Cercetătorii germani au descoperit cum apar cheagurile de sânge la vaccinarea Covid-19 cu AstraZeneca și Johnson&Johnson. Care este soluția

Oamenii de știință din Germania spun că au găsit o soluție de modificare a serurilor anti-Covid-19 pe bază de adenovirus de la Johnson&Johnson și AstraZeneca pentru a evita formarea cheagurilor de sânge. Aceștia susțin că vaccinurile pot fi adaptate pentru că acum se știe în ce fel apar trombozele.

Primele date ale studiului făcut de echipa condusă de Rolf Marschalek, de la Universitatea Goethe, din Frankfurt, au fost publicate miercuri. Aceștia studiază problema din luna martie, de când au fost înregistrate din ce în ce mai numeroase cazuri și ca urmare mai multe țări au restricționat sau au suspendat atunci vaccinarea cu AstraZeneca. În acea perioadă Johnson&Johnson (Janssen) a observat efecte asemănătoare și a lansat vaccinarea cu serul produs specificând în prospect reacția adversă, chiar dacă era rară.

Cercetătorii au descoperit că formarea cheagurilor de sânge este determinată de transportarea proteinei Spike. Trombozele sunt generate de fapt de modul în care are loc transportul proteinei Spike direct în nucleul celulelor, și nu în lichidul intracelular, așa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor pe bază de ARNmesager, Pfizer/BioNTech și Moderna.

Cum sunt provocate trombozele în cazul AstraZeneca și Johnson&Johnson

Rolf Marschalek susține că în cazul AstraZeneca și Janssen, proteinele Spike nu rămân intacte după ce ajung în nucleul celulei. Unele părți ale proteinelor Spike se lipesc unele de altele sau se despart, se divid și creează astfel niște versiuni mutant, care însă nu au capacitatea de a se lipi de membrana celulară, unde se produce procesul de imunizare. Astfel, proteinele mutant formate plutesc și sunt eliminate în corp, declanșând procesele de coagulare observate în cazul a cel puțin o persoană din 100.000.

Vaccinurile ARNmesager transmit mesajul genetic pentru sintetizarea proteinei Spike a virusului direct în lichidul intracelular și nu pătrund deloc în nucleul celulelor, astfel că nu mai apar mutațiile care conduc la formarea cheagurilor de sânge.

Când se află în nucleu pot genera unele probleme, a explicat Marschalek pentru Financial Times

O astfel de reacție rară de coagulare care a întrerupt vaccinarea cu cele două seruri a fost raportată la 309 dintre cele 33 de milioane de persoane cărora li s-a administrat AstraZeneca în Marea Britanie, provocând 56 de decese. Iar în restul Europei, cel puțin 142 de persoane au prezentat formare de cheaguri de sânge dintre cele 16 milioane care au primit vaccinul AstraZeneca. 

Marschalek susține că există o soluție dacă producătorii de vaccinuri pot modifica secvența genică ce codifică proteina spike pentru a preveni divizarea acesteia. Practic, trebuie modificată secvența proteinei Spike, astfel încât aceasta să nu se mai dividă și să ducă la alte mutații.

Johnson&Johnson a luat deja legătura cu laboratorul condus de profesorul Rolf Marschalek pentru a folosi soluția propusă ca să optimizeze vaccinul Janssen.

În cazul vaccinului american, transmiterea mesajului pentru sintetizarea proteinei Spike a condus mai puțin la efectul de „îmbinare”, „lipire” ca la AstraZeneca, astfel că reacțiile adverse de coagulare au fost mult mai rare în comparație cu cele produse de Oxford. În SUA, doar opt dintre cele 7,4 milioane de persoane vaccinate cu Janssen au manifestat reacții adverse de coagulare.

Unii oameni de știință au avertizat că teoria lui ar trebui verificată mai bine și că ar fi nevoie de mai multe dovezi pentru a se demonstra dacă este adevărată. Aceștia spun că lipsesc anumite dovezi care să arate cum se produc trombozele. Pe de altă parte, Marschalek susține că renumitul Institut Paul-Ehrlich ar fi fost surprins de descoperirile echipei sale, pentru că nimeni nu a luat în considerare „problema alipirii”.

sursa

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Ariana Grande, primele imagini în rochie de mireasă. Artista s-a căsătorit în mare secret
Articolul anterior
Irina Rimes a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Andi Bănică. ,,Nu a înșelat nimeni pe nimeni”
Articolul următor