Coronavirus: românii sunt rugați să evite întoarcerea în țară, inclusiv de Paște

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, au anunţat mai multe restricţii în Romania, în privinţa infecţiei cu noul Coronavirus (COVID-19).

separator
Doctorul Arafat a anunţat că se vor suspenda cursurile în toate instituţiile de învăţământ unde au existat persoane depistate cu coronavirus până pe 31 martie, se interzice organizarea evenimentelor la care urmează să participe un număr de peste 1.000 de persoane, meciurile de fotbal se vor organiza fără spectatori. De asemenea, se instituie restricţii în spitale, în privinţa aparţinătorilor, dar şi a studenţilor de la medicină şi farmacie care se află în practică, scrie observator.tv.

Autorităţile precizează că aceste măsuri sunt preventive, dar se impun. Doctorul Raed Arafat precizează că măsura interzicerii organizării evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane se aplică imediat, la nivel naţional. Astfel, orice eveniment la care participă acest număr de persoane este strict interzis.

Doctorul Arafat precizează că acestea sunt doar primele măsuri şi pot fi urmate de altele, în perioada imediat următoare.

„În ultimele două zile au fost întâlniri de discutii, pentru a analiza situatia si pentru a lua unele masuri preventive. Este posibil să fie urmate de altele, in cursul analizei”, a spus doctorul Arafat.

Doctorul Arafat face apel la responsabilitate şi roagă cetăţenii români care vor să se întoarcă în ţară din zonele aflate în carantină pentru coronavirus să nu revină în România, până la rezolvarea problemelor în zona respectivă. De asemenea, românii care vor să plece înainte de terminarea perioade de izolare la domiciliu din România, sunt rugaţi să nu o facă, deoarece pot crea probleme grave. De asemenea, dacă o persoană pleacă din izolarea la domiciliu înainte de 14 zile va primi o amendă de 20.000 de lei.

În cazul în care românii care au terminat perioada de izolare şi vor să plece în străinătate, aceştia au nevoie de o adeverinţă medicală care să ateste că au executat perioada de izolare de 14 zile şi apoi pot să călătorească unde doresc.

De asemenea, românii care execută perioada de izolare în alte ţări şi au adeverinţă medicală de la autorităţile ţării unde au fost în izolare, pot intra fără probleme în România.

Doctorul Arafat a anunţat că vor fi mai multe centre unde se vor face teste pentru coronavirus. De asemenea, referitor la decontarea cheltuielilor pentru carantină, exista un proiect cu o procedura de decontare, care include persoane.

În același context: Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, profesorul Adrian Streinu Cercel spune că românii care revin străinătate ar trebui să ia în calcul carantina sau izolarea la domiciliu.

Mai este aproape o lună și jumătate până la Paște și mulți români aflați în Italia se pregătesc să vin în țară pentru a petrece sărbătorile alături de rude. Însă din cauza extinderii coronavirusului s-ar putea să nu aibă parte de prea multe petreceri.

”Dacă nu au nevoie să vină acasă, să nu vină”, este mesajul transmis românilor din Italia de către managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, profesorul Adrian Streinu Cercel, potrivit Hotnews.ro. El a declarat, la Medika Tv, că românii din peninsulă care vor veni din anumite arii în ajun de Paște, „s-ar putea să aibă o surpriză, în funcție de evoluția contextului epidemiologic, și să fie puși în izolare la domiciliu sau chiar în carantină instituționalizată dacă vin din zone unde există în circulație acest virus. Deci, e văzând și făcând”, a declarat profesorul Streinu Cercel la Medika Tv, întrebat ce mesaj are pentru românii din Italia care vor să vină în România de Paște.

„Evident că dacă vor să vină acasă nu-i poți opri, dar s-ar putea să nu stea acasă cu cei dragi de Paște, ci să stea în carantină sau în izolare la domiciliu, fără contact cu cei din interior”, a mai afirmat medicul.

El a spus că autoritățile române sunt pregătite să facă față unui eventual val de români din Italia care ar putea veni acasă de Paște, iar controlul și adoptarea măsurilor necesare în cazul lor se vor face ”cu calm” și rigurozitate.

Şeful Institutului Matei Balş. Adrian Streinu Cercel a mai arătat că într-o lună și jumătate, cât mai este până la Paște, lucrurile în ceea ce privește evoluția coronavirusului se pot schimba semnificativ, arătând că totul este într-o „dinamică permanentă” și oricând se poate modifica totul.

Însă nu numai cei care vin din Italia trebuie să ia măsuri pentru a se proteja pe ei dar să-şi protejeze şi rudele de temutul virus din China. Şi cei care au rude în Italia ar trebui să le ceară acestora să rămână acolo până când autorităţile vor considera că se diminuează măcar riscul infectării altfel, există posibilitatea să nu se poată bucura împreună de sărbători ci, din contră, ar putea rămâne iyolaţi sau în carantină.

Laura Cosoi, însărcinată pentru a doua oară!
Articolul anterior
Întrebare: De ce pasagerii cursei Milano-Chișinău nu au fost plasați imediat în carantină
Articolul următor
Alte articole interesante