Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de educație continuă al aceleași universități – ICE, University of Cambridge, a vorbit, într-un interviu despre noile tulpini ale Coronavirusului.
,,Știm că pentru tulpina britanică, cea care ne îngrijorează acum în Europa, toate vaccinurile sunt eficiente în continuare. Tulpina din Africa de Sud cred că este cea mai îngrijorătoare momentan, pentru că într-adevăr vaccinurile par să fie mai puțin eficiente. Ce știm este că și dacă sunt mai puțin eficiente în a preveni îmbolnăvirea, par în continuare să fie eficiente în a preveni îmbolnăvirea gravă. Putem să fim infectați, dar dacă am fost vaccinat, foarte posibil ca celulele T, sistemul nostru imunitar cu memorie lungă, să ne protejeze astfel încât să nu fie o formă severă a bolii. Asta bănuim. Toți specialiștii sugerează acest lucru. Despre vaccinul Johnson&Johnson, un vaccin asemănător cu AstraZeneca, știm că deși eficacitatea era de doar 50 la sută în Africa de Sud împotriva bolii simptomatice, păstra eficacitate mare – peste 80 – 90 la sută în a preveni formele grave ale bolii. Asta ne dă speranță că vom putea totuși să prevenim chiar și cu aceste vaccinuri.
AstraZeneca a avut o eficacitate mai scăzută în Africa de Sud, dar a fost un eșantion foarte mic și vorbim doar de a fi mai puțin eficient în a preveni forme ușoare ale bolii. Nu s-a putut studia, a fost o populație de tineri la care s-au uitat. Ei bănuiesc că AstraZeneca va preveni formele grave. Referitor la vaccinurile de la Pfizer și Moderna s-au făcut studii de laborator care sugerează că, deși nivelul anticorpilor este mai scăzut, ca reacție la această noua variantă – sud-africană – rămân totuși eficiente, pot să recunoască totuși noua tulpină. Vom avea nevoie de studii, de oameni vaccinați în populația unde este varianta sud africană majoritară. Încă nu avem destule pentru a spune cu certitudine.
În ce privește tulpina braziliană, ea părea să fie la fel de periculoasă ca cea din Africa de Sud, dar anumite studii și știri din ultima vreme sugerează că vaccinurile actuale ar putea fi destul de eficiente în continuare. Dar repet, vom afla asta pe măsură ce vom vaccina populații unde aceste variante de virus sunt majoritare, doar așa putem testa și afla cu siguranță.
Partea bună este că, în cazul în care vor trebui schimbate, vaccinurile se vor putea modifica destul de ușor pentru a avea probabil o nouă doză la un moment dat, în toamnă, iarnă”.
sursa: www.republica.ro