Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandările specialiștilor ANSP

Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică trage un semnal de alarmă și vine cu recomandări cum ne putem proteja de înțepăturile acestuia.

„Schimbările de ordin climateric din ultima perioadă crează condiții favorabile pentru modificarea numărului de specii de țânțari tradiționali pentru Regiunea Europeană și răspândirea unor specii invazive. Una dintre acestea, care s-a stabilit recent în mai multe țări, este Aedes albopictus, numit în mod obișnuit țânțarul tigru asiatic. Este o specie invazivă de țânțari originară din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și care s-a răspândit rapid în unele zone ale Europei.

Potrivit datelor raportate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), această specie circulă deja în următoarele țări: Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și Malta.

Principala cale de răspândire a acestui țânțar este deplasarea transfrontalieră a mărfurilor și bagajelor. Diversitatea și abundența sezonieră a țânțarilor depinde de temperatura mediului, de prezența hranei și a apei într-o anumită zonă. Spre deosebire de țânțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, țânțarul tigru este mai silențios și diurn – înțeapă în timpul zilei, în special dimineața și seara.

Se întâlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decât a unui țânțar tradițional. Pe lângă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, până la inflamație intensă, acești țânțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.

Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019”, comunică ANSP.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandări specialiștilor ANSP sunt următoarele:

 • purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate;
 • evitarea locurilor cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn;
 • utilizarea substanțelor chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber;
 • efectuarea lucrărilor de dezinsecție: vegetația din priajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere. Țânțarii preferă zonele umede și calde;
 • amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții;
 • montarea plaselor antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora;
 • acoperirea/îndepărtarea containerelor cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țânțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare;
 • desecarea acumulărilor de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanarea subsolurilor inundate din blocurile de locuit, etc.
 • îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

 • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
 • Medicamente antialergice
 • Medicamente pentru contracții musculare
 • Medicamente pentru boli mintale
 • Analgezice
 • Medicamente pentru hipertensiune arterială
 • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

 • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
 • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
 • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Planta care reduce colesterolul cu 40%. Face minuni pentru inimă

Cea mai frecventă cauză a ischemiei cardiace este alimentarea insuficientă cu oxigen a mușchiului cardiac și acumularea de plăci aterosclerotice în arterele coronare, scrie doctorulzilei.ro.

Terapeutul cu 30 de ani de experiență Dmitri Morozov sfătuiește pe oricine se confruntă cu această problemă să ia un decoct medicinal din planta păducel. De asemenea, el explică faptul că plăcile de colesterol pot scădea cu până la 40% cu o terapie adecvată.

Pentru a pregăti poțiunea veți avea nevoie de:

 • flori uscate de păducel – 2 linguri;
 • apă – 1 cană;

Ordinea de preparare și utilizare a decoctului este următoarea:

 • Puneți apa pe aragaz să fiarbă.
 • Se toarnă apa clocotită peste păducel.
 • Se lasă la macerat peste noapte și se strecoară printr-o strecurătoare dimineața.

„Luați 100 g de decoct de păducel de 4 ori pe zi, cu o oră înainte de mese”, este recomandarea pe care Dr. Morozov o face pacienților săi.

Proprietăți utile ale păducelului

Surprinzător, fructele de păducel conțin aproape întreaga masă Mendeleev. Compoziția lor este atât de armonios „selectată” încât, printre altele, ajută la întărirea apărării organismului. Una dintre principalele componente ale păducelului este acidul ursolic. Acesta ameliorează inflamația, ajută la prevenirea cancerului, dilată vasele de sânge, stimulează producția de colagen, care are un efect mare asupra întineririi naturale a corpului.

Aportul zilnic recomandat este de 150 de grame de păducel. Dar trebuie să vă amintiți că boabele sale își manifestă toate proprietățile benefice numai ca urmare a utilizării prelungite și, adesea, în terapie complexă.

Gama de efecte ale păducelului asupra organismului este foarte largă. Îmbunătățește circulația sângelui, combate bolile neurologice, ajută la migrene, amețeli, probleme de somn și nervozitate.

Păducelul este un excelent profilactic împotriva bolilor de inimă. Persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu un stres constant, fumează, mănâncă necorespunzător și beau ceai de păducel au un risc mai scăzut de atac de cord. Iar pacienții care suferă de patologii cardiace își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate dacă beau o infuzie sau un decoct de păducel toamna și primăvara.

În plus, fructele acestei plante au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, coleretice, antivirale și antioxidante. Este bine cunoscut faptul că păducelul scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește imunitatea, ameliorează edemele, scade glicemia, stimulează funcțiile creierului și îmbunătățește memoria. Această plantă este foarte benefică și pentru sănătatea femeilor. În timpul menopauzei, apar fluctuații și perturbări ale sistemului hormonal, însoțite de dureri de cap, depresie, creștere în greutate etc. Pentru a vă menține sănătatea în această perioadă, este recomandat să folosiți fructe de păducel.

Descoperire revoluționară în sănătate! Noi speranțe pentru bolnavii de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai mortale boli, ar putea avea un tratament într-un termen relativ scurt. Oamenii de știință au făcut o descoperire care va impulsiona cercetările în acest domeniu, scrie evz.ro.

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Peste o jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, iar numărul supraviețuitorilor este redus.

Cancerul pancreatic va fi învins prin tratament

Oamenii de știință din Marea Britanie și Statele Unite au făcut o descoperire importantă în ceea ce privește această boală mortală. Conform cercetătorilor, cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene din organismul uman. Acest lucru face ca boala să se răspândească rapid.

Statisticile arată că acest tip de afecțiune, cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent întâlnit. În fiecare an, sunt diagnosticate în jur de 500.000 de persoane. Cel mai grav este că pacienții au cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele bolii.

În acest context, dat fiind gradul ridicat de mortalitate, cercetătorii au avut probleme în descoperirea unor tratamente eficiente. În prezent, odată cu noua descoperire, ei cred că pot găsi și un tratament care să ducă la eradicarea bolii.

Descoperirea oamenilor de știință

Oamenii de știință au descoperit o legătură între o genă, HNF4A, și cancerul pancreatic. Gena cu pricina este esenţială pentru sănătatea umană deoarece ajută mai multe organe să funcționeze corect. Oamenii de știință au descoperit că aceste caracteristici ale HNF4A sunt anulate de afecțiunea pancreatică.

Studiul a fost publicat în revista Gastro Hep Advances. Autorii cercetării au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut afectat de cancerul pancreatic. Observațiile au stabilit că afecțiunea a declanțat un proces numit metilarea ADN-ului. Astfel moleculele din gena HNF4A, în mod normal benefică, sunt deconectat și permit tumorilor canceroase să se dezvolte rapid.

În proiect au fost implicaţi oameni de știință de la mai multe universități, din Nottingham, Stanford şi California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.

Cancerul pancreatic a făcut multe victime

Această afecțiune este, în multe cazuri, diagnosticată atunci când se află într-un stadiu avansat. Astfel, pentru mulți pacienți opţiunile de tratament devin limitate, iar eficiența acestora este redusă. Mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au murit la câteva luni după diagnosticarea bolii.

De-a lungul vremii, au fost mai multe personalități marcante care au murit după ce le-a fost descoperit cancerul pancreatic. Între bolnavii care au murit din cauza bolii se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.

Corneliu Botgros și soția sa au ales numele pentru fiica lor nou-născută
Articolul anterior
Mai multe mărci de lux își reduc masiv prețurile produselor vândute în China
Articolul următor