Comisar european: Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până la jumătatea lunii iulie. Lumina de la capătul tunelului se vede

Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al treilea val al pandemiei de Covid-19 care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat duminică, într-o emisiune televizată, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, relatează AFP, conform Agerpres.

„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce vaccinuri împotriva Covid-19.

(…) Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge la jumătatea lunii iulie”, a subliniat comisarul european, în emisiunea Grand jury difuzată pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

El a susţinut şi în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până în 14 iulie, aminteşte AFP.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial”.

El a atenţionat că va trebui să se „treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în acelaşi timp că „acum ştim că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.

Comisarul european a reiterat poziţia Comisiei în ceea ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că „atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”. UE susppectează că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că „britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare” şi sunt „total dependenţi de UE”, care au livrat Regatului Unit 20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici, în timp ce Marea Britanie nu a produs „decât 10 milioane”.

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o „problemă” de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în „fabula ‘Greierele şi furnica’, în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve”.

sursa

Cod galben de vânt puternic, în Moldova. Până când este valabilă avertizarea
Articolul anterior
Coronavirus: Serbia vaccinează cu miile cetăţeni din ţările vecine
Articolul următor
Alte articole interesante