Comisia de anchetă internă, creată la Institutul Oncologic din Chișinău, după ce o pacientă s-a plâns presei precum că un medic-oncolog din instituția respectivă a refuzat să o opereze, a făcut publice detaliile cazului.
În scopul informării corecte a publicului, redăm comunicatul de presă emis ,,Cu privire la rezultatele examinării petiției expuse public de către pacienta Viorica Petrache (pseudonim), privind insatisfacția legată de asistența medicală prestată în cadrul IMSP ,,Institutul Oncologic”.
,,Comisia de anchetă internă condusă de către dna Larisa Sofroni, d.h.ș.m., profesor cercetător, șefa Laboratorului științific Tumorile organelor reproductive, a examinat minuțios toate aspectele de asistență medicală, relațiile de comunicare prin prisma normelor etice și deontologice în cazul bolii pacientei Viorica Petrache (pseudonim).
În concluzie, s-a confirmat o abordare profesională conformă cu aspectele curative din partea medicului oncolog dna N. Casian cu referire la cazul de boală examinat și concomitent au fost identificate neconformități în segmentul de organizare a serviciilor prestate în comunicare și normele de conduită în raport cu pacientul – responsabilități necondiționate în activitatea profesională medicală.
Cazul, de asemenea, a fost examinat în cadrul Comitetului de Etică (Bioetică) a Institutului, condus de către d.ș.m. dl Victor Ciuperca. Comitetul de Etică (Bioetică) a Institutului Oncologic a reconfirmat o abordare cu încălcări a normelor de etică și deontologie în relația cu pacientul pe fondul atitudinii profesionale medicale corecte.
În baza concluziilor nominalizate, printr-un ordin intern al Institutului Oncologic i-a fost aplicată o sancțiune disciplinară dnei dr. Neonila Casian, cu elaborarea acțiunilor concrete pentru perfecționarea calității actului medical și a nivelului satisfacției pacienților.
Echipa medicală a IMSP ,,Institutul Oncologic” conștientizează că segmentul serviciilor medicale oncologice este unul din cele mai vulnerabile, însoțit de emoții și îngrijorări mari din partea pacienților, care, la rândul lor, vor mai multă compasiune, o abordare profesională și o conduită etică conformă”, se arată în comunicat.
De asemenea, în comunicat este specificat că ,,NU SE ACCEPTĂ MULȚUMIRI sub nici o formă (acestea cad sub incidența Codului Penal al RM), iar satisfacția exprimată verbal este cea mai mare apreciere pentru acțiunile comune întreprinse în scopul îmbunătățiri sănătății pacientului”.
Totodată, personalul din cadrul administrației IMSP ,,Institutul Oncologic” roagă persoanele care s-au expus pe rețelele de socializare cu nemulțimiri și nesatisfacții pentru asistența prestată în cadrul IMSP IO, ca urmare a cazului mediatizat, să se adreseze direct la administrația IMSP ,,Institutul Oncologic” pentru clarificarea fiecărui caz separat, în mod deschis și transparent. În caz contrar, acele opinii rămân doar declarații neconfirmate cu impact negativ asupra dispoziției de muncă.
sursa: onco.md