Cum răspunde sistemul imunitar la infecţia cu coronavirus. Concluziile unui studiu australian

Oamenii de ştiinţă din Australia au identificat modul în care sistemul imunitar luptă cu noul coronavirus Covid-19 după ce au monitorizat evoluţia bolii unui pacient care s-a recuperat fără antivirale, antibiotice sau steroizi.

separator
foto: GettyImages

Studiul publicat marţi în publicaţia Nature arată faptul că persoanele infectate care dezvoltă o formă moderată de boală au un proces de recuperare asemănător unei forme de gripă. Totodată, reacţiile mai prompte ale sistemului imunitar pot fi corelate cu evoluţii mai favorabile, se arată în studiul citat.

Echipa australiană de cercetători şi-a bazat concluziile pe cazul unei paciente care a început să se vindece după cinci zile de la internare fără a i se administra medicamente antivirale, antibiotice sau steroizi. După alte cinci zile plămânii erau curaţi, iar creşteri ale nivelulului anticorpilor contra virusului au fost detectate din ziua 7 până în ziua 20.

Pacienta s-a vindecat complet în două săptămâni. Identificarea celulelor imunitare care reacţionează în urma infecţiei se poate dovedi importantă pentru dezvoltarea unui vaccin, a unor tratamente, dar şi pentru a înţelege răspunsurile imunitare diferite la cei care contractează virusul, susţin experţii.

„Descoperirea este semnificativă, întrucât pentru prima oară putem înţelege modul în care sistemul imunitar luptă cu noul coronavirus”, a explicat Katherine Kedzierska, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea din Melbourne, Australia, unul din coautorii studiului.

Cercetarea efectuată de Institutul Peter Doherty pentru Infecţii şi imunitate din Melbourne a primit aprecieri din partea comunităţii ştiinţifice fiind considerată chiar o descoperire „revoluţionară”.

Institutul australian este de altfel primul din lume după China care a creat o copie a virusului în laborator la începuturile epidemiei, în ianuarie. Cum zeci de mii de persoane îmbolnăvite din întreaga lume s-au vindecat, faptul că organismul poate învinge cu succes boala era deja cunoscut, însă pentru prima dată oamenii de ştiinţă au identificat celulele imunitare mobilizate în lupta cu virusul – este vorba de patru tipuri diferite de astfel de celule.

Cercetătorii le-au văzut în acţiune urmărind evoluţia unei paciente care a prezentat simptome uşoare şi moderate cu o stare de sănătate bună, fără alte afecţiuni. Simptomele sale – letargie, durere de gât, tuse uscată, durere în piept, dispnee uşoară şi senzaţie de febră – au debutat cu 4 zile înainte de prezentarea la spital, se arată în studiul publicat în Nature.

Pacienta, o femeie de 47 de ani din Wuhan, China, a fost tratată într-un spital australian timp de 11 zile: s-a vindecat complet în 14 zile.

Cercetătoarea Kedzierska a declarat pentru BBC că echipa sa a analizat „întreaga plajă a reacţiei imunitare” a acestei paciente. Cu trei zile înainte ca starea ei să se îmbunătăţească, un anumit tip de celule a fost detectat în sânge. Aceleaşi celule apar la bolnavii de gripă când se află pe punctul de a se vindeca, a precizat cercetătoarea. În imagine, cum arată plămânii unei paciente cu coronavirus la 5 şi la 10 zile de la infectare (FOTO Institutul de Imunologie Doherty din Australia via BBC) „Am fost foarte entuziasmaţi de aceste rezultate – ca şi de faptul că am reuşit să surprindem apariţia celulelor imunitare anterior îmbunătăţirii stării clinice a pacientului”, a spus aceasta. Echipa de oameni de ştiinţă a lucrat la foc continuu o lună de zile pentru analiza studiului de caz. Identificarea momentului intervenţiei celulelor imunitare se poate dovedi de ajutor „pentru prognoza evoluţiei virusului”, a explicat Bruce Thompson, conducătorul departamentului de Ştiinţe ale Sănătăţii de la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Ministrul australian al sănătăţii Greg Hunt a subliniat că descoperirea poate accelera dezvoltarea unui vaccin sau a unor tratamente pentru cei infectaţi. Kedzierska a precizat că următoarea etapă a cercetării este determinarea cauzelor răspunsului imunitar mai slab al cazurilor grave de infecţie. „Este extrem de important să putem înţelege ce lipseşte sau ce e diferit la pacienţii care au murit sau au dezvoltat o boală mai severă – asta ne va permite să ştim cum îi putem proteja”, a spus acesta.

Parametrii răspunsului imunologic la grupuri mai mari de pacienţi cu diferite grade de severitate a bolii pot deveni o bază de determinare a evoluţiei bolii şi evaluare a tratamentelor care pot reduce severitatea sau ajuta la alegerea unor candidaţi pentru vaccin. Centrul a primit finanţare suplimentară de la guvernul australian, dar şi donaţii de la oameni de afaceri între care şi miliardarul chinez Jack Ma.

sursa: www.adevarul.ro

Sănătatea mintală, pusă în pericol! De la depresie și anxietate la „ceață pe creier”: semnal de alarmă al medicilor

Un neurolog a dezvăluit cât de mult sau de puțin putem sta pe rețelele sociale în fiecare zi, avertizând că simplul gest de dat mai departe „paginile”, pentru a vedea altceva, ne poate provoca mari probleme, scrie realitatea.net.

Rachelle Summers este un expert medical, care-și face cunoscute cunoștințele pe TikTok, pentru a-i informa pe oameni cu privire la anumite practici ale lor ce pot avea repercusiuni asupra sănătății lor. Recent le-a spus celor peste 500.000 de urmăritori ai ei că perioada de timp optimă pentru a sta pe internet zilnic – dacă vrei să-ți menții creierul funcționând perfect, nu trebuie să stai mai mult de… 30 de minute pe zi pe rețelele sociale!

Ea susține că folosirea în exces a platformelor Facebook, Instagram, TikTok și X (fostul Twitter) pot fi de vină pentru apariția depresiei și a anxietății în viața noastră. „Un studiu ne recomandă limitarea folosirii rețelelor sociale la numai 30 de minute pe zi și, dacă ne restricționăm la doar atât, putem să începem să observăm îmbunătățiri în privința singurătății pe care a simțim, a depresiei sau anxietății noastre”, a explicat aceasta.

Ca să îți dai seama dacă folosești sau nu în exces rețelele sociale, trebuie să-ți urmărești somnul, dar și dispoziția zilnică pe care o ai și dacă te poți concentra la ceva anume sau întâmpini probleme cu atenția. Neurologul a declarat că, dacă dormi prost, sau experimentezi acea „ceață pe creier”, e clar că stai prea mult pe internet.

„Cum te simți? Ai anxietate, depresie, te simți singur sau stresat? Ai observat cumva la tine vreu disconfort fizic precum ochi uscați sau dureri de cap?”, ne întreabă expertul medical. Mai mult, trebuie să fii cu ochii în patru ca să observi dacă nu cumva începi să ignori relațiile pe care le ai cu oamenii în viața reală. Este și acesta un mare semn de alarmă.

Evident că, dacă descoperi asemenea semne la tine, e timpul să reduci perioada petrecută online zilnic cu măcar 20%. La asemenea postare, neurologul a primit multe comentarii, în care oamenii acuzau tot felul de probleme – de la acea ceață nejustificată pe creier, la lipsa atenției în momentele-cheie ale zilei, etc.

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Cărți de citit online gratis. Spor la lectură!
Articolul anterior
Coronavirus în România. Numărul cazurilor de infectare a ajuns la 217, iar 19 pacienți sunt declarați vindecați
Articolul următor