Cele mai importante realizări medicale ale anului 2018

Anul 2018 a fost remarcat printr-o mulțime de realizări medicale revoluționare, precum dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului sau eliminarea malariei din Paraguay. Vezi și restul descoperirilor care vor contribui la o stare mai bună de sănătate la nivel global și chiar la schimbarea istoriei.

separator

1. A fost aprobată dezvoltarea unui nou vaccin anti-rotavirus

În luna ianuarie 2018, producătorul de vaccin Bharat Biotech a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului, ROTAVAC, cu prețul de numai 1$ pe doză. Un vaccin pentru prevenirea acestui virus contagios are capacitatea de a împiedica milioane de decese deoarece rotavirusul și alte boli diareice sunt pe locul 2 în clasamentul mondial al cauzelor de deces la copii sub 5 ani.

2. Terapie inovatoare anti-cancer

Un nou tip de tratament, denumit terapie cu celule CAR T, personalizează un medicament pentru fiecare pacient, colectând celulele sale imunitare și apoi modificându-le pentru a distruge cancerul. Reprezintă un tratament pe termen lung sau chiar pentru întreaga viață.

3. În Italia au fost vaccinați un procent de 95% dintre copii împotriva bolii a șasea

Guvernul italian a anunțat în luna martie că s-a atins obiectivul la nivel național de vaccinare, după ce a impus obligativitatea vaccinurilor în cazul copiilor care merg la grădiniță și la școală. Cu câteva luni mai târziu, ministrul italian al sănătății, Giulia Grillo, a anunțat că dovada vaccinării nu va mai fi necesară. Nu se cunoaște încă impactul acestei decizii asupra viitoarelor obiective din domeniul vaccinării.

4. Epidemia de Ebola a fost ținută sub control datorită unui nou vaccin

În decursul anului 2018 au existat două focare epidemice în Republica Democratică Congo; unul continuă să reprezinte o amenințare serioasă la nivel național, însă cel de-al doilea a fost eradicat grație utilizării unui nou vaccin. Acest vaccin poate să reducă semnificativ numărul de decese asociat acestei boli și să prevină o epidemie devastatoare precum cea care a condus la 11 000 de decese din vestul Africii între 2014-2016.

5. Implanturi spinale 3D

O serie de astfel de implanturi sunt fabricate din pudră de titaniu și dispun de structură poroase și suprafețe abrazive, care le permit să se integreze mai rapid și complet în corp. Ele sunt concepute să permită creșterea oaselor în și prin implant. În 2018 două implanturi 3D au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA: unul poate stabiliza coloana în zone în care au fost îndepărtate vertebre, iar al doilea poate fi implantat în pacienți cu probleme ale articulației sacro-iliace, cauza pentru aproape ¼ din durerea cronică de spate.

6. În Paraguay a fost eliminată malaria în mod oficial

În luna iunie a anului 2018 s-a confirmat faptul că nu a mai existat niciun caz de malarie de 5 ani, așadar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în mod oficial că statul a eliminat această boală.

7. Trachoma a fost eliminată din Ghana

Ghana a devenit primul stat din Regiunea Africană a Organizației Mondiale a Sănătății care a eliminat cu succes trachoma (infecție bacteriană localizată oculară cauzată de lipsa condițiilor de igienă și a apei curate) de pe lista de probleme ale sistemului public de sănătate. Această boală face parte din sfera bolilor tropicale trecute cu vederea, deși reprezintă principala cauză de orbire prevenită la nivel mondial (afectează un număr de aproximativ 1.9 milioane de persoane, conform OMS).

8. Un nou medicament pentru cancerul ovarian și mamar

Un nou tip de medicament, denumit inhibitor PARP, poate întârzia uneori evoluția cancerului ovarian până la 2 ani și poate fi de asemenea eficient împotriva cancerului mamar. Două medicamente sunt în prezent disponibile pe piață. S-a crezut inițial că funcționează doar în cazul femeilor care poartă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA 2, însă se pare că poate fi folosit la toți pacienții cu cancer ovarian relevant.

9. O modalitate de a realiza compatibilitate între toate grupele sanguine

Cercetătorii din cadrul Univesității British Columbia, Canada, au descoperit o nouă modalitate de a transforma toate tipurile de sânge în tipul universal 0 negativ, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Grupa de sânge 0 negativ funcționează ca donator universal – poate fi transfuzată persoanelor cu grupa de sânge A, B, AB sau 0, dar este cea mai rar întâlnită și adesea cea mai necesară.

10. În Australia a fost eliminată rubeola în mod oficial

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că în luna noiembrie Australia a reușit să elimine în mod oficial rubeola, alăturându-se astfel unui grup de peste 30 de state care au eliminat cu succes această boală prevenibilă prin vaccinare.

11. Primul transplant dublu de față

Chirurgii francezi au reușit în luna ianuarie 2018 să efectueze primul transplant dublu de față, după ce corpul unui pacient a respins grefa inițială inserată în urmă cu 10 ani. Astfel de intervenții chirurgicale sunt extrem de dificile, iar riscul de respingere a țesutului facial este ridicat. S-a dovedit însă că re-transplantarea este posibilă.

12. Alăptarea în public a fost legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Alăptarea oferă beneficii numeroase atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și nu ar trebui să fie niciodată stigmatizată. În această vară a devenit legală pe întregul teritoriu al SUA. Alăptarea poate preveni 823 000 de decese infantile și 20 000 decese materne în fiecare an, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

13. Lentile de contact medicinale – câștigătorul premiului MIT de inovație

Sub denumirea de Theraoptix, aceste lentile de contact au fost create de către cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Harvard, având capacitatea de a elibera medicație în timpul purtării. Lentilele pot fi folosite pentru a trata o mulțime de afecțiuni oculare, inclusiv glaucomul. Theraoptix a câștigat premiul de 25 000$ din acest an pentru inovație și este fabricat din materiale aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA. Durata maximă de purtare este de 2 săptămâni și faptul că elimină necesitatea picurării de picături le transformă într-o soluție mult mai eficientă de a trata bolile ochilor.

sursa

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Cât și ce trebuie să mănânce un copil
Articolul anterior
De ce să nu pui lapte matern în ochii și nasul bebelușului
Articolul următor