Cum poți deveni specialist Bowen în Moldova? Beneficiile tehnicii în vindecarea bolilor la adulți și copii

Terapia Bowen, una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă, devine tot mai cunoscută și aplicată în țara noastră. Dacă acum câțiva ani nu existau decât foarte puțini specialiști în domeniul dat, aceștia urmând programe de instruire în străinătate, astăzi beneficiile terapiei complementare în vindecarea mai multor boli sunt disponibile pentru tot mai multe persoane din țara noastră și asta pentru că obținerea diplomei de terapeut Bowen, emisă de Academia de Terapia Bowen din Australia, acum este posibilă și în Republica Moldova.

Ce este terapia Bowen, cum funcționează și ce boli vindecă, căror persoane le este indicată, dar și cum pot persoanele care doresc să devină terapeuți Bowen să obțină o specializare utilă și solicitată la ora actuală? Despre toate acestea ne relatează Vera Miscu, doctor în științe biologice, terapeut Bowen din Chișinău.

Cum funcționează terapia Bowen?

Terapia Bowen, sau terapia Bowtech, a apărut în anii 1950, australianul Tom Bowen fiind cel care a pus bazele acestei tehnici de vindecare. Terapia Bowen este cea care demonstrează că, din punct de vedere biologic, organismul are toate instrumentele necesare pentru a se recupera în cazul multor afecțiuni, de la traumatisme la boli cronice. Tehnica lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel muscular și articular, cât și prin sistemul circulator, stimulând de asemenea circuitul limfatic. Terapia Bowen este unică, aceasta nu poate fi comparată cu o altă tehnică de tratament alternativă. Și, inclusiv din experiența proprie, pot afirma că aceasta oferă rezultate uimitoare.

Cum s-a întâmplat să descoperiți secretele terapiei Bowen? După o carieră îndelungată ca cercetător în microbiologie, ce v-a determinat să începeți să studiați o specialitate nouă, ajungând, în cele din urmă, și să recomandați terapia Bowen persoanelor care suferă de anumite probleme de sănătate? 

Am descoperit beneficiile terapiei Bowen în timp ce eram în căutarea unui remediu pentru recuperarea unei ființe dragi bolnave din familie. Am aflat că terapia Bowen m-ar putea ajuta, am cautat un terapeut Bowen în Chișinău, au urmat mai multe ședințe, am remarcat rezultatele surprinzătoare în evoluția bolii și, din acel moment, am decis să încep să o studiez chiar eu, pentru a-i ajuta și pe alții. Și pentru că în țara noastră nu erau predate asemenea cursuri, m-am înscris la cursuri Bowen cu frecventare peste hotare, în România, la Iași, aici fiind organizate cursuri de către Academia de Bowen din Australia. Au urmat multe călătorii, investiții. Pe parcursul a doi ani, majoritatea weekend-urilor le-am petrecut la Iași, studiind terapia Bowen. Primii mei pacienți au fost rudele, prietenii,  colegii, iar rezultatele mă uimeau după fiecare ședință. Acum sunt terapeut Bowen, nivel Master 1, și pot afirma cu certitudine că cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată a fost anume aceasta. Partea bună este că, în prezent, cei care își doresc să obțină pregătire pot urma cursurile în țara noastră. În Moldova există deja mai mulți terapeuți certificați de Academia de Bowen din Australia, care au urmat cursurile aici, la Chișinău. Niciodată nu este prea târziu să înveți o specialitate nouă, mai cu seamă una utilă pentru starea de bine a celor din jur.

În acest context, vreau să aduc mulțumiri instructorilor mei: Andrew Zoppos, Instructor Superior, Internațional și Membru Onorific pe Viață al Academiei de Bowen din Australia, Carmen Zoppu – Instructor superior Bowen și Dalila Patraș – Instructor Bowen, datorită cărora am descoperit beneficiile tehnicii și activitatea care îmi aduce multă împlinire și inspirație de a studia continuu.

În ce constă terapia Bowen și în ce boli poate fi aplicată?

Terapia Bowen face minuni, a spus-o și Tom Bowen în urmă cu decenii, și tot mai mulți terapeuți se conving la modul practic de acest lucru, urmărind la pacienți beneficiile tehnicii. Terapeutul realizează o serie de mișcări delicate speciale pe mușchi, tendoane, fascii, nervi și ligamente. Trebuie menționat faptul că programul și ședințele de terapie sunt individualizate, în funcție de problema de sănătate prezentă.

Tehnica Bowen este aplicată cu succes în: dureri de spate, dureri sciatice, umăr înțepenit, entorse și luxații, articulații înțepenite, torticolis, afecțiuni ale organelor interne (astm bronșic, probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac și intestine etc), infertilitate, chisturi ovariene și fibroame uterine, dezechilibre hormonale și emoționale, stres, oboseală cronică, recuperarea după accidente vasculare cerebrale, enureză și nevroze la copii. Calmează migrenele și durerile de cap, este benefică de asemenea în dureri de gât, răceală, tuse. Există programe de terapie aplicate în epilepsie, impotență sexuală, traume psihologice, fortifierea imunității post-Covid. Bunăoară, cu ajutorul unei singure manevre, pacientul poate ameliora el însuși, în condiții casnice, un puseu hipertensiv, durerea de cap sau un acces de dispnee în astm bronșic.

Căror persoane le este recomandată terapia Bowen? Doar celor care se confruntă cu anumite dureri și probleme de sănătate? O pot face și persoanele sănătoase, ce beneficii le aduce?

În mod sigur, terapia Bowen o pot face inclusiv persoanele care se consideră sănătoase, ținând seama de faptul că niciun organism nu este pe deplin sănătos și are nevoie de echilibrare, eliminarea stresului și tensiunii negative. La persoanele sănătoase, terapia Bowen fortifică imunitatea, intensifică procesul de drenare limfatică în întreg corpul. Mai multe persoane care au făcut ședințe Bowen mi-au relatat că nu s-au îmbolnăvit și nu au avut niciun episod de răceală de doi ani deja. Sistemul limfatic conține anticorpi protectori, care, fiind mobilizați, ne asigură imunitatea.

Terapia Bowen are riscuri pentru sănătate?

Tehnica este complet neinvazivă și nu are riscuri pentru sănătate. Este recomandată atât adulților cât și copiilor și femeilor însărcinate. Terapia Bowen se asociază doar cu un stil de viață echilibrat și o dietă ușoară. După ședințe trebuie să se țină cont de două reguli: hidratarea eficientă, cu până la 2 litri de apă pe zi și neapărat mișcare pe parcursul întregii zile.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședință, procesul de vindecare continuând pe parcursul zilelor următoare. Ședințele se realizează, de regulă, la interval de șapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva ședințe în cazul afecțiunilor acute.

Terapia Bowen poate substitui un tratament medicamentos?

Terapia Bowen nu exclude tratamentul prescris de medici. Totuși, mulți dintre cei care urmează ședințele, consultănd medicul, constată o ameliorare și ajung să renunțe la medicamente după efectuarea examenului medical și investigațiilor necesare.

Terapeuții susțin că Bowen este ,,soluția pentru orice problemă de sănătate”. Cum poate fi interpretat acest lucru greu de crezut la prima vedere?

Terapia Bowen oferă soluții pentru multe afecțiuni. Este aplicată ca o terapie care vine să ajute, să amelioreze sau să vindece, în funcție de caz. În același timp, terapia Bowen presupune să fii corect și să îndrumi corespunzător persoana care îți cere ajutorul. Dacă problema de sănătate nu este în competența terapeutului Bowen, persoana este informată despre acest lucru și primește alte recomandări.

Cum poate cineva să obțină o diplomă de calificare ca terapeut Bowen? Orice persoană poate deveni terapeut Bowen, cu acte în regulă?

Deși sunt un avantaj, studiile în medicină, biologie sau kinetoterapie nu sunt obligatorii pentru a face instruire Bowen. Fiecare persoană interesată de secretele organismului uman și vindecare se poate înscrie la cursurile Bowen, ca să urmeze programul de instruire și abilitățile practice corespunzătoare. Pentru cei care nu sunt medici, kinetoterapeuți etc, studiile includ un curs de anatomie și fiziologie umană.

Programul de instruire, certificat de Academia de Bowen din Australia, constă din 7 module de bază. Apoi, doritorii pot participa la cursuri opționale: Curs practician, Avansat 1, Avansat 2, Master 1, Master 2 și alte cursuri opționale organizate de Academia de Bowen din Australia.

Unde se pot adresa cei care doresc să beneficieze de terapie Bowen sau, mai mult, să o și învețe ei înșiși?

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina web www.bowtech.ro/MD sau contactați pagina de facebook Terapia Bowtech Chisinau Moldova. De asemenea, puteți afla informații suplimentare, apelând numărul de telefon 0690 10 807.

Mutațiile recente Covid BA.4 și BA.5 generează simptome noi, conform experților. Care sunt acestea?

Covid 19 nu mai este cum a fost, virusul cauzal a suferit mutații și se pare că povestea sa încă nu s-a terminat. A generat o nouă variantă, pe care experții tind să o denumească ,,Covid-22”. Actualele variante ale coronavirusului sunt diferite de ceea ce a dat inițial boala denumită Covid-19. Mutațiile recente BA.4 și BA.5 generează acum o formă nouă de boală, cu simptome noi pe lângă cele deja știute și unele noi. Iar infectările par să se răspândească rapid, experții anticipând un nou val mare de îmbolnăviri.

Cu toate acestea, variantele care dau Covid-22 nu sunt atât de grave cum a fost Delta, de exemplu, sau Alpha. Au o transmisibilitate mai ridicată dar boala va fi mai puțin severă. Specialiștii spun însă că vaccinarea rămâne la fel de importantă ca și până acum pentru că la cei nevaccinați, mutația din prezent este la fel de dăunătoare ca și tulpina originală.

Cercetător român: Aceste două subvariante ale Omicron s-au schimbat semnificativ

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat ce este de fapt cu acest Covid-22 și de ce este diferit de varianta inițială.

Specialistul spune că am avut și Covid-20 și Covid-21, iar acum Covid-22. Iar acestea nu sunt denumiri științifice ci țin mai degrabă de mutațiile apărute în timp care au definit valurile de infectări.

În ceea ce privește Covid-22, vorbim de fapt despre mutațiile Omicron BA.4 și BA.5.

”Aceste două subvariante ale tulpinii Omicron s-au schimbat semnificativ. Prezintă mutații în structura proteinei Spike și nu numai care fac infecția mult mai permisivă. Aceste variante reușesc să înlocuiască celelalte tulpini aflate în circulație tocmai pentru că sunt mai bune în procesul de infectare.

Sunt mai blânde simptomatologic decât ce am avut la începutul pandemiei dar în continuare pot genera forme grave în speciale la persoane cu comorbidități și la cele nevaccinate”, a explicat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Ne mai feresc vaccinurile actuale de mutațiile coronavirusului?

Deși încă de la începutul anului se anunța un vaccin împotriva variantei Omicron, acesta încă nu a ajuns pe piață. Iar cele vechi par să nu mai aibă eficiența dorită, fiind nevoie de mai multe doze pentru a ne proteja de infecții.

”Eficiența vaccinurilor care au fost dezvoltate împotriva Covid-19 a scăzut în timp. Noi dezvoltăm vaccinuri împotriva a ceva care acum s-a schimbat. Nu mai avem aceleași răspunsuri extrem de bune dar au în continuare un efect protector împotriva formelor grave, iar acest lucru ne interesează cel mai mult.

Eficiența vaccinărilor și strategia de vaccinare sezonieră probabil, pentru că vedem că la asta se va ajunge va fi cu vaccinuri actualizate la tulpinile aflate în circulație. Nu are sens să vaccinăm împotriva a ceva ce nu mai există dacă nu obținem un un nivel bazal protector.

Momentan încă îl obținem și cu aceste vaccinuri dar sunt în stadii avansate de dezvoltare și vaccinurile împotriva tulpinilor noi. Deja câteva companii vor să introducă astfel de seruri pe piață.

Depinde de cum va fi legislația în vigoare și de mecanismele internaționale care se ocupă cu achiziția și cu administrarea vaccinurilor în diferite țări”, a mai spus Ștefan Dascălu.

În ceea ce privește noile vaccinuri, când acestea vor fi implementate, România va avea acces imediat la ele.

”Noi, evident că făcând parte din Uniunea Europeană vom avea acces la vaccinările aprobate care sunt administrate și în alte țări din UE. Din acest punct de vedere și la începutul pandemiei am avut acces la cele mai bune vaccinuri, în perspectivă globală.

Pentru că sunt unele țări unde s-au implementat vaccinuri care au avut o oarecare eficiență dar nu una foarte bună, iar efectele se resimt”, a mai explicat expertul.

Vor mai fi lookdown-uri?

Chiar dacă virusul nu va fi eradicat complet și, probabil, vom avea sezoane cu infectări masive, se pare că strategia corectă din acest punct de vedere, mai ales dacă ne referim la actuala tulpină Omicron, va fi cea de conviețuire cu virusul.

”Dacă ne uităm la politica agresivă non-Covid care a fost aplicată în China este și ca urmare a faptului că strategia lor de vaccinare nu a reușit să obțină o acoperire dorită la persoanele vulnerabile și, în al doilea rând pentru că nu au fost atât de bune.

Cu un lookdown general se scapă de virus pentru că acesta nu mai circulă. Doar că strategie de genul acesta este sortită eșecului dacă în alte țări nu este implementată și sincronizată această măsură.

În momentul de față cea mai bună strategie de sănătate publică este politica de acomodare și trăit cu Covid. Marea Britanie a fost printre primele țări în care s-a discutat despre această măsură dar vedem că în prezent este o politică națională adoptată în toată Europa.

Și la noi în România practic asta facem. Trăim cu Covidul. Sunt cazuri în fiecare zi. Foarte mulți oameni au fost expuși la boală, cei mai fericiți dintre ei au avut și acces la vaccin și nu au suferit forme grave, alții nu s-au vaccinat, au trecut prin boală și au rămas, mai mult sau mai puțin cu sechele. Foarte mulți au murit din cauza Covid.

Imunitatea obținută prin boală, vaccin sau ambele ne permite să ne întoarcem la normalitate. Dar trebuie să vedem cum putem îmbunătăți strategiile naționale de prevenție. Vorbim atât de vaccin cât și de tratament”, a mai spus cercetătorul român.

Vom avea o toamnă cu val Covid?

Expertul spune că acest virus tinde să devină sezonier astfel că nu este exclus ca în toamnă să asistăm la un număr mare de infectări.

”Cu siguranță că vom asista la o creștere a numărului de cazuri în toamnă și nu numai pentru că se întoarce lumea din concedii. Pentru că virusul circulă și acum în România. Mai degrabă din cauza sezonalității virusului și a obiceiurilor noastre referitor la cum interacționăm, petrecem mai mult timp în interior, suntem mai predispuși să căpătăm infecții respiratorii în sezonul rece și așa mai departe. Tot cumulul acesta de factori la care se poate adăuga și importul de cazuri, dar nu mai putem vorbi despre o influență de mare.

Cu siguranță va mai fi un val și vor mai exista și altele după, nu cred că severitatea va fi comparabilă cu valul Delta. Valul Omicron de anul acesta nu a fost atât de sever. Este o tulpină foarte infecțioasă dar mult mai blândă din punct de vedere simptomatologic”, a punctat Ștefan Dascălu.

Simptome de Covid-22

Multe dintre simptomele dezvoltate odată cu infectarea variantelor BA.4 și BA.5 corespund celor care erau deja comune în variantele anterioare ale bolii. Poate că unul dintre simptomele pe care aceste mutații par să le revină din varianta originală este febra, scrie diariodesevilla.es.

Alte simptome sunt:

  • Oboseală
  • Congestie nazala

Tuse

  • Durere de cap

În raport cu subvariante precum BA.1, predominante în perioada Crăciunului trecut, există o serie de simptome care, în ceea ce începem să cunoaștem acum ca fiind Covid-22, apar într-o măsură mai mare în rândul celor infectați:

  • Mucus
  • Greaţă
  • diaree
  • pierderea gustului
  • pierderea mirosului

Conform datelor de la Ministerul Sănătății, în săptămâna 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Medicina viitorului: Cum învață doctorii rezidenți pe pacienți hologramă

Realitatea virtuală este un subiect fierbinte în acest moment. Chiar dacă e folosită și pentru distracție, în metaverse spre exemplu, în Cambridge, Marea Britanie, poate ajuta la salvarea de vieți.

Medicina viitorului: Cum învață doctorii rezidenți pe pacienți hologramă

O nouă aplicație de formare în realitate mixtă, numită HoloScenarios, le permite medicilor stagiari și juniori să practice medicina pe „pacienți” holografici, transmite playtech.ro.

„Odată cu pandemia, medicina s-a schimbat în interacțiuni bazate pe tablete, din cauza riscului virusului pentru oameni”, a spus doctorul Aniket Bharadwaj.

„A avea un pacient cu hologramă pe care îl poți vedea, auzi și cu care poți interacționa este cu adevărat interesant și va face cu adevărat o diferență pentru învățarea elevilor”, a spus el.

Medicina viitorului constă în holograme

Pentru moment, programul se concentrează pe afecțiuni respiratorii comune și urgențe – precum astmul, anafilaxia, embolia pulmonară și pneumonia.Publicitate

Dar modulele viitoare sunt în curs de dezvoltare și vor instrui utilizatorii să facă față problemelor de cardiologie și neurologie.

„Acest lucru face antrenamentul mult mai interactiv și realist și puteți face greșeli în siguranță și puteți învăța din ele”, a spus Bharadwaj.

În timp ce tehnologia este încă în primele etape de lansare, liderii de proiect speră că ar putea schimba practicile medicale la nivel mondial.

Cu căștile potrivite și un smartphone sau o tabletă, cursanții de pe tot globul ar putea, în viitor, să poată accesa scenariile de formare – iar profesorii lor, din Cambridge, pot evalua progresul și pot ajusta criza medicală.

„Ajutăm la evoluția educației de la un model bazat pe mentorat la unul în care studenții din întreaga lume pot avea acces egal la expertiză de vârf, pentru a stăpâni abilitățile clinice bazate pe invenții”, a spus dr. Arun Gupta, lider de proiect și consultant anestezist la Spitalul Universitar Cambridge.

„Realitatea mixtă este din ce în ce mai recunoscută ca o metodă utilă de antrenament cu simulator”, a adăugat el.

„Pe măsură ce instituțiile cresc achizițiile, cererea de platforme care oferă utilitate și ușurință în gestionarea învățării în realitate mixtă se extinde rapid”.

Și nu numai că tehnologia este concepută pentru a fi mai accesibilă din punct de vedere geografic, dar ajută și la reducerea costurilor.

În mod tradițional, simulările medicale necesită destul de multe cheltuieli: există centre de simulare dedicate de întreținut, echipamente și profesori care trebuie plătiți și actori care trebuie angajați și instruiți în lucruri precum „cum arată de fapt un atac de cord”.

HoloScenarios nu necesită nimic din toate acestea, făcându-le mai flexibile și mai puțin prohibitive.

Politicienii trăiesc cu 7 ani mai mult decât restul populației, arată un nou studiu

Politicienii trăiesc cu până la şapte ani mai mult decât restul populaţiei. Datele sunt prezentate într-un studiu recent, realizat de Universitatea Oxford, pe baza unor date preluate din 11 state.

Potrivit cercetătorilor, diferenţa dintre speranţa de viaţă a celor care fac politică şi cea a populaţiei generale se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 150 de ani, transmite Publika.md.

Studiul a colectat informaţii despre politicieni din Australia, Austria, Canada, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Noua Zeelanda, Elveţia, Marea Britanie şi SUA. Cercetătorii afirmă că, deoarece studiul s-a concentrat pe ţări cu venituri mari, este posibil ca rezultatele să nu fie generalizabile la statele cu venituri mici şi medii.

Potrivit experţilor, durata mai mare a vieții se datorează veniturilor mari, standardelor de îngrijire a sănătății, dietelor şi modului de viaţă în general.

Specialiştii notează, de exemplu, că atât președintele american Franklin Roosevelt, cât și prim-ministrul britanic Winston Churchill au suferit de hipertensiune arterială și, în cele din urmă, au murit de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, de când medicamentele anti-hipertensive au devenit disponibile pe scară largă după anul 1960, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut mult.

Experţii mai spun că televiziunea și rețelele sociale la fel au schimbat, în timp, imaginea politicienilor şi au influenţat tendințele în ceea ce priveşte speranța de viață.

Concerte, expoziții, ateliere de creație ce vor fi desfășurate în weekend de către pretura sectorului Centru
Articolul anterior
Cercetătorii din Israel anunță că există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de miocardită la bărbați tineri
Articolul următor