Concluzia cercetătorilor: unul din șase cancere este cauzat de infecții tratabile

Infecțiile provoacă aproximativ 2 milioane de cazuri de cancer pe an și sunt responsabile de circa 1,5 milioane din 7,5 milioane de decese cauzate de cancer în întreagă lume, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Oncology.

separator

„Infecțiile cu anumiți viruși, bacterii și paraziți sunt unele dintre cele mai mari și mai ușor de prevenit cauze de cancer la scară mondială” au scris cercetătorii.

Cercetătorii au examinat o largă varietate de cazuri de cancer consemnate în scris, inclusiv o baza de date privitoare la incidența a 27 de tipuri de cancer din 184 de țări. Ei au descoperit că în 2008, aproximativ 16% dintre toate cancerele diagnosticate ar putea fi atribuite infecțiilor. Rata cancerelor induse de infecții a fost în medie de trei ori mai mare în țările în curs de dezvoltare decât în țările mai bogate, dar specificul a variat foarte mult.

De exemplu doar 3,3 procente din cancerele din Australia și Nouă Zeelandă pot fi atribuite infecțiilor, comparat cu un uluitor 32,7 procente din toate cancerele din Africa Subsahariană.

Aproape toate cancerele privitoare la infecții au fost cauzate de unul din patru agenți infecțioși: Helicobacteri pilori, o bacterie a tractului gastrointestinal; papilovirusul uman (HPV) și virusurile hepatită B și C.

Acești microbi sunt în mare parte responsabili pentru cancerele gastrice, cervicale și hepatice. Aproximativ 50% din cancerele conectate cu infecțiile la femei se dezvoltă în cervix, în timp ce aproximativ 80% din cele ale bărbaților apar în ficat, stomac și colon.

Simpla infecție cu unul dintre microbii corelați cu cancerul nu garantează totuși dezvoltarea de cancer.

”Un lucru pe care cancerele asociate cu infecțiile îl au în comun este că este necesară infecția cronică”, a spus cercetătorul Martyn Plummer. “Ia zeci de ani pentru ca infecția să progreseze la cancer”.
Mulți comentatori au notat că descoperirile dau speranțe pentru o dramatică reducere a ratei globale de cancer.

“Întrucât sunt disponibile vaccinuri eficiente și relativ ieftine pentru HPV și HBV, acoperirea sporită ar trebui să fie o prioritate pentru sistemele publice de sănătate din țările puternic împovărate de cancer”.

sursa

Un șofer din Capitală își încarcă în curte mașina electrică
Articolul anterior
Această nuanță de verde va face furori în 2019
Articolul următor
Alte articole interesante