Majoritatea afecțiunilor reumatice și bolilor de sistem (poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, dermatopolimiozita, periarterita nodoasă ș.a.) se caracterizează printr-o afectare inflamatorie și imunologică (autoimună) a țesutului conjunctiv din tot organismul, începând de la piele și până la articulații. Durerile reumatice sunt adesea intense și greu de eliminat.
În bolile de sistem, țesutul conjunctiv fiind prezent în tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a fi afectate, de unde și marea varietate de simptome (afectare articulară, cutanată, cardiacă, pulmonară, hepatică, renală, a sistemului nervos central sau periferic, vasculară, digestivă).Printre simptomele cele mai pronunțate sunt durerile articulare, rigiditatea articulară și musculară, inflamația articulațiilor și mușchilor.
Cum poți reduce durerile reumatice?
Pe lângă medicamentele sintetice, remediile naturale sunt mereu la îndemână pentru ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de boli reumatice autoimune. Iată câteva metode de acest gen, care pot fi un aliat de preț pentru pacienții ce întâmpină probleme reumatice.
Masarea articulațiilor cu ingrediente care calmează durerea și reduc inflamația – uleiul esențial de mentă, precum și extractul de ardei iute, pot fi folosite pentru masarea articulațiilor dureroase, dar și a mușchilor. De asemenea, poți folosi unguente și creme din comerț, care să conțină asemenea ingrediente naturale.
Compresele calde și reci – pe articulațiile și pe mușchii aflați de inflamație, pot fi aplicate comprese reci, care vor calma durerile și totodată vor combate inflamația. Pe de altă parte, compresele calde vor calma musculatura rigidă și dureroasă.
Exercițiile fizice – în momentele în care simptomele reumatice apar la pacienții cu bolile reumatice, mișcarea poate fi ultimul lucru care le trece prin cap acestora. Însă, mișcarea este cel mai eficient remediu de eliminare a durerii! În bolile de sistem, mișcarea este vindecatoare. Sportul de intensitate redusă sau moderată îmbunătățește circulația sângelui în oase, mușchi și articulații, și previne, pe termen lung, progresarea bolilor autoimune. Endorfinele secretate în timpul exercițiilor fizice scad formarea de autoanticorpi.
Astfel, e indicat să se facă plimbări lungi și să se practice câteva exerciții de gimnastică medicală în fiecare zi, mai ales atunci când simptomele reumatice devin mai intense. Înotul și mersul pe bicicletă, precum și exercițiile de stretching ori yoga pot ameliora atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, simptomele reumatice.Laptele cu turmeric – turmericul are proprietăți antiinflamatoare, de aceea e indicat consumul acestuia pentru ameliorarea simptomelor resimțite la nivelul articulațiilor și mușchilor. Turmericul poate fi consumat sub orice formă, însă adesea se consumă diluat într-un pahar de lapte încălzit. Laptele se poate îndulci, dacă se simte nevoia, cu o linguriță de miere de proveniență organică.
Ghimbirul – ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, dar și antioxidante. Acesta ameliorează durerile și poate combate inflamația de la novelul articulațiilor. Ghimbirul poate fi adăugat în preparatele gătite, însă poate fi consumat și sub formă de ceai.
Probioticele – bacteriile “bune” din intestine joacă un rol important în bună funcționare a sistemului imunitar. Acestea prelungesc perioada de remisiunii a bolii, reducând totodată și intensitatea simptomelor precum cele reumatice.
Odihna și relaxarea – somnul este extrem de important, mai ales pentru pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic. În momentele în care simptomele reumatice sunt intense, odihnă și relaxarea sunt mai importante că niciodată. Dacă apar insomnii din cauza durerilor reumatice, se pot încerca tehnicile de relaxare precum meditația ori exercițiile de respirație.