Colonoscopia te salvează de hemoroizi

Atunci când auzim de proctologie, hemoroizi, fisuri anale sau… mai grav, prurit, abcese perianale… ne gândim imediat la durere, stres, frică, nervi…

separator

Bunic Gheorghe,
specialist in endoscopie

Astăzi, datorită tehnologiilor moderne, problemele canalului ano-rectal pot fi rezolvate fără operaţie!

Cât de gravă este această boală şi care sunt metodele de tratament?

Fiecare al patrulea om de pe pământ suferă de hemoroizi, persoanele cele mai afectate sunt: 49 % dintre femeile care au avut măcar o sarcină şi 70 % dintre oamenii care conduc mult timp maşina. Cauzele acestei afecţiuni sunt alimentaţia incorectă, efortul fizic mare şi modul sedentar de viaţă.

Alternativă a metodelor operatorii sunt procedurile terapeutice, prin tratament endoscopic, cu aplicarea inelelor de latex. Tratamentul poate fi suportat inclusiv de persoanele care au suferit un atac cerebral. Este de scurtă durată, ceea ce le permite pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile zilnice, singura restricţie fiind interzicerea ridicării greutăţilor. În diagnostic se utilizează  videorectoscopia, anoscopia, colonoscopia. Pentru prevenirea afecţiunilor canalului ano-rectal şi menţinerea sănătăţii, este recomandabil să te adresezi proctologului o dată pe an.

Ce reprezintă colonoscopia?

Este o investigaţie care permite examinarea vizuală a colonului,  prin intermediul unui tub flexibil, numit colonoscop. Acesta poate detecta diferite anomalii colonice (cum ar fi cancerul rectal şi colonic) şi supravegherea evoluţiei acestora. Investigaţia este folosită în scop diagnostic şi anume la extragerea polipilor, extirparea tumorilor, biopsiilor etc.

Ca orice explorare endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficienţă în diagnosticare – peste 95 %.

Este necesară o pregătire înainte de examinare?

Pregătirea pentru colonoscopie variază de la un centru medical la altul, însă toate au la bază o regulă primară: colonul trebuie să fie curăţat în profunzime. Specialiştii recomandă, ca în ziua premergătoare colonoscopiei, pacienţii să nu consume mâncare solidă, ci doar lichide, iar seara şi a doua zi dimineaţa să bea un mix care le va curăţa colonul. Altfel, se expun inutil riscurilor anesteziei ce însoţeşte această examinare, fără ca măcar să poată fi diagnosticaţi corect. Important este, ca pacientul să-i semnaleze medicului, dacă  are alergii, în special, la medicamente sau anestezice.

Cum are loc examinarea propriu-zisă?

Examenul în sine este realizat  cu sedare (este administrat un calmant, doza fiind adaptată la solicitare) sau cu anestezie totală. Aceasta din urma are avantajul de a fi mai acceptabilă şi nu este dureroasă. În timpul colonoscopiei, aerul este insuflat, pentru a dilata pereţii colonului, care permite o vizualizare mai eficientă. Iniţial, pacientul poate acuza dureri abdominale, dar care sunt suportabile.

Dacă în urma colonoscopiei nu s-a depistat altă afecţiune mai gravă asociată, se face tratamentul pentru hemoroizi, care nu necesitã internare, nu este dureros şi pacientul îşi reia activitatea imediat.

Când se recomandă colonoscopia?

Investigaţia este necesară, pentru a determina cauza prezenţei sângelui în scaun, durerii abdominale, anemiei inexplicabile, diareii, constipaţiei cronice, scăderii în greutate sau a unei anomalii descoperite în urma unei tomografii a colonului. Desigur, persoanelor care aveau în trecut polipi, cancer de colon sau care au avut în familie persoane bolnave de cancer sau afecţiunii asociate cancerului de colon, precum polipi colonici, li se recomandă colonoscopii.

Investigaţia este necesară, atât pentru eliminarea hemoroizilor, fisurilor anale, cât şi pentru excluderea variantelor unor alte afecţiuni colonice.

Ce complicaţii pot apărea după colonoscopie?

Există riscuri minime de hemoragie, în special, când sunt eliminaţi polipii. Alte complicaţii excepţionale sunt posibile doar sub formă de tulburări cardio-respiratorii (hipotensiune arterială temporară, scăderea saturaţiei oxigenului din sânge). Pot apărea uşoare dureri în orele următoare, datorită insuflării aerului, dar acestea trebuie să dispară rapid. Dacă durerile persistă sau reapar după manevră, trebuie contactat medicul care a făcut intervenţia.

Ce recomandaţi pacienţilor care au hemoroizi?

Pacienţilor, care acuză boli hemoroidale, le recomand:

 • să aibă un regim de viaţă sănătos;
 • să crească consumul de legume şi fructe;
 • să nu mănânce sărat sau iute;
 • să nu irite stomacul cu băuturi alcoolice;
 • să evite statul prelungit pe scaun sau mersul îndelungat pe jos;
 • să ferească de raceală sau umezeală partea inferioară a corpului;

Şi cel mai important: Să reţină că Hemoroizii pot fi trataţi, dacă se prezintă la timp la medic, evitând astfel, durerea, complicaţiile şi chiar intervenţiile chirurgicale.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

 • Proctologie

  – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

 • Urologie/sexopatologie

  – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

 • Dermatologie

  –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

 • Cabinet fizioproceduri

 • Stationar de zi;

 • Cosmetologie

  – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

 • Ozonoterapia;

 • Psiholog;

 • New Pediatria;

 • New Masaj-

  terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

  saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Xenia Mazurchevici: “Mă simt deosebită”!
Articolul anterior
Un mod de viaţă sănătos alături de “Donat Mg”
Articolul următor