Colonoscopia te salvează de hemoroizi

Atunci când auzim de proctologie, hemoroizi, fisuri anale sau… mai grav, prurit, abcese perianale… ne gândim imediat la durere, stres, frică, nervi…

separator

Bunic Gheorghe,
specialist in endoscopie

Astăzi, datorită tehnologiilor moderne, problemele canalului ano-rectal pot fi rezolvate fără operaţie!

Cât de gravă este această boală şi care sunt metodele de tratament?

Fiecare al patrulea om de pe pământ suferă de hemoroizi, persoanele cele mai afectate sunt: 49 % dintre femeile care au avut măcar o sarcină şi 70 % dintre oamenii care conduc mult timp maşina. Cauzele acestei afecţiuni sunt alimentaţia incorectă, efortul fizic mare şi modul sedentar de viaţă.

Alternativă a metodelor operatorii sunt procedurile terapeutice, prin tratament endoscopic, cu aplicarea inelelor de latex. Tratamentul poate fi suportat inclusiv de persoanele care au suferit un atac cerebral. Este de scurtă durată, ceea ce le permite pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile zilnice, singura restricţie fiind interzicerea ridicării greutăţilor. În diagnostic se utilizează  videorectoscopia, anoscopia, colonoscopia. Pentru prevenirea afecţiunilor canalului ano-rectal şi menţinerea sănătăţii, este recomandabil să te adresezi proctologului o dată pe an.

Ce reprezintă colonoscopia?

Este o investigaţie care permite examinarea vizuală a colonului,  prin intermediul unui tub flexibil, numit colonoscop. Acesta poate detecta diferite anomalii colonice (cum ar fi cancerul rectal şi colonic) şi supravegherea evoluţiei acestora. Investigaţia este folosită în scop diagnostic şi anume la extragerea polipilor, extirparea tumorilor, biopsiilor etc.

Ca orice explorare endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficienţă în diagnosticare – peste 95 %.

Este necesară o pregătire înainte de examinare?

Pregătirea pentru colonoscopie variază de la un centru medical la altul, însă toate au la bază o regulă primară: colonul trebuie să fie curăţat în profunzime. Specialiştii recomandă, ca în ziua premergătoare colonoscopiei, pacienţii să nu consume mâncare solidă, ci doar lichide, iar seara şi a doua zi dimineaţa să bea un mix care le va curăţa colonul. Altfel, se expun inutil riscurilor anesteziei ce însoţeşte această examinare, fără ca măcar să poată fi diagnosticaţi corect. Important este, ca pacientul să-i semnaleze medicului, dacă  are alergii, în special, la medicamente sau anestezice.

Cum are loc examinarea propriu-zisă?

Examenul în sine este realizat  cu sedare (este administrat un calmant, doza fiind adaptată la solicitare) sau cu anestezie totală. Aceasta din urma are avantajul de a fi mai acceptabilă şi nu este dureroasă. În timpul colonoscopiei, aerul este insuflat, pentru a dilata pereţii colonului, care permite o vizualizare mai eficientă. Iniţial, pacientul poate acuza dureri abdominale, dar care sunt suportabile.

Dacă în urma colonoscopiei nu s-a depistat altă afecţiune mai gravă asociată, se face tratamentul pentru hemoroizi, care nu necesitã internare, nu este dureros şi pacientul îşi reia activitatea imediat.

Când se recomandă colonoscopia?

Investigaţia este necesară, pentru a determina cauza prezenţei sângelui în scaun, durerii abdominale, anemiei inexplicabile, diareii, constipaţiei cronice, scăderii în greutate sau a unei anomalii descoperite în urma unei tomografii a colonului. Desigur, persoanelor care aveau în trecut polipi, cancer de colon sau care au avut în familie persoane bolnave de cancer sau afecţiunii asociate cancerului de colon, precum polipi colonici, li se recomandă colonoscopii.

Investigaţia este necesară, atât pentru eliminarea hemoroizilor, fisurilor anale, cât şi pentru excluderea variantelor unor alte afecţiuni colonice.

Ce complicaţii pot apărea după colonoscopie?

Există riscuri minime de hemoragie, în special, când sunt eliminaţi polipii. Alte complicaţii excepţionale sunt posibile doar sub formă de tulburări cardio-respiratorii (hipotensiune arterială temporară, scăderea saturaţiei oxigenului din sânge). Pot apărea uşoare dureri în orele următoare, datorită insuflării aerului, dar acestea trebuie să dispară rapid. Dacă durerile persistă sau reapar după manevră, trebuie contactat medicul care a făcut intervenţia.

Ce recomandaţi pacienţilor care au hemoroizi?

Pacienţilor, care acuză boli hemoroidale, le recomand:

 • să aibă un regim de viaţă sănătos;
 • să crească consumul de legume şi fructe;
 • să nu mănânce sărat sau iute;
 • să nu irite stomacul cu băuturi alcoolice;
 • să evite statul prelungit pe scaun sau mersul îndelungat pe jos;
 • să ferească de raceală sau umezeală partea inferioară a corpului;

Şi cel mai important: Să reţină că Hemoroizii pot fi trataţi, dacă se prezintă la timp la medic, evitând astfel, durerea, complicaţiile şi chiar intervenţiile chirurgicale.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

 • Proctologie

  – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

 • Urologie/sexopatologie

  – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

 • Dermatologie

  –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

 • Cabinet fizioproceduri

 • Stationar de zi;

 • Cosmetologie

  – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

 • Ozonoterapia;

 • Psiholog;

 • New Pediatria;

 • New Masaj-

  terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

  saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Xenia Mazurchevici: “Mă simt deosebită”!
Articolul anterior
Un mod de viaţă sănătos alături de “Donat Mg”
Articolul următor
Alte articole interesante