Ceaiul de măceșe are proprietăți împotriva cancerului și ajută digestia. Cum să îl prepari

Beneficiile măceșului pentru sănătate se datorează bogăţiei de antioxidanți și fitonutrienți pe care le conțin: vitamina C, flavonoide, carotenoide, polifenoli, catechine. Culese în momentul în care sunt bine coapte, spre mijlocul toamnei, și puse la uscat, măceșele reprezintă un bun remediu de iarnă împotriva virozelor, răcelilor. Iată care sunt beneficiile măceșelor!

separator

1. Efectele cardiovasculare

Studiile au arătat că leucoantocianinele și compușii polifenolici din ceaiul de măceşe pot reduce riscul de boli de inimă. Acest ceai este bogat şi în licopen, care a fost direct legat de scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, datorită nivelurilor ridicate de antioxidanți prezenți în aceste fructe.

2. Anti-cancer

Mulți dintre antioxidanții din ceaiul de măceşe sînt lăudați pentru proprietăţile lor anti-cancer, deoarece sînt capabili să caute și să neutralizeze radicalii liberi înainte de a cauza stres oxidativ, făcând astfel mai dificilă multiplicarea celulelor canceroase.

3. Proprietăți anti-inflamatorii

Studiile efectuate asupra artritei reumatoide și osteoartritei au arătat că ceaiul de măceşe poate îmbunătăți în mod semnificativ mobilitatea și poate reduce inflamația, îmbunătățind calitatea vieții și scăzând stresul oxidativ în țesuturile inflamate.

4. Digestie

Este util pentru digestie, deoarece proprietățile antiinflamatorii pot calma țesuturile inflamate în intestin, în timp ce reglează mișcările acestuia și asigură o absorbție adecvată a nutrienților.

5. Detoxifiere

Ceaiul de măceşe este cunoscut pentru proprietăți laxative cât și diuretice, care pot ajuta organismul să elimine toxinele într-un mod eficient. Dacă vă confruntați cu constipație, metabolism scăzut sau cu un sistem imunitar slăbit, poate fi o idee bună să spălați toxinele și să reduceți încărcătura rinichilor și a ficatului. Acest ceai vă poate ajuta făcând digestia mai rapidă și urinarea mai frecventă.

6. Sistem imunitar puternic

Acest fruct este bogat în vitamina C, importantă pentru un sistem imunitar mai bun. Crește numărul de celule albe din sânge și stimulează creșterea, mai ales dacă vă recuperați după un accident, boală sau operaţie.

Cum se prepară ceaiul de măceșe?

Majoritatea oamenilor preferă bucheţelele de măceşe uscate, deoarece necesită mai puțină pregătire, dar cei care doresc un ceai mai puternic, care eliberează mai multe substanțe nutritive și antioxidanți, adesea aleg să taie și să zdrobească fructele.

Dacă urmați această metodă, va trebui să măcinaţi fructele uscate într-o râşniţă de condimente sau în blender și apoi să treceţi materialul rezultat printr-o sită, pentru a elimina perii fructelor. În acest moment, puteți să vă preparați ceaiul fructat cu pulberea rezultată.

Deoarece acest ceai poate fi puternic la gust, se poate adăuga extract de ştevie (îndulcitor natural).

Ingrediente: 4 lingurițe de măceşe uscate (întregi sau zdrobite/tăiate/cernute), 4 ceşti de apă (filtrată), 4-5 frunze de mentă sau mentă creaţă. Aduceți lent amestecul până la fierbere, apoi fierbeţi 5 minute. La urmă, se adaugă frunzele de mentă sau ştevie dulce.

sursa

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi. O femeie a pierit din cauza unei intoxicații cu plumb, după ce a folosit o cremă pentru hemoroizi. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la acest unguent vietnamez pentru hemoroizi, care conținea o „cantitate extrem de periculoasă” de plumb.

Femeia, din Sacramento, a achiziționat acest unguent, numit Cao Bôi Trĩ Cây Thầu Dầu (Extract de Ricin pentru Hemoroizi), din Vietnam, printr-un anunț pe Facebook. Acest produs i-a fost trimis de către o rudă din Vietnam.

Ulterior, femeia a decedat din cauza unei intoxicații grave cu plumb. Autoritățile sanitare au descoperit că unguentul conținea 4% plumb, o cantitate considerată extrem de periculoasă.

Cum a murit de la o cremă pentru hemoroizi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din comitatul Calaveras, California, unguentul era promovat în principal în grupurile de pe Facebook ca fiind un remediu „miraculos” pentru hemoroizi, sugerându-se utilizarea sa intrarectală.

Chiar și cantități mici de plumb, care pot fi absorbite prin piele, pot provoca probleme grave de sănătate. Simptomele intoxicației cu plumb pot varia de la ușoare la severe, inclusiv oboseală, dureri musculare sau articulare, greață, dureri de cap, crampe abdominale severe, convulsii, comă și chiar deces.

Intoxicația cu plumb, cunoscută și sub numele de saturnism, este o afecțiune cauzată de acumularea excesivă de plumb în organism. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman, iar expunerea prelungită la concentrații ridicate poate provoca probleme de sănătate grave.

Intoxicația cu plumb poate fi cauzată de mai multe modalități, printre care se numără:

  • Inhalarea vaporilor sau a particulelor de plumb: Aceasta poate avea loc în medii industriale unde plumbul este utilizat în procese de producție sau în procese de ardere a combustibililor care conțin plumb.
  • Ingestia de plumb: Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia accidentală a plumbului, de exemplu, consumând accidental vopseaua pe bază de plumb sau apa contaminată cu plumb. În unele cazuri, produsele care conțin plumb, cum ar fi anumite unguente sau condimente, pot fi ingerate și provoca intoxicații.
  • Absorbția prin piele: Experții consideră că o parte mică din plumb poate fi absorbită prin piele, deși această cale de expunere nu este atât de comună ca celelalte două.

Este important să se evite expunerea la plumb și să se urmeze măsuri adecvate de siguranță pentru a preveni intoxicația cu plumb. Aceste măsuri pot include evitarea zonelor sau activităților care pot fi asociate cu expunerea la plumb și respectarea reglementărilor de siguranță în medii industriale sau în cazul manipulării substanțelor care conțin plumb. De asemenea, este esențială utilizarea echipamentelor de protecție adecvate și evitarea consumului de produse cunoscute că conțin plumb.

sursa

Familie, răpusă de durere. Și-a îngropat în aceeași zi mama și doi fii, toți răpuși de Coronavirus
Articolul anterior
Medic din țara noastră: „Mă doare să văd oameni care se sufocă, mă doare să nu pot să-mi îmbrățișez copiii, părinţii”
Articolul următor