Colonoscopia te salvează de hemoroizi

Atunci când auzim de proctologie, hemoroizi, fisuri anale sau… mai grav, prurit, abcese perianale… ne gândim imediat la durere, stres, frică, nervi…

separator

Bunic Gheorghe,
specialist in endoscopie

Astăzi, datorită tehnologiilor moderne, problemele canalului ano-rectal pot fi rezolvate fără operaţie!

Cât de gravă este această boală şi care sunt metodele de tratament?

Fiecare al patrulea om de pe pământ suferă de hemoroizi, persoanele cele mai afectate sunt: 49 % dintre femeile care au avut măcar o sarcină şi 70 % dintre oamenii care conduc mult timp maşina. Cauzele acestei afecţiuni sunt alimentaţia incorectă, efortul fizic mare şi modul sedentar de viaţă.

Alternativă a metodelor operatorii sunt procedurile terapeutice, prin tratament endoscopic, cu aplicarea inelelor de latex. Tratamentul poate fi suportat inclusiv de persoanele care au suferit un atac cerebral. Este de scurtă durată, ceea ce le permite pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile zilnice, singura restricţie fiind interzicerea ridicării greutăţilor. În diagnostic se utilizează  videorectoscopia, anoscopia, colonoscopia. Pentru prevenirea afecţiunilor canalului ano-rectal şi menţinerea sănătăţii, este recomandabil să te adresezi proctologului o dată pe an.

Ce reprezintă colonoscopia?

Este o investigaţie care permite examinarea vizuală a colonului,  prin intermediul unui tub flexibil, numit colonoscop. Acesta poate detecta diferite anomalii colonice (cum ar fi cancerul rectal şi colonic) şi supravegherea evoluţiei acestora. Investigaţia este folosită în scop diagnostic şi anume la extragerea polipilor, extirparea tumorilor, biopsiilor etc.

Ca orice explorare endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficienţă în diagnosticare – peste 95 %.

Este necesară o pregătire înainte de examinare?

Pregătirea pentru colonoscopie variază de la un centru medical la altul, însă toate au la bază o regulă primară: colonul trebuie să fie curăţat în profunzime. Specialiştii recomandă, ca în ziua premergătoare colonoscopiei, pacienţii să nu consume mâncare solidă, ci doar lichide, iar seara şi a doua zi dimineaţa să bea un mix care le va curăţa colonul. Altfel, se expun inutil riscurilor anesteziei ce însoţeşte această examinare, fără ca măcar să poată fi diagnosticaţi corect. Important este, ca pacientul să-i semnaleze medicului, dacă  are alergii, în special, la medicamente sau anestezice.

Cum are loc examinarea propriu-zisă?

Examenul în sine este realizat  cu sedare (este administrat un calmant, doza fiind adaptată la solicitare) sau cu anestezie totală. Aceasta din urma are avantajul de a fi mai acceptabilă şi nu este dureroasă. În timpul colonoscopiei, aerul este insuflat, pentru a dilata pereţii colonului, care permite o vizualizare mai eficientă. Iniţial, pacientul poate acuza dureri abdominale, dar care sunt suportabile.

Dacă în urma colonoscopiei nu s-a depistat altă afecţiune mai gravă asociată, se face tratamentul pentru hemoroizi, care nu necesitã internare, nu este dureros şi pacientul îşi reia activitatea imediat.

Când se recomandă colonoscopia?

Investigaţia este necesară, pentru a determina cauza prezenţei sângelui în scaun, durerii abdominale, anemiei inexplicabile, diareii, constipaţiei cronice, scăderii în greutate sau a unei anomalii descoperite în urma unei tomografii a colonului. Desigur, persoanelor care aveau în trecut polipi, cancer de colon sau care au avut în familie persoane bolnave de cancer sau afecţiunii asociate cancerului de colon, precum polipi colonici, li se recomandă colonoscopii.

Investigaţia este necesară, atât pentru eliminarea hemoroizilor, fisurilor anale, cât şi pentru excluderea variantelor unor alte afecţiuni colonice.

Ce complicaţii pot apărea după colonoscopie?

Există riscuri minime de hemoragie, în special, când sunt eliminaţi polipii. Alte complicaţii excepţionale sunt posibile doar sub formă de tulburări cardio-respiratorii (hipotensiune arterială temporară, scăderea saturaţiei oxigenului din sânge). Pot apărea uşoare dureri în orele următoare, datorită insuflării aerului, dar acestea trebuie să dispară rapid. Dacă durerile persistă sau reapar după manevră, trebuie contactat medicul care a făcut intervenţia.

Ce recomandaţi pacienţilor care au hemoroizi?

Pacienţilor, care acuză boli hemoroidale, le recomand:

  • să aibă un regim de viaţă sănătos;
  • să crească consumul de legume şi fructe;
  • să nu mănânce sărat sau iute;
  • să nu irite stomacul cu băuturi alcoolice;
  • să evite statul prelungit pe scaun sau mersul îndelungat pe jos;
  • să ferească de raceală sau umezeală partea inferioară a corpului;

Şi cel mai important: Să reţină că Hemoroizii pot fi trataţi, dacă se prezintă la timp la medic, evitând astfel, durerea, complicaţiile şi chiar intervenţiile chirurgicale.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Aproape 300 de cazuri de gripă, înregistrate într-o singură săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că, pe parcursul săptămânii trecute, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu 25% mai puțin față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 17% comparativ cu perioada similară a sezonului anterior. În total, au fost înregistrate 5240 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii (54%), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Totodată, în perioada 10 – 16 martie curent, au fost înregistrate 278 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 193 de cazuri; Edineț – 13 cazuri; Ialoveni – 12 cazuri; Bălți, Călărași și Dondușeni – câte 7 cazuri; Strășeni – 6 cazuri; Ungheni – 5 cazuri; Orhei și Rezina – câte 4 cazuri; Glodeni – 3 cazuri; Comrat, Criuleni, Drochia și Telenești – câte 2 cazuri; Anenii Noi, Briceni, Căușeni, Fălești, Florești, Hâncești, Ocnița, Sângerei și Ștefan-Vodă – câte 1 caz), în descreștere cu 40% față de săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 16.03.2025) au fost înregistrate 3736 de cazuri de gripă, 139 973 cazuri de IACRS și 12 439 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, a fost raportat un caz de COVID-19, la un copil, comparativ cu 4 cazuri, înregistrate în săptămâna anterioară a acesteia.

ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Un focar de rujeolă a fost înregistrat la Cimișlia. Opt copii, infectați

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță despre un focar de rujeolă la Cimișlia. Astfel, opt copii din diferite localități din raion s-au infectat cu această boală contagioasă, în perioada 7 februarie – 14 martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare caz suspect la rujeolă este raportat și supus investigațiilor de laborator pentru confirmarea sau infirmarea bolii. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 14 martie 2025, au fost înregistrate 20 de cazuri de rujeolă, dintre care 5 de import (România și Ucraina). Prin investigații de laborator, au fost confirmate 14 cazuri (6 – Chișinău și 8 – Cimișlia). Vârsta persoanelor afectate este cuprinsă între 8 luni și 17 ani. Astfel, sunt afectați copii de diferite vârste, inclusiv un copil de până la un an, care nu au încă vârsta potrivită pentru imunizare împotriva rujeolei și organismul micuților nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați. Menționăm că în anul 2024, au fost înregistrate 216 cazuri confirmate de rujeolă, în 2023 – 3 cazuri de rujeolă, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu au fost înregistrate cazuri.

Totodată, informăm despre un focar de rujeolă înregistrat în raionul Cimișlia. În perioada 7 februarie – 14 martie 2025, în raion au fost înregistrate 8 cazuri confirmate de rujeolă la copii din satele Porumbreni – 3 cazuri, Zloți – 3 cazuri, Codreni și Sagaidacul-Nou – câte un caz, alte 6 cazuri suspecte sunt în proces de investigare epidemiologică. Cazurile confirmate au fost înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 2-17 ani.

În contextul înregistrării focarului, de către specialiștii ANSP au fost întreprinse mai multe acțiuni:

  • Măsuri de prevenire a răspândirii rujeolei în focar, prin stabilirea contacților, verificarea statutului vaccinal și supravegherea medicală.
  • Supravegherea epidemiologică la nivel teritorial, prin colectarea și analiza datelor cu privire la cazurile de rujeolă, cu actualizarea lor zilnică.
  • Verificarea statutului și vaccinarea copiilor care nu au vaccinarea ROR.
  • Asigurarea diagnosticului de laborator al rujeolei, în laboratorul ANSP.
  • Menținerea măsurilor de supraveghere în teritoriul afectat și cele aferente.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional. Rujeola este de 6 ori mai infecțioasă decât gripa și poate dezvolta boli grave, sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită, sau deces. Aceasta se răspândește foarte rapid, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare. În condițiile de acoperirea joasă la vaccinare, înregistrată la nivel național (mult sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an), rezistența anti vaccinală, care persistă mai mult între membrii confesiunilor religioase și persoanele de etnie romă, există riscul de emergență a maladiilor prevenibile prin vaccinări, în prezent a rujeolei, având rată foarte înaltă de contagiozitate, cu urmări grave de sănătate. Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin VACCINARE. Vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective.

În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, îndemnăm părinții să meargă la instituția medicală, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Potrivit OMS, Regiunea Europeană raportează cele mai multe cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani. Astfel, 127.350 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Regiunea Europeană a OMS pentru 2024, un număr dublu față de cazurile raportate în 2023 și cel mai mare număr din 1997, potrivit unei analize a OMS și UNICEF. Mai mult de 40% din cazurile raportate sunt copii cu vârsta sub cinci ani, iar mai mult de jumătate din cazurile raportate au necesitat spitalizare. Potrivit datelor preliminare din 6 martie 2025, au fost raportate 38 de decese.

in raion s-au infectat cu această boală contagioasă, în perioada 7 februarie – 14 martie 2025.

Creștere bruscă de cazuri de infecții virale în regiunea din stânga Nistrului: La Tiraspol au fost închise cinci grădinițe și 12 clase

Creștere bruscă de cazuri de infecții virale în regiunea din stânga Nistrului, anunță presa locală citată de newtv.md

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, în Tiraspol au fost închise 5 grădinițe și 12 clase. Totodată, presa scrie că în orașul Rîbnița 619 elevi nu frecventează școala din cauza virozelor.

Xenia Mazurchevici: “Mă simt deosebită”!
Articolul anterior
Un mod de viaţă sănătos alături de “Donat Mg”
Articolul următor