Ochii sunt extrem de sensibili, un organ cu totul unic pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să-l înţeleagă pe deplin. Aceștia trebuiesc protejați, deoarece zilnic sunt expuși la mulți stimuli și cu toate acestea reușesc să proceseze eficient tot felul de informații fără ca noi să le acordăm prea multă importanță.
Din păcate, însă, timpul petrecut în fața ecranelor digitale, stilul de viață și îmbătrânirea pot încetini eficiența ochilor și pot pune presiune asupra lor. Iar unul dintre lucrurile cele mai dăunatoare pentru ochi este lumina albastră. Cu alte cuvinte, este timpul să ne punem niște întrebari despre consecințele reale ale utilizării constanțe a tehnologiei.Iată câteva sfaturi utile pentru a proteja ochii de factorii nocivi:
1. Folosește computerul și telefonul mobil cu moderație
Cât timp petreci zilnic în fața computerului, la telefon sau în fața televizorului? Probabil mult mai mult decât ți-ai imagina. Un mic studiu desfășurat de psihologii britanici au descoperit că, tinerii și adulții petrec în medie cinci ore pe zi pe telefon. La acestea se mai adaugă și cele opt ore de muncă în fața computerului plus timpul petrecut seara la televizor. Se adună astfel o cantitate mare de timp petrecut în fața ecranelor cu lumina albastră. Este important să luăm mici pauze de computer, ridicând ochii de la ecran timp de 2-3 minute la fiecare 15-20 de minute. Reflecția din ecranele digitale poate afecta ochii, de aceea este recomandabilă utilizarea unor lămpi de birou pentru a controla reflecția care poate să vină de la ferestrele din apropiere. Există, de asemenea și ochelari care blochează lumina albastră și care poate filtra lumina care vine de la echipamentele digitale. Acest tip de filtre pentru lumină albastră pot fi instalate și pe multe tipuri de smartphone!
2. Modifică-ți stilul de viață
Sunt câteva modificări ale stilului de viață care pot diminua stresul la care sunt supuși ochii. Printre acestea se numără:
- Ochelarii de soare: Așa cum iți protejezi pielea cu crema de protecție solară, trebuie să-ți protejezi și ochii cu ochelari de soare. Este preferabil ca aceștia să aibă lentile de culoarea chihlimbarului, cu 100% protecție UVA și UVB.
- Renunțarea la fumat: Fumatul produce cianidă în corp, care este dăunătoare ochilor.
- Menținerea ochilor umezi: Este important să clipești de mai multe ori în timpul zilei, pentru a menține ochii umezi. Dacă locuiești într-o zonă cu climă uscată și ai nevoie de o sursă externă de umezire a ochilor, folosește picături homeopate sau un umidificator.
- Sportul: Sportul este bun pentru întregul corp, dar și pentru ochi. Se recomandă cel puțin 20 de minute de exerciții cardio pe zi (mersul pe jos, alergat, înot etc).
3. Consumă alimente benefice pentru sănătatea ochilor
Alimentele de culoare intensă – care conțin antioxidanți și carotenoide—protejează ochii de lumina albastră și alți factori de stres. Trei carotenoide importante pentru ochi sunt zeaxantina, luteina și astaxantina. Spre deosebire de alți antioxidanți și carotenoide, acestea pot trece de bariera sânge-retina pentru a ajunge la ochi, oferind protecție pentru vedere. Zeaxantina este prezentă în legume verzi ca spanacul, kale și broccoli. Luteina poate fi găsită în legume cu frunze, dar și în fructe și legume de culoare portocalie ca morcovii, ardeii grași, roșiile și porumbul. Zeaxantina și luteina sunt prezente în concentrații mari în macula ochiului și pot împiedica lumina albastră să ajungă în interiorul ochiului, inclusiv la retină. Aceste caretoneide pot reduce și efectele negative ale luminii asupra ochilor, care cauzează degenerare maculară. Astaxantina este pigmentul roșu din natură care s-a dovedit a fi un antioxidant și o carotenoida puternică, o poți găsi în algele din râuri. Studiile au arătat că astaxantina poate ajuta ochii în mai multe feluri, printre care o reducere a stresului ochilor, o mai bună acomodare vizuală (capacitatea de adaptare a pupilei ochiului, care îi permite sa focalizeze imaginea), o refacere mai rapidă după oboseală oculara și scăderea senzațiilor de durere, uscăciune, oboseală și vedere încețoșată.
Deși este aproape imposibil să evităm ecranele digitale în ziua de azi, aceste măsuri pot proteja ochii și îi fac să ne ajute să ne bucurăm de frumusețea lumii din jurul nostru.