Colonoscopia te salvează de hemoroizi

Atunci când auzim de proctologie, hemoroizi, fisuri anale sau… mai grav, prurit, abcese perianale… ne gândim imediat la durere, stres, frică, nervi…

separator

Bunic Gheorghe,
specialist in endoscopie

Astăzi, datorită tehnologiilor moderne, problemele canalului ano-rectal pot fi rezolvate fără operaţie!

Cât de gravă este această boală şi care sunt metodele de tratament?

Fiecare al patrulea om de pe pământ suferă de hemoroizi, persoanele cele mai afectate sunt: 49 % dintre femeile care au avut măcar o sarcină şi 70 % dintre oamenii care conduc mult timp maşina. Cauzele acestei afecţiuni sunt alimentaţia incorectă, efortul fizic mare şi modul sedentar de viaţă.

Alternativă a metodelor operatorii sunt procedurile terapeutice, prin tratament endoscopic, cu aplicarea inelelor de latex. Tratamentul poate fi suportat inclusiv de persoanele care au suferit un atac cerebral. Este de scurtă durată, ceea ce le permite pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile zilnice, singura restricţie fiind interzicerea ridicării greutăţilor. În diagnostic se utilizează  videorectoscopia, anoscopia, colonoscopia. Pentru prevenirea afecţiunilor canalului ano-rectal şi menţinerea sănătăţii, este recomandabil să te adresezi proctologului o dată pe an.

Ce reprezintă colonoscopia?

Este o investigaţie care permite examinarea vizuală a colonului,  prin intermediul unui tub flexibil, numit colonoscop. Acesta poate detecta diferite anomalii colonice (cum ar fi cancerul rectal şi colonic) şi supravegherea evoluţiei acestora. Investigaţia este folosită în scop diagnostic şi anume la extragerea polipilor, extirparea tumorilor, biopsiilor etc.

Ca orice explorare endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficienţă în diagnosticare – peste 95 %.

Este necesară o pregătire înainte de examinare?

Pregătirea pentru colonoscopie variază de la un centru medical la altul, însă toate au la bază o regulă primară: colonul trebuie să fie curăţat în profunzime. Specialiştii recomandă, ca în ziua premergătoare colonoscopiei, pacienţii să nu consume mâncare solidă, ci doar lichide, iar seara şi a doua zi dimineaţa să bea un mix care le va curăţa colonul. Altfel, se expun inutil riscurilor anesteziei ce însoţeşte această examinare, fără ca măcar să poată fi diagnosticaţi corect. Important este, ca pacientul să-i semnaleze medicului, dacă  are alergii, în special, la medicamente sau anestezice.

Cum are loc examinarea propriu-zisă?

Examenul în sine este realizat  cu sedare (este administrat un calmant, doza fiind adaptată la solicitare) sau cu anestezie totală. Aceasta din urma are avantajul de a fi mai acceptabilă şi nu este dureroasă. În timpul colonoscopiei, aerul este insuflat, pentru a dilata pereţii colonului, care permite o vizualizare mai eficientă. Iniţial, pacientul poate acuza dureri abdominale, dar care sunt suportabile.

Dacă în urma colonoscopiei nu s-a depistat altă afecţiune mai gravă asociată, se face tratamentul pentru hemoroizi, care nu necesitã internare, nu este dureros şi pacientul îşi reia activitatea imediat.

Când se recomandă colonoscopia?

Investigaţia este necesară, pentru a determina cauza prezenţei sângelui în scaun, durerii abdominale, anemiei inexplicabile, diareii, constipaţiei cronice, scăderii în greutate sau a unei anomalii descoperite în urma unei tomografii a colonului. Desigur, persoanelor care aveau în trecut polipi, cancer de colon sau care au avut în familie persoane bolnave de cancer sau afecţiunii asociate cancerului de colon, precum polipi colonici, li se recomandă colonoscopii.

Investigaţia este necesară, atât pentru eliminarea hemoroizilor, fisurilor anale, cât şi pentru excluderea variantelor unor alte afecţiuni colonice.

Ce complicaţii pot apărea după colonoscopie?

Există riscuri minime de hemoragie, în special, când sunt eliminaţi polipii. Alte complicaţii excepţionale sunt posibile doar sub formă de tulburări cardio-respiratorii (hipotensiune arterială temporară, scăderea saturaţiei oxigenului din sânge). Pot apărea uşoare dureri în orele următoare, datorită insuflării aerului, dar acestea trebuie să dispară rapid. Dacă durerile persistă sau reapar după manevră, trebuie contactat medicul care a făcut intervenţia.

Ce recomandaţi pacienţilor care au hemoroizi?

Pacienţilor, care acuză boli hemoroidale, le recomand:

 • să aibă un regim de viaţă sănătos;
 • să crească consumul de legume şi fructe;
 • să nu mănânce sărat sau iute;
 • să nu irite stomacul cu băuturi alcoolice;
 • să evite statul prelungit pe scaun sau mersul îndelungat pe jos;
 • să ferească de raceală sau umezeală partea inferioară a corpului;

Şi cel mai important: Să reţină că Hemoroizii pot fi trataţi, dacă se prezintă la timp la medic, evitând astfel, durerea, complicaţiile şi chiar intervenţiile chirurgicale.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

 • Proctologie

  – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

 • Urologie/sexopatologie

  – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

 • Dermatologie

  –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

 • Cabinet fizioproceduri

 • Stationar de zi;

 • Cosmetologie

  – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

 • Ozonoterapia;

 • Psiholog;

 • New Pediatria;

 • New Masaj-

  terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

  saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Cancerul va fi depistat mai ușor și fără durere în Republica Moldova: Echipamentul de ultimă generație, instalat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

O metodă nouă de diagnosticare a cancerului de colon și rect a devenit posibilă în Secția chirurgie colorectală a Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Instituția a procurat recent un colonoscop de ultimă generație, din sursele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Cu ajutorul acestui dispozitiv modern, medicii pot determina maladiile inflamatorii, inclusiv cele oncologice ale intestinului gros în stadii timpurii, prin efectuarea colonoscopiei.

Această investigație permite examinarea colonului, prelevarea unor țesuturi, dar și înlăturarea formațiunilor patologice, inaccesibile în cazul utilizării rectoscopului.

„Datorită tehnologiei performante, este posibilă diagnosticarea precoce a formațiunilor tumorale ale colonului (prin utilzarea tehnologiei NBI și RDI) și unele patologii inflamatorii în fazele inițiale a bolii. Totodată, grație opțiunilor tehnice ale aparatului utilizat, se permite nu doar investigații de vizualizare a patologiei, dar și efectuarea biopsiei sau înlăturarea unimomentană a formațiunilor patologice. Efectuarea investigației este realizată fără durere, iar confortul pacientului este asigurat de asistența anesteziologică”, se arată într-un comunicat de presă al SCR „Timofei Moșneaga”.

Pentru a beneficia de acest serviciu în secția Chirurgie Colorectală a SCR „Timofei Moșneaga”, este necesară îndreptarea pentru spitalizare de la medicul de familie din teritoriu cu un set prestabilit de analize și consultarea medicului proctolog în Secția Consultativă a spitalului republican.

Plante care protejează și regenerează ficatul

Ficatul este unul din cele mai mari și importante organe din corp. El ajută la filtrarea substanțelor toxice și digestia alimentelor. Bolile hepatice se pot moșteni din familie, dar apar și ca urmare a unor factori agresivi, precum virusurile sau abuzul de alcool. Inclusiv obezitatea poate provoca daune la nivelul ficatului, scrie topremediinaturiste.ro.

SIMPTOMELE UNEI BOLI HEPATICE

Simptomele unui ficat bolnav sunt ușor de recunoscut. Cel mai specific semn este paloarea feței și gălbeneala ochilor (icter). Apar mâncărimi, dureri abdominale și umflături la nivelul picioarelor și gleznelor. Urina este închisă la culoare, iar scaunul are o nuanță deschisă, sau este negru ca smoala. Oboseala cronică, resimțită ca o senzație de sfârșeală sau epuizare, este un alt semn specific al bolilor de ficat. Persoana afectată nu are poftă de mâncare, simte greață, și poate avea vărsături.

Dacă ficatul nu este tratat corespunzător, daunele se pot agrava și în timp pot duce la ciroză și apoi la insuficiență hepatică.

Există o serie de plante care acționează benefic asupra celulei hepatice, ajutând atât la protejarea ei, cât și la regenerarea ei:

– armurariu

– păpădie

– cicoare

– anghinare

– gențiană

– sunătoare

Toate aceste plante le putem găsi combinate într-un produs numit Hepato Regenerator, conceput de firma Herbagetica.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Produsul conține extracte uscate de aceste plante, pulberea fiind considerată una din cele mai bune forme de administrare a unei plante, îndeosebi pe termen lung. Se consumă câte 1 capsulă, de 3 ori pe zi.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Atenție, produsul nu este recomandat pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu glicemia mică sau cu diabet, ori cu pietre mari la bilă, cu gastrită hiperacidă sau ulcer. Produsul nu trebuie administrat concomitent cu medicamente antiinfecțioase sau anticoncepționale.

Moarea de varză, beneficii incredibile pentru organism!

Detalii Puține persoane ştiu că, atât varza murată, cât și zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite părți ale țării, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni și vindeca diferite boli, scrie topremediinaturiste.ro.

Conținutul bogat de substanțe nutritive din zeama de varză murată revitalizează organismul și-l tonifică. Varza murată este bogată în vitamina C, mai bogata chiar decat varza crudă, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12 din belșug dar și minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier și iod. Varza murată este singurul produs vegetal care conține vitamina B12, care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedică pierderile de memorie. În compoziția de la zeama de varză se regăsesc o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în varza proaspătă, dar și microelemente, săruri minerale, fermenți și enzime apărute datorită procesului de fermentație.

Astfel, varza murată dar și zeama de varză conțin vitamina U, vitamina anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată și zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor și normalizează apetitul, varza și zeama de varză murată se recomandă, crudă, și în curele de slăbire.

Persoanelor hipotensive li se recomandă zilnic, un pahar de moare de varză. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar și la prevenirea constipației în caz că te confrunți cu așa ceva.

Beneficiile consumului de moare de varză:

previne deteriorarea celulară (bogată în fitonutrienţi, zeama de varză are proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor); stimulează eliminarea toxinelor (zeama de varză stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate și astfel, de a preveni anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac și cancerul de prostată); anti-inflamator (zeama de varză poate preveni și trata artrita și alte boli inflamatorii degenerative) ameliorează astmul şi bronşita (zeama de varză are proprietatea de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator); ajută în probleme digestive (este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice. Zeama de varză conține suflorafan, o substanță care ucide bacteriile care cauzează apariția ulcerului peptic, previne și tratează refluxul gastroesofagian); stimulează sistemul imunitar (cu un conținut bogat în vitamia C și antioxidanți, zeama de varză ajută la întărirea sistemului imunitar ); îmbunătățește funcțiile creierului (conținutul mare de antocianine și vitamina K ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului și în combinație cu antioxidanții, zeama de varză scade riscul tulburărilor neurodegenerative); echilibrează nivelul de hormoni (iodul prezent în zeama de varză ajută la reglarea glandei tiroide și a producerii de hormoni); reduce colesterolul „rău” (numeroase studii au demonstrat că zeama de varză are un efect detoxifiant asupra ficatului și reduce drastic nivelul colesterolului „rău” ); ajută la pierderea în greutate (consmul de zeamă de varză ajută organismul să se simtă sătul și astfel se mărește distanța dintre mese).

Moarea de varză pentru ficat:

Zeama de varza murata contribuie si la o buna funcționare a ficatului și la detoxifierea lui. Astfel, se recomanda sa se consume în cantitate de 100 ml de trei ori pe zi, între mese, timp de câteva luni. Pietrele la bilă și giardia pot fi tratate cu câte 150 ml de zeamă de varză băută de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se ține timp de două-trei săptămâni. Se poate relua după șapte zile de pauză.

Contraindicații moare de varză:

Exista insa și o contraidicație importantă în ceea ce privește zeama de varză murată. Persoanele hipertensive nu ar trebui să consume mai mult de un pahar de 250 ml pe zi si totodată ar trebui să reducă aportul de sare din alimentație. Nici în cazul problemelor la nivelul rinichilor nu este indicată consumul de varză acră, şi asta tot din cauza cantităţii de sare ce se va depune în zona lor impiedicând buna lor funcţionare ce va atrage alte probleme de sănătate.

Xenia Mazurchevici: “Mă simt deosebită”!
Articolul anterior
Un mod de viaţă sănătos alături de “Donat Mg”
Articolul următor