Coronavirus: Donează plasmă dacă ești un pacient tratat, pentru a ajuta persoanele în stare gravă care luptă cu infecția

Ministerul Sănătății face apel către toate persoanele care s-au tratat de Covid-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

separator

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de Covid-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de Covid-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva Covid-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoan: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

Menționăm că în perioada 13 aprilie-16 iulie 2020, 365 de persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 1200 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

România: în ultimele 24 de ore au fost confirmate 799 cazuri noi de Covid-19, din 18.986 de teste efectuate
Articolul anterior
Igor Dodon roagă Ministerul Sănătății să accepte nunțile și alte petreceri cu până la 50 de invitați
Articolul următor
Alte articole interesante