Cercetătorii din Rusia au creat medicamentul ,,Mir-19” care va opri Covidul

În Rusia, a fost brevetat medicamentul pentru coronavirus ,,Mir-19”, care în opinia cercetătorilor va opri infecția Covid-19. Medicamentul este administrat intranazal și ar trebui să împiedice proprietatea virusului de a se multiplica în organism.

,,Mir-19” este dezvoltat pe baza tehnologiei ARN-urilor interferente, care au fost studiate mulți ani pentru posibila lor utilizare terapeutică.

Duminică, serviciul de presă al Agenției Medicale și Biologice din Rusia a raportat că ФМБА a primit un patent pentru un medicament pentru prevenirea și tratamentul Covid-19, care se numește ,,Mir-19”.

Potrivit șefei agenției Veronika Skvorțova, acesta este un medicament care se administrează intranazal (prin nas) sau prin inhalare și oprește replicarea (înmulțirea) coronavirusului, precum și complicațiile severe ale covidului – pneumonia și sindromul de detresă respiratorie acută.

Tehnologia este una modernă și sofisticată. Explicația directorului general al companiei de cercetare Nikolai Kryuchkov:

„Mir-19” a fost dezvoltat pe baza tehnologiei ARN-urilor interferente, care au fost studiate mult timp pentru posibila lor utilizare terapeutică. Acestea sunt ARN-uri dublu catenare mici (20-30 perechi). Sunt sintetizate în așa fel încât, atunci când se leagă, blochează ARNm țintă, pe baza cărora sunt sintetizate anumite proteine ​​(de exemplu, virale). Astfel, în teorie, este posibil să se blocheze sinteza proteinelor țintă în celule.

Dacă medicamentul este administrat prin căile respiratorii („MIR” este declarat ca medicament pentru inhalare), atunci acești ARN pătrund în membrana mucoasă și blochează sinteza anumitor proteine, de exemplu, proteinele SARS- Virusul CoV-2. Când o persoană este bolnavă și virusul se înmulțește în mod activ, este necesar să fie livrate ARN-urile interferente în celule în așa fel încât acestea să oprească sinteza proteinelor atacante.

Musa Haitov, imunolog, membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia, director al Institutului de Imunologie al FMBA din Rusia, care a dezvoltat medicamentul, a declarat într-un interviu că au dezvoltat medicamente bazate pe mecanismul de interferență ARN timp de aproximativ 15 ani. În acest timp, au fost efectuate studii preclinice ale medicamentelor pentru hepatita C, rinita alergică, astmul bronșic. Dar medicamentul pentru prevenirea și tratamentul Covid-19 a fost creat în mai puțin de un an. S-a făcut o lucrare colosală. Cu ajutorul modelării computerizate, au fost selectate mai întâi molecule de ARN-uri mici care interferează, iar cele mai ineficiente opțiuni au fost treptat eliminate.

Am dezvoltat un sistem unic de livrare în celule, bazat pe molecule de peptide. Și apoi am creat un medicament cu două componente. S-a demonstrat mai întâi că medicamentul este foarte eficient în cultura celulară, în reducerea replicării SARS-CoV-2. Apoi, într-un model pe hamster, s-a demonstrat că medicamentul are o eficacitate antivirală ridicată.

În paralel, au fost efectuate studii de siguranță. S-a dovedit că medicamentul este absolut sigur.

Și cât de eficient va fi medicamentul trebuie stabilit în studiile clinice. Este clar că cu cât Mir-19 va fi introdus mai devreme în caz de coronavirus, cu atât eficacitatea tratamentului va fi mai mare. Dar dezvoltatorii promit că remediul va funcționa în aproape orice stadiu al bolii.

Eficacitatea medicamentului va fi clară numai după finalizarea studiilor clinice și atunci când testele vor fi efectuate pe o gamă largă de pacienți infectați cu coronavirus, afirmă imunologul Nikolai Kryuchkov. „Dar există speranța că această tehnologie va funcționa în cele din urmă, la fel ca în cazul vaccinurilor pe bază de ARNm”.

Mărturiile unor femei însărcinate care au ajuns la spital cu Covid-19
Articolul anterior
331 cazuri de Covid-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Articolul următor
Alte articole interesante