Cercetător la Cambridge, despre noile tulpini de virus: Partea bună e că, dacă va fi nevoie să fie schimbate, vaccinurile se vor putea modifica destul de ușor, pentru a avea o nouă doză în toamnă, iarnă

Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de educație continuă al aceleași universități – ICE, University of Cambridge, a vorbit, într-un interviu despre noile tulpini ale Coronavirusului.

foto: GettyImages

,,Știm că pentru tulpina britanică, cea care ne îngrijorează acum în Europa, toate vaccinurile sunt eficiente în continuare. Tulpina din Africa de Sud cred că este cea mai îngrijorătoare momentan, pentru că într-adevăr vaccinurile par să fie mai puțin eficiente. Ce știm este că și dacă sunt mai puțin eficiente în a preveni îmbolnăvirea, par în continuare să fie eficiente în a preveni îmbolnăvirea gravă. Putem să fim infectați, dar dacă am fost vaccinat, foarte posibil ca celulele T, sistemul nostru imunitar cu memorie lungă, să ne protejeze astfel încât să nu fie o formă severă a bolii. Asta bănuim. Toți specialiștii sugerează acest lucru. Despre vaccinul Johnson&Johnson, un vaccin asemănător cu AstraZeneca, știm că deși eficacitatea era de doar 50 la sută în Africa de Sud împotriva bolii simptomatice, păstra eficacitate mare – peste 80 – 90 la sută în a preveni formele grave ale bolii. Asta ne dă speranță că vom putea totuși să prevenim chiar și cu aceste vaccinuri. 

AstraZeneca a avut o eficacitate mai scăzută în Africa de Sud, dar a fost un eșantion foarte mic și vorbim doar de a fi mai puțin eficient în a preveni forme ușoare ale bolii. Nu s-a putut studia, a fost o populație de tineri la care s-au uitat.  Ei bănuiesc că AstraZeneca va preveni formele grave. Referitor la vaccinurile de la Pfizer și Moderna s-au făcut studii de laborator care sugerează că, deși nivelul anticorpilor este mai scăzut, ca reacție la această noua variantă – sud-africană – rămân totuși eficiente, pot să recunoască totuși noua tulpină. Vom avea nevoie de studii, de oameni vaccinați în populația unde este varianta sud africană majoritară. Încă nu avem destule pentru a spune cu certitudine.  

În ce privește tulpina braziliană, ea părea să fie la fel de periculoasă ca cea din Africa de Sud, dar anumite studii și știri din ultima vreme sugerează că vaccinurile actuale ar putea fi destul de eficiente în continuare. Dar repet, vom afla asta pe măsură ce vom vaccina populații unde aceste variante de virus sunt majoritare, doar așa putem testa și afla cu siguranță.

Partea bună este că, în cazul în care vor trebui schimbate, vaccinurile se vor putea modifica destul de ușor pentru a avea probabil o nouă doză la un moment dat, în toamnă, iarnă”.

sursa: www.republica.ro

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

În farmaciile din țară vor apărea 17 medicamente noi

Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat luni, 30 septembrie, 33 produse medicamentoase, dintre care 17 – primar (medicamente noi) și 16 – repetat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

–         Sevaren comprimate filmate (DCI: Sevelamerum) – Acest medicament este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia (valori mari ale fosfatului în sânge) la: pacienţi adulţi care efectuează şedinţe de dializă (o tehnică de curăţare a sângelui). Poate fi utilizat la pacienţi care efectuează şedinţe de hemodializă (prin utilizarea unui dispozitiv de filtrare a sângelui) sau de dializă peritoneală (în cadrul căreia se pompează lichid în abdomen şi o membrană internă a corpului filtrează sângele); pacienţi cu boală renală cronică (de lungă durată), care nu efectuează şedinţe de dializă şi au o valoare a fosforului în plasmă (sânge) egală cu sau mai mare de 1,78 mmol/l.

–         Tacrolimus capsule (DCI: Tacrolimus)  Tacrolimus face parte dintr-un grup de medicamente numite imunosupresoare. După un transplant de organ (ficat, rinichi, inimă), sistemul imunitar încearcă să respingă noul organ. Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului să accepte organul transplantat. Tacrolimus este adesea utilizat în combinaţie cu alte medicamente imunosupresoare. Tacrolimus mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant. 

Printre cele autorizare repetat, se regăsesc produse farmaceutice precum:

–         Fulvestrant soluţie injectabilă în seringă preumplută (DCI: Fulvestrantum) – Acest medicament este utilizat în monoterapie în tratamentul unui tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, care este avansat local sau s-a răspândit la alte părți ale corpului (metastazat), la femeile aflate în postmenopauză sau în combinație cu palbociclib pentru a trata femeile cu un tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul pentru hormoni, negativ pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermală, care este avansat local sau s-a răspândit (metastazat). Femeile care nu au ajuns la menopauză vor fi tratate și cu un medicament denumit agonist al hormonului eliberator de hormon luteinizant (LHRH).

–         Ziromin pulbere pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Azithromycinum) – este indicat pentru administrare la pacienții care necesită terapie intravenoasă inițială a infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile la azitromicină: pneumonie comunitară, inclusiv cauzată de Legionella pneumophila; boală inflamatorie pelvină. Terapia combinată (de exemplu, administrarea concomitentă cu un antibiotic β-lactamic) trebuie efectuată în pneumonia severă/acută și/sau în prezența unor factori de risc concomitenți. Monoterapia cu azitromicină nu este indicată în infecțiile complicate, în special atunci când rezistența microorganismelor patogene la azitromicină nu poate fi exclusă.

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.

7 focare de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova

În perioada 25.09.2024 – 27.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 7 focare de influență aviară: 2 focare în localitatea Marinici, 2 focare în localitatea Heleșteni și 1 focar în localitatea Călimănești din raionul Nisporeni, iar alte 2 focare în localitatea Goleni, raionul Edineț. Toate cazurile au fost depistate în gospodării nonprofesionale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Subsecvent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii să adopte măsuri preventive pentru limitarea răspândirii bolii, în special, restricționarea  accesului  păsărilor pe luciurile apelor sau  în afara gospodăriilor (imașuri, lacuri, râuri etc.), precum și evitarea contactului cu alte păsări.

Câte decese a provocat Covid-19 în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Localitățile unde vor funcționa camere de supraveghere video a traficului rutier, începând cu luna mai
Articolul următor