Cum poți deveni specialist Bowen în Moldova? Beneficiile tehnicii în vindecarea bolilor la adulți și copii

Terapia Bowen, una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă, devine tot mai cunoscută și aplicată în țara noastră. Dacă acum câțiva ani nu existau decât foarte puțini specialiști în domeniul dat, aceștia urmând programe de instruire în străinătate, astăzi beneficiile terapiei complementare în vindecarea mai multor boli sunt disponibile pentru tot mai multe persoane din țara noastră și asta pentru că obținerea diplomei de terapeut Bowen, emisă de Academia de Terapia Bowen din Australia, acum este posibilă și în Republica Moldova.

Ce este terapia Bowen, cum funcționează și ce boli vindecă, căror persoane le este indicată, dar și cum pot persoanele care doresc să devină terapeuți Bowen să obțină o specializare utilă și solicitată la ora actuală? Despre toate acestea ne relatează Vera Miscu, doctor în științe biologice, terapeut Bowen din Chișinău.

Cum funcționează terapia Bowen?

Terapia Bowen, sau terapia Bowtech, a apărut în anii 1950, australianul Tom Bowen fiind cel care a pus bazele acestei tehnici de vindecare. Terapia Bowen este cea care demonstrează că, din punct de vedere biologic, organismul are toate instrumentele necesare pentru a se recupera în cazul multor afecțiuni, de la traumatisme la boli cronice. Tehnica lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel muscular și articular, cât și prin sistemul circulator, stimulând de asemenea circuitul limfatic. Terapia Bowen este unică, aceasta nu poate fi comparată cu o altă tehnică de tratament alternativă. Și, inclusiv din experiența proprie, pot afirma că aceasta oferă rezultate uimitoare.

Cum s-a întâmplat să descoperiți secretele terapiei Bowen? După o carieră îndelungată ca cercetător în microbiologie, ce v-a determinat să începeți să studiați o specialitate nouă, ajungând, în cele din urmă, și să recomandați terapia Bowen persoanelor care suferă de anumite probleme de sănătate? 

Am descoperit beneficiile terapiei Bowen în timp ce eram în căutarea unui remediu pentru recuperarea unei ființe dragi bolnave din familie. Am aflat că terapia Bowen m-ar putea ajuta, am cautat un terapeut Bowen în Chișinău, au urmat mai multe ședințe, am remarcat rezultatele surprinzătoare în evoluția bolii și, din acel moment, am decis să încep să o studiez chiar eu, pentru a-i ajuta și pe alții. Și pentru că în țara noastră nu erau predate asemenea cursuri, m-am înscris la cursuri Bowen cu frecventare peste hotare, în România, la Iași, aici fiind organizate cursuri de către Academia de Bowen din Australia. Au urmat multe călătorii, investiții. Pe parcursul a doi ani, majoritatea weekend-urilor le-am petrecut la Iași, studiind terapia Bowen. Primii mei pacienți au fost rudele, prietenii,  colegii, iar rezultatele mă uimeau după fiecare ședință. Acum sunt terapeut Bowen, nivel Master 1, și pot afirma cu certitudine că cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată a fost anume aceasta. Partea bună este că, în prezent, cei care își doresc să obțină pregătire pot urma cursurile în țara noastră. În Moldova există deja mai mulți terapeuți certificați de Academia de Bowen din Australia, care au urmat cursurile aici, la Chișinău. Niciodată nu este prea târziu să înveți o specialitate nouă, mai cu seamă una utilă pentru starea de bine a celor din jur.

În acest context, vreau să aduc mulțumiri instructorilor mei: Andrew Zoppos, Instructor Superior, Internațional și Membru Onorific pe Viață al Academiei de Bowen din Australia, Carmen Zoppu – Instructor superior Bowen și Dalila Patraș – Instructor Bowen, datorită cărora am descoperit beneficiile tehnicii și activitatea care îmi aduce multă împlinire și inspirație de a studia continuu.

În ce constă terapia Bowen și în ce boli poate fi aplicată?

Terapia Bowen face minuni, a spus-o și Tom Bowen în urmă cu decenii, și tot mai mulți terapeuți se conving la modul practic de acest lucru, urmărind la pacienți beneficiile tehnicii. Terapeutul realizează o serie de mișcări delicate speciale pe mușchi, tendoane, fascii, nervi și ligamente. Trebuie menționat faptul că programul și ședințele de terapie sunt individualizate, în funcție de problema de sănătate prezentă.

Tehnica Bowen este aplicată cu succes în: dureri de spate, dureri sciatice, umăr înțepenit, entorse și luxații, articulații înțepenite, torticolis, afecțiuni ale organelor interne (astm bronșic, probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac și intestine etc), infertilitate, chisturi ovariene și fibroame uterine, dezechilibre hormonale și emoționale, stres, oboseală cronică, recuperarea după accidente vasculare cerebrale, enureză și nevroze la copii. Calmează migrenele și durerile de cap, este benefică de asemenea în dureri de gât, răceală, tuse. Există programe de terapie aplicate în epilepsie, impotență sexuală, traume psihologice, fortifierea imunității post-Covid. Bunăoară, cu ajutorul unei singure manevre, pacientul poate ameliora el însuși, în condiții casnice, un puseu hipertensiv, durerea de cap sau un acces de dispnee în astm bronșic.

Căror persoane le este recomandată terapia Bowen? Doar celor care se confruntă cu anumite dureri și probleme de sănătate? O pot face și persoanele sănătoase, ce beneficii le aduce?

În mod sigur, terapia Bowen o pot face inclusiv persoanele care se consideră sănătoase, ținând seama de faptul că niciun organism nu este pe deplin sănătos și are nevoie de echilibrare, eliminarea stresului și tensiunii negative. La persoanele sănătoase, terapia Bowen fortifică imunitatea, intensifică procesul de drenare limfatică în întreg corpul. Mai multe persoane care au făcut ședințe Bowen mi-au relatat că nu s-au îmbolnăvit și nu au avut niciun episod de răceală de doi ani deja. Sistemul limfatic conține anticorpi protectori, care, fiind mobilizați, ne asigură imunitatea.

Terapia Bowen are riscuri pentru sănătate?

Tehnica este complet neinvazivă și nu are riscuri pentru sănătate. Este recomandată atât adulților cât și copiilor și femeilor însărcinate. Terapia Bowen se asociază doar cu un stil de viață echilibrat și o dietă ușoară. După ședințe trebuie să se țină cont de două reguli: hidratarea eficientă, cu până la 2 litri de apă pe zi și neapărat mișcare pe parcursul întregii zile.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședință, procesul de vindecare continuând pe parcursul zilelor următoare. Ședințele se realizează, de regulă, la interval de șapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva ședințe în cazul afecțiunilor acute.

Terapia Bowen poate substitui un tratament medicamentos?

Terapia Bowen nu exclude tratamentul prescris de medici. Totuși, mulți dintre cei care urmează ședințele, consultănd medicul, constată o ameliorare și ajung să renunțe la medicamente după efectuarea examenului medical și investigațiilor necesare.

Terapeuții susțin că Bowen este ,,soluția pentru orice problemă de sănătate”. Cum poate fi interpretat acest lucru greu de crezut la prima vedere?

Terapia Bowen oferă soluții pentru multe afecțiuni. Este aplicată ca o terapie care vine să ajute, să amelioreze sau să vindece, în funcție de caz. În același timp, terapia Bowen presupune să fii corect și să îndrumi corespunzător persoana care îți cere ajutorul. Dacă problema de sănătate nu este în competența terapeutului Bowen, persoana este informată despre acest lucru și primește alte recomandări.

Cum poate cineva să obțină o diplomă de calificare ca terapeut Bowen? Orice persoană poate deveni terapeut Bowen, cu acte în regulă?

Deși sunt un avantaj, studiile în medicină, biologie sau kinetoterapie nu sunt obligatorii pentru a face instruire Bowen. Fiecare persoană interesată de secretele organismului uman și vindecare se poate înscrie la cursurile Bowen, ca să urmeze programul de instruire și abilitățile practice corespunzătoare. Pentru cei care nu sunt medici, kinetoterapeuți etc, studiile includ un curs de anatomie și fiziologie umană.

Programul de instruire, certificat de Academia de Bowen din Australia, constă din 7 module de bază. Apoi, doritorii pot participa la cursuri opționale: Curs practician, Avansat 1, Avansat 2, Master 1, Master 2 și alte cursuri opționale organizate de Academia de Bowen din Australia.

Unde se pot adresa cei care doresc să beneficieze de terapie Bowen sau, mai mult, să o și învețe ei înșiși?

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina web www.bowtech.ro/MD sau contactați pagina de facebook Terapia Bowtech Chisinau Moldova. De asemenea, puteți afla informații suplimentare, apelând numărul de telefon 0690 10 807.

Concerte, expoziții, ateliere de creație ce vor fi desfășurate în weekend de către pretura sectorului Centru
Articolul anterior
Cercetătorii din Israel anunță că există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de miocardită la bărbați tineri
Articolul următor
Alte articole interesante