Cum poți să-ți protejezi ochii când lucrezi la computer

Ochii sunt extrem de sensibili, un organ cu totul unic pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să-l înţeleagă pe deplin. Aceștia trebuiesc protejați, deoarece zilnic sunt expuși la mulți stimuli și cu toate acestea reușesc să proceseze eficient tot felul de informații fără ca noi să le acordăm prea multă importanță.

separator

Din păcate, însă, timpul petrecut în fața ecranelor digitale, stilul de viață și îmbătrânirea pot încetini eficiența ochilor și pot pune presiune asupra lor. Iar unul dintre lucrurile cele mai dăunatoare pentru ochi este lumina albastră. Cu alte cuvinte, este timpul să ne punem niște întrebari despre consecințele reale ale utilizării constanțe a tehnologiei.Iată câteva sfaturi utile pentru a proteja ochii de factorii nocivi:

1. Folosește computerul și telefonul mobil cu moderație
Cât timp petreci zilnic în fața computerului, la telefon sau în fața televizorului? Probabil mult mai mult decât ți-ai imagina. Un mic studiu desfășurat de psihologii britanici au descoperit că, tinerii și adulții petrec în medie cinci ore pe zi pe telefon. La acestea se mai adaugă și cele opt ore de muncă în fața computerului plus timpul petrecut seara la televizor. Se adună astfel o cantitate mare de timp petrecut în fața ecranelor cu lumina albastră. Este important să luăm mici pauze de computer, ridicând ochii de la ecran timp de 2-3 minute la fiecare 15-20 de minute. Reflecția din ecranele digitale poate afecta ochii, de aceea este recomandabilă utilizarea unor lămpi de birou pentru a controla reflecția care poate să vină de la ferestrele din apropiere. Există, de asemenea și ochelari care blochează lumina albastră și care poate filtra lumina care vine de la echipamentele digitale. Acest tip de filtre pentru lumină albastră pot fi instalate și pe multe tipuri de smartphone!
2. Modifică-ți stilul de viață
Sunt câteva modificări ale stilului de viață care pot diminua stresul la care sunt supuși ochii. Printre acestea se numără:

  • Ochelarii de soare: Așa cum iți protejezi pielea cu crema de protecție solară, trebuie să-ți protejezi și ochii cu ochelari de soare. Este preferabil ca aceștia să aibă lentile de culoarea chihlimbarului, cu 100% protecție UVA și UVB.
  • Renunțarea la fumat: Fumatul produce cianidă în corp, care este dăunătoare ochilor.
  • Menținerea ochilor umezi: Este important să clipești de mai multe ori în timpul zilei, pentru a menține ochii umezi. Dacă locuiești într-o zonă cu climă uscată și ai nevoie de o sursă externă de umezire a ochilor, folosește picături homeopate sau un umidificator.
  • Sportul: Sportul este bun pentru întregul corp, dar și pentru ochi. Se recomandă cel puțin 20 de minute de exerciții cardio pe zi (mersul pe jos, alergat, înot etc).

3. Consumă alimente benefice pentru sănătatea ochilor
Alimentele de culoare intensă – care conțin antioxidanți și carotenoide—protejează ochii de lumina albastră și alți factori de stres. Trei carotenoide importante pentru ochi sunt zeaxantina, luteina și astaxantina. Spre deosebire de alți antioxidanți și carotenoide, acestea pot trece de bariera sânge-retina pentru a ajunge la ochi, oferind protecție pentru vedere. Zeaxantina este prezentă în legume verzi ca spanacul, kale și broccoli. Luteina poate fi găsită în legume cu frunze, dar și în fructe și legume de culoare portocalie ca morcovii, ardeii grași, roșiile și porumbul. Zeaxantina și luteina sunt prezente în concentrații mari în macula ochiului și pot împiedica lumina albastră să ajungă în interiorul ochiului, inclusiv la retină. Aceste caretoneide pot reduce și efectele negative ale luminii asupra ochilor, care cauzează degenerare maculară. Astaxantina este pigmentul roșu din natură care s-a dovedit a fi un antioxidant și o carotenoida puternică, o poți găsi în algele din râuri. Studiile au arătat că astaxantina poate ajuta ochii în mai multe feluri, printre care o reducere a stresului ochilor, o mai bună acomodare vizuală (capacitatea de adaptare a pupilei ochiului, care îi permite sa focalizeze imaginea), o refacere mai rapidă după oboseală oculara și scăderea senzațiilor de durere, uscăciune, oboseală și vedere încețoșată.

Deși este aproape imposibil să evităm ecranele digitale în ziua de azi, aceste măsuri pot proteja ochii și îi fac să ne ajute să ne bucurăm de frumusețea lumii din jurul nostru.

Sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Lia Fia a lansat o nouă colecție pentru copii. Iată ce surprize aduce primăvara!
Articolul anterior
Zdob și Zdub, Loredana și rapperul Ligalize au fost invitații emisiunii lui Ivan Urgant!
Articolul următor