Cele mai frecvente boli din cauza cărora mor moldovenii

Aproximativ 88 % dintre toate decesele înregistrate în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile. Printre cele mai populare maladiile care provoacă decesele moldovenilor se numără: maladii cardiovasculare, maladii oncologice, afecțiunile respiratorii cronice, diabetul zaharat și tulburările mintale.

Aceste maladii sunt responsabile și pentru patru din zece cazuri de dizabilitate primară. Importanța controlului bolilor netransmisibile a fost accentuată inclusiv de pandemia COVID-19, având în vedere că peste 90 % dintre persoanele decedate din cauza acestei infecții aveau comorbidități cronice.

Datele au fost prezentate într-un studiu realizat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății. Studiul populațional a fost efectuat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, în total 5 760 de persoane, și a inclus trei etape consecutive: chestionarea, măsurătorile fizice și biochimice. Datele au fost colectate de Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și analizate de o echipă mixtă de experți naționali și internaționali.

Datele studiului STEPS 2021 denotă anumite tendințe alarmante în cazul mai multor factori de risc principali, dar evidențiază și rezultate pozitive, înregistrate datorită eforturilor depuse pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Astfel, s-a îmbunătățit controlul hipertensiunii, în special în ce privește depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul. Proporția adulților de ambele sexe care aveau tensiune arterială crescută și nu urmau un tratament medicamentos a scăzut de 1,5 ori, comparativ cu anul 2013.

Totodată, s-a redus în jumătate proporția persoanelor cărora nu li s-a măsurat niciodată nivelul de glucoză în sânge, iar numărul celor care administrează medicamente antidiabetice s-a dublat.

La capitolul obezitate, s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu peste 15 %, în rândul femeilor. În același timp, comparativ cu anul 2013, numărul bărbaților supraponderali și obezi a crescut alarmant, cu peste 26 % și respectiv 20 % .

Este alarmantă inclusiv tendința pentru consumul produselor din tutun – creștere de 12 %, în rândul bărbaților. În același timp, consumul episodic abuziv de alcool este în descreștere, atât în cazul bărbaților, cu peste 15 %, cât și în cazul femeilor – 66 %.

Deseori aceeași persoană prezintă concomitent mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, accentuându-se în acest fel efectele negative asupra sănătății. Datele studiului STEPS 2021 indică asupra faptului că fiecare a treia persoană adultă din Republica Moldova are trei sau mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, proporția acestora în cazul bărbaților fiind de două ori mai mare decât în cazul femeilor.   

Norvegia testează cu succes un medicament pentru cancer după 18 ani de studii

Oamenii de știință fac progrese importante în tratarea cancerului. Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat un medicament care prelungește viața pacienților cu cancer în stadiu terminal.

How does cancer do that? Sizing up cells and their shapes | CTCA | City of  Hope

Cum a reușit să dezvolte Norvegia un astfel de medicament și cum acționează?

Studiile au durat 18 ani și s-au investit 18 milioane de euro, transmite Alephnews. Medicamentul a fost testat acum pe 20 de pacienți cu cancer în stadiu terminal, iar rezultatele au fost unele foarte bune. La 70% dintre pacienții cancerul s-a oprit din evoluție după 6 săptămâni, 12 persoane au continuat medicația și evoluția s-a oprit după 18 săptămâni, iar o femeie a luat medicamentul timp de 17 luni și cancerul s-a oprit din evoluție pentru 2 ani.

Un lucru foarte important față de chimioterapie este că în urma acestui tratament, bolnavii nu-și mai pierd părul, ceea ce poate avea un impact pozitiv foarte mare ami ales la nivel psihic și emoțional.. Faza 1 acestor studii trebuie de fapt să dovedească că medicamentul nu e toxic și a reușit asta. Acum urmează studiile clinice de fază 2 unde trebuie dovedită eficiența.

Când ar putea fi folosit un astfel de medicament la scară largă?

Parcursul medical este unul extrem de lung pentru orice medicament, dar mai ales pentru cele oncologice. În cazul acestei pilule, componenta fiannaciară reprezintă un factor important.

Norvegia nu are o industrie farmaceutică pentru medicamente noi și tocmai de aceea și aceste teste se fac in Australia și este nevoie permanent de noi investitori pentru că orice test clinic trece de 10 milioane de euro.

OMS recomandă scurtarea perioadei de izolare din cauza Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o modificare a liniilor directoare privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu COVID-19.

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina | Reginamaria.ro

În prezent, OMS recomandă persoanelor infectate cu virusul Sars-CoV-2 să se izoleze timp de 10 zile dacă au simptome şi timp de cinci zile dacă nu prezintă simptome, transmite agerpres.ro.

Anterior, OMS recomandase 13 zile de izolare pentru persoanele infectate care prezentau simptome şi 10 zile pentru cele asimptomatice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, de asemenea, teste rapide antigen pentru persoanele infectate pentru ca acestea să poată vedea dacă infecţia a trecut şi pentru a putea scurta astfel perioada de izolare.

OMS îşi bazează recomandările pe 12 studii la care au participat aproape 3.000 de persoane.

OMS precizează că acestea sunt doar recomandări şi fiecare ţară îşi poate stabili propriile linii directoare.

Dispozitivul medical care detectează țesutul canceros și poate reduce riscul de recidivă, dezvoltat de cercetătorii finlandezi

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat un dispozitiv care ajută la identificarea ţesutului canceros în timpul intervenţiilor chirurgicale, ceea ce ar putea să reducă riscul de recidivă a cancerului, a anunţat Universitatea din Finlanda de Est, scrie digi24.ro.

chrurgi in timpul unei operatii

Primele studii clinice pe oameni ale dispozitivului, cunoscut sub numele de monitor de ţesut aspirat, au avut loc la Spitalul Universitar Kuopio.

Monitorul este ataşat la un tub de aspiraţie chirurgical utilizat în mod obişnuit la intervenţiile chirurgicale, prin care ţesutul este îndepărtat. Cu monitorul de ţesut, chirurgul primeşte informaţii aproape în timp real despre conţinutul ţesutului îndepărtat. Dispozitivul identifică ţesutul tumoral cu ajutorul fluorescenţei, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Utilizarea dispozitivului ar urma să îmbunătăţească ratele de îndepărtare a tumorii şi să reducă nevoia de noi intervenţii chirurgicale locale. Această procedură ar conduce la economii şi rezultate mai bune pentru pacienţi, se precizează în comunicat.

„Scopul nostru este de a rafina tehnica până la un standard de aur pentru chirurgia ghidată prin fluorescenţă”, a declarat Antti-Pekka Elomaa, profesor de neurochirurgie experimentală şi preşedinte al Consiliului Marginum.

Tehnica de monitorizare a ţesuturilor a fost dezvoltată de startup-ul finlandez Marginum şi se bazează pe cercetări interdisciplinare efectuate de Universitatea din Finlanda de Est, Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Universitar Kuopio şi Centrul de Microchirurgie din Finlanda de Est.

Cinci persoane ucise în Ucraina, în noi atacuri lansate sâmbătă de forţele ruse
Articolul anterior
Messi e regele fotbalului! Argentina e noua campioană mondială, după o finală epică împotriva Franței
Articolul următor