Coronavirus: 1.666 de noi cazuri și 32 de decese, raportate astăzi

Alte 1.666 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri asociate cu contact în afara țării: 1-Ucraina, 1-Italia, 3-România, 1-Egipt, 2-Spania, 1-Israel.

Numărul total de teste efectuate –7736.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 312442.

Din numărul total de cazuri, 25 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (8-medici, 7-asistenți medicali, 10-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2422 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 279 în stare extrem de gravă și 44 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1387 persoane au fost vindecate. În total, 292 877  persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7725 persoane, iar 16 486 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, se anunță despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.106: Femeie de 84 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat.  Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 7.107: Bărbat de 100 de ani din r. Glodeni, internat în SR. Glodeni. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 7.108: Bărbat de 71 de ani din r. Glodeni, internat în SR. Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, fibrilație.

Deces 7.109: Bărbat de 68 de ani din r.  Briceni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.110: Bărbat de 62 de ani din r. Sîngerei, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.111: Bărbat de 64 de ani din r. Hâncești, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.112: Bărbat de 75 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 7.113: Femeie de 64 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat.  Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 7.114: Bărbat de 70 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 7.115: Femeie de 62 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, boală renală, diabet zaharat.

Deces 7.116: Bărbat de 72 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, hepatită.

Deces 7.117: Bărbat de 62 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, boală renală, hepatită.

Deces 7.118: Femeie de 62 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, boală renală, cardiopatie, obezitate.

Deces: 7.119: Bărbat de 72 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.120: Bărbat de 66 de ani din r. Glodeni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 7.121: Femeie de 72 de ani din r. Sîngerei, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.122: Bărbat de 83 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, boală renală, fibrilație, nefropatie.

Deces: 7.123: Femeie de 77 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.124: Femeie de 53 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.125: Femeie de 72 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat.  Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.126: Femeie de 83 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat.  

Deces: 7.127: Bărbat de 47 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.128: Bărbat de 61 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: boală hipertonică.

Deces: 7.129: Femeie de 88 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat.

Deces: 7.130: Femeie de 88 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.131: Femeie de 90 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.132: Femeie de 70 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, boală hipertonică, obezitate.

Deces: 7.133: Bărbat de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: obezitate, cardiopatie.

Deces: 7.134: Bărbat de 73 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, boală hipertonică.

Deces: 7.135: Bărbat de 81 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces : 7.136: Femeie de 80 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces:7.137: Femeie de 54 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Îndemnăm toți cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia.

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Christina Ricci se bucură de fericire, după divorț. Actrița s-a recăsătorit și este în așteptarea unui bebeluș
Articolul anterior
Olga Buzova, câștigătoarea titlului Miss Universe la un concurs de frumusețe
Articolul următor