment, puteți să vă preparați ceaiul fructat cu pulberea rezultată.

Deoarece acest ceai poate fi puternic la gust, se poate adăuga extract de ştevie (îndulcitor natural).

Ingrediente: 4 lingurițe de măceşe uscate (întregi sau zdrobite/tăiate/cernute), 4 ceşti de apă (filtrată), 4-5 frunze de mentă sau mentă creaţă. Aduceți lent amestecul până la fierbere, apoi fierbeţi 5 minute. La urmă, se adaugă frunzele de mentă sau ştevie dulce.

sursa

A apărut primul tratament împotriva bolii ficatului gras, care afectează aproape jumătate din populație

Autorităţile sanitare americane au autorizat un prim tratament împotriva unei forme grave a aşa-numitei boli a ,,ficatului gras”, care afectează milioane de persoane din Statele Unite, transmite vineri AFP.

Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este autorizat pentru adulţii diagnosticaţi cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau, mai nou, MASH), care suferă de fibroză hepatică.

NASH constă într-o acumulare anormală de grăsimi în ficat, ceea ce declanşează inflamaţia cronică a acestui organ. Celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, ţesut cicatricial care poate degenera în ciroză sau chiar în cancer.

Aceasta este o afecţiune strâns asociată cu obezitatea şi reprezintă o piaţă uriaşă pentru grupurile farmaceutice.

Decizia Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite „aduce speranţă milioanelor de americani”, a reacţionat într-un comunicat Fundaţia Americană pentru Ficat.

Potrivit fundaţiei, NASH/MASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în anul 2025.

Circa 6 până la 8 milioane de americani ar putea fi vizaţi de acest nou tratament, o cifră care se preconizează că va continua să crească, potrivit unei estimări citate de FDA.

Până în prezent, aceşti pacienţi „nu dispuneau de un medicament care să acţioneze direct asupra leziunilor ficatului lor”, a declarat Nikolay Nikolov, reprezentant din cadrul FDA, citat într-un comunicat.

Tratamentul se administrează pe cale orală, o dată pe zi, alături de o alimentaţie corespunzătoare şi exerciţii fizice.

Autorizarea s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane, care a demonstrat după o perioadă de 12 luni beneficii în cazul pacienţilor care au primit tratamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi greaţa. Această autorizare „reprezintă punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a declarat Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals, citat într-un comunicat. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a adăugat el.

Tratamentul va deveni disponibil pentru pacienţii din Statele Unite începând din luna aprilie, la farmaciile de specialitate, a indicat compania.

sursa

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice. El a fumat astfel de țigări zilnic, timp de ani de zile, până să ajungă de urgență la spital. 

Joseph Lawrence, în vârstă de 25 de ani, a fumat țigări electronice, zilnic, timp de ani de zile până să ajungă la urgențe cu un plămân aproape nefuncțional.

Investigațiile medicale au arătat că aerul se acumulase între plămân și peretele toracic, astfel încât plămânul nu mai putea funcționa normal, scrie publicația The Sun.

El a povestit întreaga întâmplare și a făcut apel public ca oamenii să renunțe la țigările electronice. Potrivit datelor, un număr record de 4,5 milioane de britanici s-au apucat de fumat.

Experții sunt îngrijorați mai ales de faptul că țigările electronice au devenit tot mai populare în rândul copiilor. Unul din zece adolescenți cu vârste între 11 și 15 ani le folosesc în mod regulat. 

sursa

Familie, răpusă de durere. Și-a îngropat în aceeași zi mama și doi fii, toți răpuși de Coronavirus
Articolul anterior
Medic din țara noastră: „Mă doare să văd oameni care se sufocă, mă doare să nu pot să-mi îmbrățișez copiii, părinţii”
Articolul următor