Cifre alarmante: circa 46.000 de moldoveni suferă de alcoolism cronic şi se află în evidenţa medicilor

Un număr de 46169 de cetăţeni ai Republicii Moldova suferă de alcoolism cronic şi se află în evidenţa medicilor. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării la 2 octombrie a Zilei Naţionale fără alcool.

separator
Ziua Naţională fără alcool este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi are ca scop sensibilizarea și conștientizarea riscului pentru viață și sănătate a consumului excesiv de alcool.

Conform sursei citate, alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer. De asemenea, consumul nociv de alcool generează costuri enorme ale asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.

Potrivit datelor ANSP, Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în 2016, Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool per/locuitor.

Conform datelor Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova (HBSC Study, Moldova 2018), patru din 10 adolescenți de 11-17 ani au relatat că au avut experiență de utilizare a alcoolului. Au consumat alcool cel puțin o zi în decursul ultimei luni circa 24% din adolescenți și acest indicator crește o dată cu vârsta.

Statisticile Organizaţiei Mondiale Sănătăţii arată că, la nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză principală de morbiditate.

Sursa: www.moldpres.md

Ministerul Sănătății s-a autosesizat cu referire la ,,orfelinatul” din capitală la care copiii ar fi agresați
Articolul anterior
Avocat, despre accidentul tragic: nu sunt vinovate femeile
Articolul următor