Cum arată plămânii unui pacient infectat cu noua tulpină de coronavirus

Virusul care face ravagii în China îi determină pe specialiști să efectueze investigații ample în vederea cercetării acestei noi tulpini. Un examen medical imagistic, denumit tomografie computerizată (TC), dezvăluie cum arată plămânii, afectați de pneumonie, ai unei tinere femei care a murit din cauza tulpinii virale Coronavirus 2019 (2019-nCoV). Cazul medical a fost raportat de către publicația Radiology.

separator
Potrivit sursei, o femeie de 33 de ani s-a prezentat la spital cu un istoric de febră de 5 zile și tuse seacă de cauză necunoscută. Ea a spus că a lucrat în orașul Wuhan, China (focarul principal de coronavirus din țară), dar a călătorit și la Lanzhou, China, cu 6 zile înainte de internarea în spital.

Prezentare caz (o informație relevantă pentru medici): la internare, temperatura corpului arăta 39,0 ° C (102,2 ° F), la auscultație – respirație aspră în ambii plămâni. Analizele de laborator au arătat leucopenie (număr scăzut de globule albe: 2,91 × 109 / L), 70,0% neutrofile, 0,1% eozinofile. S-a depistat niveluri crescute în sânge pentru proteina C-reactivă (16,16 mg / L; interval normal, 0-10 mg / L), rata de sedimentare a eritrocitelor (29 mm / h; interval normal, <20 mm / h).

CT-ul toracic a prezentat opacități multiple, periferice, sub formă de ,,sticlă mată”, în ambii plămâni cu localizare subpleurală (figura A, opacități în segmentul posterior al lobului superior drept și în segmentul posterior apical al lobului superior stâng). Reacția de polimerizare în lanț (PCR) a determinat prezența în sputa pacientei a noului acid nucleic al coronavirusului (2019-nCoV) din 2019.

Pe baza caracteristicilor epidemiologice, manifestărilor clinice, imagistice, și analizelor de laborator, a fost stabilit diagnosticul de ,,pneumonie 2019-nCoV”. După 3 zile de tratament, în combinație cu inhalare de interferon, starea pacientei s-a agravat în ciuda tratamentului administrat. La examenul CT toracic repetat, opacitățile pulmonare au arătat progresare, extindere, (figura B, opacități progresive în segmentul posterior al lobului superior drept și segmentul posterior apical al lobului superior stâng).Caracterul bilateral al procesului inflamator, lipsa semnului imagistic denumit, în engleză, ,,subpleural sparing” („cruțare” a spațiului imediat subpleural), întâlnit de regulă în cazul pneumoniilor interstițiale virale, sunt constatări comune la examenul CT ce sugerează pneumonie cu 2019-nCoV.

Mila Jovovici a devenit mamă pentru a treia oară, la 44 de ani
Articolul anterior
Beneficiarul Loteriei Moldovei a fost reținut în Emiratele Arabe Unite
Articolul următor
Alte articole interesante