Cum poți deveni specialist Bowen în Moldova? Beneficiile tehnicii în vindecarea bolilor la adulți și copii

Terapia Bowen, una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă, devine tot mai cunoscută și aplicată în țara noastră. Dacă acum câțiva ani nu existau decât foarte puțini specialiști în domeniul dat, aceștia urmând programe de instruire în străinătate, astăzi beneficiile terapiei complementare în vindecarea mai multor boli sunt disponibile pentru tot mai multe persoane din țara noastră și asta pentru că obținerea diplomei de terapeut Bowen, emisă de Academia de Terapia Bowen din Australia, acum este posibilă și în Republica Moldova.

Ce este terapia Bowen, cum funcționează și ce boli vindecă, căror persoane le este indicată, dar și cum pot persoanele care doresc să devină terapeuți Bowen să obțină o specializare utilă și solicitată la ora actuală? Despre toate acestea ne relatează Vera Miscu, doctor în științe biologice, terapeut Bowen din Chișinău.

Cum funcționează terapia Bowen?

Terapia Bowen, sau terapia Bowtech, a apărut în anii 1950, australianul Tom Bowen fiind cel care a pus bazele acestei tehnici de vindecare. Terapia Bowen este cea care demonstrează că, din punct de vedere biologic, organismul are toate instrumentele necesare pentru a se recupera în cazul multor afecțiuni, de la traumatisme la boli cronice. Tehnica lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel muscular și articular, cât și prin sistemul circulator, stimulând de asemenea circuitul limfatic. Terapia Bowen este unică, aceasta nu poate fi comparată cu o altă tehnică de tratament alternativă. Și, inclusiv din experiența proprie, pot afirma că aceasta oferă rezultate uimitoare.

Cum s-a întâmplat să descoperiți secretele terapiei Bowen? După o carieră îndelungată ca cercetător în microbiologie, ce v-a determinat să începeți să studiați o specialitate nouă, ajungând, în cele din urmă, și să recomandați terapia Bowen persoanelor care suferă de anumite probleme de sănătate? 

Am descoperit beneficiile terapiei Bowen în timp ce eram în căutarea unui remediu pentru recuperarea unei ființe dragi bolnave din familie. Am aflat că terapia Bowen m-ar putea ajuta, am cautat un terapeut Bowen în Chișinău, au urmat mai multe ședințe, am remarcat rezultatele surprinzătoare în evoluția bolii și, din acel moment, am decis să încep să o studiez chiar eu, pentru a-i ajuta și pe alții. Și pentru că în țara noastră nu erau predate asemenea cursuri, m-am înscris la cursuri Bowen cu frecventare peste hotare, în România, la Iași, aici fiind organizate cursuri de către Academia de Bowen din Australia. Au urmat multe călătorii, investiții. Pe parcursul a doi ani, majoritatea weekend-urilor le-am petrecut la Iași, studiind terapia Bowen. Primii mei pacienți au fost rudele, prietenii,  colegii, iar rezultatele mă uimeau după fiecare ședință. Acum sunt terapeut Bowen, nivel Master 1, și pot afirma cu certitudine că cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată a fost anume aceasta. Partea bună este că, în prezent, cei care își doresc să obțină pregătire pot urma cursurile în țara noastră. În Moldova există deja mai mulți terapeuți certificați de Academia de Bowen din Australia, care au urmat cursurile aici, la Chișinău. Niciodată nu este prea târziu să înveți o specialitate nouă, mai cu seamă una utilă pentru starea de bine a celor din jur.

În acest context, vreau să aduc mulțumiri instructorilor mei: Andrew Zoppos, Instructor Superior, Internațional și Membru Onorific pe Viață al Academiei de Bowen din Australia, Carmen Zoppu – Instructor superior Bowen și Dalila Patraș – Instructor Bowen, datorită cărora am descoperit beneficiile tehnicii și activitatea care îmi aduce multă împlinire și inspirație de a studia continuu.

În ce constă terapia Bowen și în ce boli poate fi aplicată?

Terapia Bowen face minuni, a spus-o și Tom Bowen în urmă cu decenii, și tot mai mulți terapeuți se conving la modul practic de acest lucru, urmărind la pacienți beneficiile tehnicii. Terapeutul realizează o serie de mișcări delicate speciale pe mușchi, tendoane, fascii, nervi și ligamente. Trebuie menționat faptul că programul și ședințele de terapie sunt individualizate, în funcție de problema de sănătate prezentă.

Tehnica Bowen este aplicată cu succes în: dureri de spate, dureri sciatice, umăr înțepenit, entorse și luxații, articulații înțepenite, torticolis, afecțiuni ale organelor interne (astm bronșic, probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac și intestine etc), infertilitate, chisturi ovariene și fibroame uterine, dezechilibre hormonale și emoționale, stres, oboseală cronică, recuperarea după accidente vasculare cerebrale, enureză și nevroze la copii. Calmează migrenele și durerile de cap, este benefică de asemenea în dureri de gât, răceală, tuse. Există programe de terapie aplicate în epilepsie, impotență sexuală, traume psihologice, fortifierea imunității post-Covid. Bunăoară, cu ajutorul unei singure manevre, pacientul poate ameliora el însuși, în condiții casnice, un puseu hipertensiv, durerea de cap sau un acces de dispnee în astm bronșic.

Căror persoane le este recomandată terapia Bowen? Doar celor care se confruntă cu anumite dureri și probleme de sănătate? O pot face și persoanele sănătoase, ce beneficii le aduce?

În mod sigur, terapia Bowen o pot face inclusiv persoanele care se consideră sănătoase, ținând seama de faptul că niciun organism nu este pe deplin sănătos și are nevoie de echilibrare, eliminarea stresului și tensiunii negative. La persoanele sănătoase, terapia Bowen fortifică imunitatea, intensifică procesul de drenare limfatică în întreg corpul. Mai multe persoane care au făcut ședințe Bowen mi-au relatat că nu s-au îmbolnăvit și nu au avut niciun episod de răceală de doi ani deja. Sistemul limfatic conține anticorpi protectori, care, fiind mobilizați, ne asigură imunitatea.

Terapia Bowen are riscuri pentru sănătate?

Tehnica este complet neinvazivă și nu are riscuri pentru sănătate. Este recomandată atât adulților cât și copiilor și femeilor însărcinate. Terapia Bowen se asociază doar cu un stil de viață echilibrat și o dietă ușoară. După ședințe trebuie să se țină cont de două reguli: hidratarea eficientă, cu până la 2 litri de apă pe zi și neapărat mișcare pe parcursul întregii zile.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședință, procesul de vindecare continuând pe parcursul zilelor următoare. Ședințele se realizează, de regulă, la interval de șapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva ședințe în cazul afecțiunilor acute.

Terapia Bowen poate substitui un tratament medicamentos?

Terapia Bowen nu exclude tratamentul prescris de medici. Totuși, mulți dintre cei care urmează ședințele, consultănd medicul, constată o ameliorare și ajung să renunțe la medicamente după efectuarea examenului medical și investigațiilor necesare.

Terapeuții susțin că Bowen este ,,soluția pentru orice problemă de sănătate”. Cum poate fi interpretat acest lucru greu de crezut la prima vedere?

Terapia Bowen oferă soluții pentru multe afecțiuni. Este aplicată ca o terapie care vine să ajute, să amelioreze sau să vindece, în funcție de caz. În același timp, terapia Bowen presupune să fii corect și să îndrumi corespunzător persoana care îți cere ajutorul. Dacă problema de sănătate nu este în competența terapeutului Bowen, persoana este informată despre acest lucru și primește alte recomandări.

Cum poate cineva să obțină o diplomă de calificare ca terapeut Bowen? Orice persoană poate deveni terapeut Bowen, cu acte în regulă?

Deși sunt un avantaj, studiile în medicină, biologie sau kinetoterapie nu sunt obligatorii pentru a face instruire Bowen. Fiecare persoană interesată de secretele organismului uman și vindecare se poate înscrie la cursurile Bowen, ca să urmeze programul de instruire și abilitățile practice corespunzătoare. Pentru cei care nu sunt medici, kinetoterapeuți etc, studiile includ un curs de anatomie și fiziologie umană.

Programul de instruire, certificat de Academia de Bowen din Australia, constă din 7 module de bază. Apoi, doritorii pot participa la cursuri opționale: Curs practician, Avansat 1, Avansat 2, Master 1, Master 2 și alte cursuri opționale organizate de Academia de Bowen din Australia.

Unde se pot adresa cei care doresc să beneficieze de terapie Bowen sau, mai mult, să o și învețe ei înșiși?

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina web www.bowtech.ro/MD sau contactați pagina de facebook Terapia Bowtech Chisinau Moldova. De asemenea, puteți afla informații suplimentare, apelând numărul de telefon 0690 10 807.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi

Cum a murit o femeie de la o cremă pentru hemoroizi. O femeie a pierit din cauza unei intoxicații cu plumb, după ce a folosit o cremă pentru hemoroizi. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la acest unguent vietnamez pentru hemoroizi, care conținea o „cantitate extrem de periculoasă” de plumb.

Femeia, din Sacramento, a achiziționat acest unguent, numit Cao Bôi Trĩ Cây Thầu Dầu (Extract de Ricin pentru Hemoroizi), din Vietnam, printr-un anunț pe Facebook. Acest produs i-a fost trimis de către o rudă din Vietnam.

Ulterior, femeia a decedat din cauza unei intoxicații grave cu plumb. Autoritățile sanitare au descoperit că unguentul conținea 4% plumb, o cantitate considerată extrem de periculoasă.

Cum a murit de la o cremă pentru hemoroizi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din comitatul Calaveras, California, unguentul era promovat în principal în grupurile de pe Facebook ca fiind un remediu „miraculos” pentru hemoroizi, sugerându-se utilizarea sa intrarectală.

Chiar și cantități mici de plumb, care pot fi absorbite prin piele, pot provoca probleme grave de sănătate. Simptomele intoxicației cu plumb pot varia de la ușoare la severe, inclusiv oboseală, dureri musculare sau articulare, greață, dureri de cap, crampe abdominale severe, convulsii, comă și chiar deces.

Intoxicația cu plumb, cunoscută și sub numele de saturnism, este o afecțiune cauzată de acumularea excesivă de plumb în organism. Plumbul este un metal greu care poate fi toxic pentru organismul uman, iar expunerea prelungită la concentrații ridicate poate provoca probleme de sănătate grave.

Intoxicația cu plumb poate fi cauzată de mai multe modalități, printre care se numără:

  • Inhalarea vaporilor sau a particulelor de plumb: Aceasta poate avea loc în medii industriale unde plumbul este utilizat în procese de producție sau în procese de ardere a combustibililor care conțin plumb.
  • Ingestia de plumb: Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia accidentală a plumbului, de exemplu, consumând accidental vopseaua pe bază de plumb sau apa contaminată cu plumb. În unele cazuri, produsele care conțin plumb, cum ar fi anumite unguente sau condimente, pot fi ingerate și provoca intoxicații.
  • Absorbția prin piele: Experții consideră că o parte mică din plumb poate fi absorbită prin piele, deși această cale de expunere nu este atât de comună ca celelalte două.

Este important să se evite expunerea la plumb și să se urmeze măsuri adecvate de siguranță pentru a preveni intoxicația cu plumb. Aceste măsuri pot include evitarea zonelor sau activităților care pot fi asociate cu expunerea la plumb și respectarea reglementărilor de siguranță în medii industriale sau în cazul manipulării substanțelor care conțin plumb. De asemenea, este esențială utilizarea echipamentelor de protecție adecvate și evitarea consumului de produse cunoscute că conțin plumb.

sursa

Concerte, expoziții, ateliere de creație ce vor fi desfășurate în weekend de către pretura sectorului Centru
Articolul anterior
Cercetătorii din Israel anunță că există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de miocardită la bărbați tineri
Articolul următor