Problema administrării antibioticelor este tot mai actuală și asta pentru că sunt mulți cei care recurg la un tratament de acest fel fără să consulte medicul, or luarea antibioticelor trebuie efectuată sub atenta supraveghere a specialistului. De aceea, este bine să fii informat cu referire la riscurile și greșelile pe care să le eviți atunci când se impune tratamentul cu astfel de medicamente.
În general, tendința unei persoane atunci când prezintă anumite dureri, o viroză, o răceală simplă este aceea de se trata singură. Însă, datele statistice sunt îngrijorătoare, consumul de antibiotice din clasa betalactaminelor și a penicilinelor a crescut foarte mult în ultimii 7 ani.
Un antibiotic este o substanță care are capacitatea de a reduce sau de a întrerupe multiplicarea bacteriilor care duc la nașterea infecțiilor în organism. Concret, un antibiotic este un compus chimic, elaborat pe baza unor culturi de microorganisme sau a unor produse de sinteză.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Foarte important de retinut este faptul ca daca nu sunt administrate corect, antibioticele pot da nastere unor reactii adverse foarte grave.
1. De aceea, antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului de familie sau a specialistului, scrie sfatulmedicului.ro.
2. Un alt aspect important de retinut este faptul că deși au efecte benefice într-o multitudine de afecțiuni, antibioticele nu pot vindeca orice boală. Ele nu au niciun efect în caz de roșu în gât, gripă sau în cazul unei banale răceli. Antibioticele vindeca numai infectiile provocate de bacterii, ciuperci si paraziti.
3. Ideal este ca pacientul să facă o antibiogramă, înainte să ia orice fel de antibiotic, adică o analiză care arată ce tip de bacterie a cauzat infecția și care sunt preparatele la care aceasta este sensibilă.
4. Antibioticele se administrează pe stomacul gol, cu o cantitate suficientă de apă pentru a preveni iritațiile esofagului. Ele nu se administrează concomitent cu alte medicamente.
5. Numai în cazul în care există o sensibilitate la nivelul stomacului sau dacă acestea provoacă reacții adverse precum stările de grwață, este posibil ca medicul să recomande administrarea lor după masă.
6. Uneori exista tendința de a consuma iaurt în timp ce se ia antibioticul, lucru total gresit. Iaurtul se consumă înainte sau după administrarea medicamentelor, la un interval de câteva ore, tocmai ca să nu interfereze cu acțiunea medicamentului.
7. Schema de tratament cu antibiotice se poate prescrie pe o durată de la 5 până la 10 zile pentru afecțiuni frecvente cum sunt faringitele, bronșitele, pneumoniile. În afecțiunile grave precum tuberculoza, antibioticele se administrează timp de câteva luni.
8. Mulți pacienți fac greșeala de a întrerupe administrarea antibioticelor după două sau trei zile de tratament pe motiv că se simt mai bine, însă întreruperea tratamentului poate duce la recidivarea bolii și la apariția germenilor rezistenți la antibiotice.