Coronavirus: 45-50% din testele zilnice sunt efectuate în laboratoarele private

În Republica Moldova se fac în continuare doar 2.500-4.000 de teste pe zi, pentru identificarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, arată date ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

foto: shutterstock

Ștefan Gheorghiță, șeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), explică numărul mic de teste prin capacitatea redusă a laboratoarelor, transmite Mold-street.com.

Laboratoarele nu au capacităţi suficiente pentru testare.

„Capacitățile laboratoarelor din Republica Moldova sunt în jurul la 4.500-5.000 de teste zilnic”, a declarat Ștefan Gheorghiță într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, el a specificat şi câte teste se fac pe zi în laboratoarele specializate: „Iată, eu am deschis datele – pe data de 4 februarie au fost efectuate 2.775 de teste, dintre care 30% au fost pozitive și după laboratoare: Agenția Națională Laboratorul Virusologic Central – 625, MedExpert – 187, Invitro – 306, Centrul de Sănătate Publică Bălți din cadrul agenției – 303, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile – 230, Centrul Republican de Diagnosticare – 502, 106 în Transnistria, în acele două laboratoare, Cahulul din cadrul ANSP – 156, Analiticmed – 27, Clinica Sante – 103, Micromed – 29, Alfa Diagnostica – 201”.

„Dacă să luăm așa, în medie, zilnic în cadrul laboratoarelor din sistemul Ministerului Sănătății se efectuează undeva 50-55%, celelalte se efectuează în laboratoarele private”, a precizat Ștefan Gheorghiță.

Unde sunt cele 300.000 de teste rapide promise de autorități în urmă cu două luni?

Şeful ANSP pune mari speranţe în achiziţionarea celor 300.000 de teste rapide pe antigen (în 20 de minute), promise încă două luni în urmă de fosta ministră a Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Testele însă nu au ajuns încă în Republica Moldova, deşi procedura de achiziţie a fost desfăşurată încă două luni în urmă, iar compania câştigătoare avea termen de o lună pentru livrare.

„A fost efectuată licitația, acum sunt în proces de evaluare a ofertelor, vor fi contractate aceste teste și într-o perioadă scurtă vor fi disponibile, de aceea și acum se efectuează pregătirea lucrătorilor medicali, se determină instituțiile unde vor fi utilizate aceste teste și se va spori capacitatea de testare în Republica Moldova”, a precizat oficialul.

Potrivit lui Gheorghiță, este aceste teste sunt incluse în definiția de caz pentru caz suspect și confirmarea cazului de SARS-CoV-2 și introducerea acestor teste va spori accesibilitatea populației, accesibilitatea sistemului medical la testare.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 164.243.

Accident în capitală cu implicarea unei ambulanțe: 3 persoane transportate la spital
Articolul anterior
Adolescentă batjocorită în Capitală: fata pusă să stea în genunchi să sărute mâinile unor tinere care o lovesc și o înjură
Articolul următor
Alte articole interesante