Nouă cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în doar o săptămână. Este vorba despre șase adulți și trei copii, informează Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Specialiștii bat alarma!

După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele de urgență au transportat pacienții la instituțiile medicale spitalicești.
Pacienții, cu vârste cuprinse între 8 și 62 de ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci.
Cazurile au fost întregistrate în următoarele localități ale ţării: în raionul Briceni – trei persoane; în raionul Orhei – 3 persoane; în raionul Edineț două persoane și o persoană – în raionul Fălești.
Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică afirmă că intoxicaţiile cu ciuperci sunt provocate în exclusivitate de atitudinea neglijentă a „culegătorului” și indiferența „cumpărătorului” și că ele pot fi prevenite cu eforturi comune.
Primele semne clinice pot apărea peste 2 ore de la consumul ciupercilor. Este vorba despre greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi stării de vomă, pierderi de cunoștință, halucinaţii și chiar comă.
În caz de intoxicație cu ciuperci, se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitate.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă rece (2-3 litri).
Persoana afectată trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).
În scopul evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, Agenția Națională pentru Sănătate Publică insistă în respectarea următoarelor recomandări:
- consumaţi doar ciupercile cumpărate din locuri autorizate;
- evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea drumului, traseului auto;
- ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor;
- ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice;
- ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese și consumate deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
- bucatele cu ciuperci nu se recomandă să fie păstrate mai mult de 24 ore;
- ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
- nu aruncați resturile de ciuperci și bucatele preparate, care au provocat intoxicația-ele vor fi ridicate de specialiștii care vor cerceta cazul de intoxicație.