Concluzia unui grup de cercetători: ,,Anticorpii Covid-19 scad după câteva luni. Imunitatea de grup va fi greu de obţinut”

Un studiu britanic arată că numărul persoanelor care au anticorpi Covid-19 a scăzut semnificativ în cursul verii, ceea ce sugerează că vindecarea de coronavirus s-ar putea să nu ofere imunitate pe termen lung, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

separator
foto: Shutterstock

Studiul a fost efectuat de Colegiul Imperial Londra şi de Institutul de sondaje Ipsos Mori, cu finanţarea Guvernului Marii Britanii, pe un eşantion de 365.000 de adulţi din Anglia.

Conform rezultatelor, proporţia persoanelor care au anticorpi Covid-19 a scăzut cu 26,5% în perioada 20 iunie-28 septembrie. Vârful infectărilor cu SARS-CoV-2 fusese atins cu 12 săptămâni înainte de 20 iunie.

Rezultatele sugerează şi că persoanele infectate care nu au avut simptome vizibile sunt predispuse la pierderea anticorpilor detectabili înaintea celor care au manifestat simptome. Rezultatele studiului nu au fost analizate încă de alţi experţi.

Medicii nu ştiu încă dacă anticorpii conferă vreo imunitate împotriva reinfectării cu noul coronavirus. Dar chiar dacă apare imunitate, acest studiu sugerează, dacă rezultatele vor fi confirmate, că perspectiva atingerii imunităţii comunitare va fi dificilă.

Imunitatea comunitară se produce atunci când suficiente persoane dintr-o populaţie dezvoltă o reacţie imună, fie prin infectarea anterioară, fie prin vaccinare, astfel încât virusul să nu se mai răspândească rapid, iar cei care nu sunt imuni să fie protejaţi.

Conform studiului, persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani pierd anticorpii într-un ritm mai lent decât cei de peste 75 de ani.

Cel mai mic declin al anticorpilor, de 14,9%, a fost înregistrat în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 24 de ani, iar cel mai accentuat, 29%, în rândul celor peste 75 de ani.

Studiul reflectă rezultatele unor cercetări anterioare la o scară mai redusă, sugerând că anticorpii coronavirusului scad la 6-12 luni de la infectare, la fel ca în cazul altor boli sezoniere generate de coronavirus, cum ar fi simpla răceală. Studiul nu indică dacă alte tipuri de răspunsuri imune, cum ar fi cele produse de aşa-numitele celule T, ar contribui la protejarea de reinfectare.

Studiul arată că 6% din locuitorii Angliei aveau anticorpi pe 20 iunie, faţă de 4,4% pe 28 septembrie.

Autorii admit că studiul are limitări. „Au fost incluse eşantioane aleatorii ale populaţiei care nu se suprapun, dar este posibil ca persoanele care au fost expuse la virus să aibă şanse mici de participare de-a lungul timpului, ceea ce poate a contribuit la aparenta diminuare a anticorpilor în rândul populaţiei”, explică autorii studiului.

Sursa

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Mărturiile unui medic reanimatolog din Chișinău: ,,Au ajuns să vină pacienţi tineri”
Articolul anterior
Un copil din Ucraina, mușcat de rechin în vacanță în Egipt. A rămas fără braț
Articolul următor