Cum să ajutăm digestia?

Ce fel de substanțe nutritive necesită organismul nostru? Proteine, grăsimi și carbohidrați. Aceste substanțe cunoscute tuturor ne furnizează energie, permițând organismului să funcționeze și să se dezvolte, dar noi nu le putem asimila în formă neprelucrată din alimente.

separator
Pentru ca organismul să poată utiliza ceea ce manâncă stăpânul său, compușii complexi trebuie transformați în simpli. Acest lucru îl face digestia, iar enzimele joacă un rol esențial în activitatea sa. Enzimele asigură digestia alimentelor, acestea procesează substanțele nutritive provenite din alimente.

Un rol important în procesul de digestie îl joacă pancreasul. El este unul dintre organele care produce enzimele necesare pentru procesarea următorului mic dejun, prânz, cină sau ”gustare”.

Pentru digestie, la fel de importantă este mestecarea corespunzătoare a bucăților de hrană, înainte de a le înghiți. Și asta pentru că descompunerea parțială a alimentelor începe chiar în cavitatea bucală.

Adesea apar și tulburări digestive. Simptomele digestiei afectate variază în intensitate pentru fiecare persoană. De la senzație de greutate, disconfortul in stomac, la senzațiile de balonare, meteorism, eructaţii, regurgitări, diaree și dureri de stomac.

Pentru a normaliza digestia și a substitui enzimele care lipsesc, se utilizează preparatele enzimatice.

Mezym® forte conține pancreatină din pancreas de porcină, care, se cunoaște, este cea mai apropiată enzimă de cea umană, după compoziție. Fiecare comprimat conține o doză standardizată de enzime digestive. Odată ce ajung în intestinele noastre, enzimele „se apucă de treabă” și oferă sistemului digestiv posibilitatea de a face față mai rapid suprasolicitării funcției de digestie.

S-ar părea că nu este nimic strașnic, dar stomacul dintr-un anumit motiv începe brusc să doară, iar în intestin apare un zgomot trădător și un disconfort. Toate acestea sunt simptome care pot indica faptul că sistemul nostru digestiv are nevoie de ajutor. În acest caz, este necesar să fie consultat un medic sau un farmacist care, în astfel de situații, poate prescrie sau recomanda preparate enzimatice.

Din păcate, în procesul normal de digestie, intervin uneori și bolile – bine cunoscutele infecții intestinale sau boli cronice, cum ar fi pancreatita, colecistita, hepatita, ciroza hepatică, gastrita, duodenita.

În astfel de cazuri, trebuie să consultați un medic – și el va prescrie tratamentul corespunzător.Enzimele își manifestă acțiunea doar în lumenul intestinului și se elimină în mod natural. Aceasta este un ajutor natural pentru digestie – un remediu eficient, care ar trebui să fie în fiecare trusă de medicamente.

Ce preparat enzimatic să alegi?

Astăzi există foarte multe preparate enzimatice care conțin pancreatină. Cum să alegeți ce este potrivit pentru Dvs.? În primul rând, este necesar să se acorde atenție eficacității și profilului de siguranță al medicamentului.

Activitatea digestivă a medicamentului este determinată de activitatea enzimatică. Factorul decisiv este activitatea enzimatică a lipazei, deoarece lipaza este cea care descompune grăsimile.

Medicamente ce conțin ingrediente suplimentare, cum ar fi acizii biliari, trebuie utilizate cu prudență la pacienții cu hepatită cronică, precum și în caz de boli colestatice, ulcer peptic, boli inflamatorii intestinale, în deosebi care decurg cu diaree. În plus, medicamentele care conțin bilă, care stimulează secreția pancreasului, pot duce la un sindrom dolor crescut. De aceea este important ca medicamentul să conțină numai pancreatină.

Mezym® este un medicament german, care conține pancreatină

De mai bine de 17 ani, Mezym® a ocupat un loc demn pe piețele moldovenești și de peste hotare. În acest timp, medicamentul a câștigat popularitate. Mezym® este pancreatina germană accesibilă după preț, are un profil de siguranță înalt.

La încălcări ale dietei, se recomandă Mezym® forte, iar pentru bolile cronice cu deficit de enzime – Mezym® forte 10 000. Medicamentele respectă standardele europene GMP și nu conțin alte substanțe active.

Mezym® ajută la scăderea disconfortului apărut după mâncare, la eliminarea greutății și balonării abdominale, atunci când pancreasul nu face față sarcinii.

Simțiți gustul vieții și bucurați-vă de fiecare masă!

Doza recomandată este dependentă de tipul alimentelor şi de severitatea afecţiunilor digestive cunoscute sau estimate și este detaliată în instrucțiunile de utilizare / prospectul produsului respectiv.

Informații mai detaliate despre produsul Mezym® pot fi găsite prin deschiderea Prospectului: Informații pentru Utilizator/Pacient.

Acesta este un medicament. Acest medicament se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Număr de înregistrare Mezym® forte Nr. 23088 din 11/21/2016, Mezym® forte 10000 Nr. 23089 din 11/21/2016. Codul materialului MD_MEZ-02-2018_V02_advertorial din 20.03.2018

str. Alexandru cel Bun, 85, Chișinău, RM

Tel.: (373 22) 21-25-58

Fax: (373 22) 24-42-84

Sănătatea mintală, pusă în pericol! De la depresie și anxietate la „ceață pe creier”: semnal de alarmă al medicilor

Un neurolog a dezvăluit cât de mult sau de puțin putem sta pe rețelele sociale în fiecare zi, avertizând că simplul gest de dat mai departe „paginile”, pentru a vedea altceva, ne poate provoca mari probleme, scrie realitatea.net.

Rachelle Summers este un expert medical, care-și face cunoscute cunoștințele pe TikTok, pentru a-i informa pe oameni cu privire la anumite practici ale lor ce pot avea repercusiuni asupra sănătății lor. Recent le-a spus celor peste 500.000 de urmăritori ai ei că perioada de timp optimă pentru a sta pe internet zilnic – dacă vrei să-ți menții creierul funcționând perfect, nu trebuie să stai mai mult de… 30 de minute pe zi pe rețelele sociale!

Ea susține că folosirea în exces a platformelor Facebook, Instagram, TikTok și X (fostul Twitter) pot fi de vină pentru apariția depresiei și a anxietății în viața noastră. „Un studiu ne recomandă limitarea folosirii rețelelor sociale la numai 30 de minute pe zi și, dacă ne restricționăm la doar atât, putem să începem să observăm îmbunătățiri în privința singurătății pe care a simțim, a depresiei sau anxietății noastre”, a explicat aceasta.

Ca să îți dai seama dacă folosești sau nu în exces rețelele sociale, trebuie să-ți urmărești somnul, dar și dispoziția zilnică pe care o ai și dacă te poți concentra la ceva anume sau întâmpini probleme cu atenția. Neurologul a declarat că, dacă dormi prost, sau experimentezi acea „ceață pe creier”, e clar că stai prea mult pe internet.

„Cum te simți? Ai anxietate, depresie, te simți singur sau stresat? Ai observat cumva la tine vreu disconfort fizic precum ochi uscați sau dureri de cap?”, ne întreabă expertul medical. Mai mult, trebuie să fii cu ochii în patru ca să observi dacă nu cumva începi să ignori relațiile pe care le ai cu oamenii în viața reală. Este și acesta un mare semn de alarmă.

Evident că, dacă descoperi asemenea semne la tine, e timpul să reduci perioada petrecută online zilnic cu măcar 20%. La asemenea postare, neurologul a primit multe comentarii, în care oamenii acuzau tot felul de probleme – de la acea ceață nejustificată pe creier, la lipsa atenției în momentele-cheie ale zilei, etc.

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Partenerii noștri
Author Berlin-Chemie Menarini
Adresa: Chișnău, str. Alexandru cel Bun, 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84
Luna albastră, fenomenul astrologic rar pe care îl poți vedea în această noapte
Articolul anterior
De astăzi, nu mai avem căldură în apartamente
Articolul următor