Cum să previi și să tratezi cistita

La un moment dat în viață, te-ai confruntat și tu probabil cu simptomele supărătoare precum nevoia de a urina frecvent, fără ca vezica să fie plină, urinări dureroase ce nu oferă ușurare, prezența sângelui  în urină. Inflamația vezicii urinare (numită și cistită) și a uretrei (uretrita) sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni la femei și fetițe. De obicei sunt acute și apar brusc și, deși deseori se creează impresia că putem scăpa ușor de cistită, nu este chiar așa. În cele mai multe dintre cazuri, simptomele deranjante nu trec de la sine, iar dacă inflamația nu este tratată se pot îmbolnăvi chiar și rinichii. Află în cele ce urmează cum poți tratata cistita și cum trebuie îngrijită corespunzător zona genitală externă la femei și fetițe pentru a ușura vindecarea și a preveni infecțiile!

Iarna cistita poate fi provocată de expunerea la temperaturi scăzute, suprarăceală, scăderea rezistenței  organismului, iar vara aceasta poate fi o consecință a deshidratării organismului și scăderea cantității de urină produsă de rinichi.

Orice om riscă să facă cistită, însă afecțiunea este mult mai frecventă la femei și adolescente.

Cele mai predispuse la cistită sunt femeile care trăiesc activ sexual, femeile însărcinate, cele aflate la menopauză. La vârstnici, cistita poate fi asociată cu incontinența urinară.

Infectiile urinare joase  (cistita și uretrita) se manifestă prin nevoia bruscă și frecventă de a urina, durere, arsură sau alte senzații neplăcute în timpul urinării, urină tulbure,  în cantități mici și cu miros neplăcut, sânge în urină.

În cazul infecțiilor urinare înalte (la nivelul rinichilor) poate apărea febră, frisoane, dureri lombare, stare generală alterată. 

De ce apare cistita?

Cistita este cauzată de o creștere anormală a bacteriilor din interiorul vezicii urinare, care se pot deplasa la rinichi, sau de un dezechilibru al bacteriilor din propriul corp. În cele mai multe cazuri bacteria  E. Coli (Escherichia coli) este de vină. În mod normal, aceasta trăiește pe piele și în intestinul gros și nu prezintă o problemă. Dar atunci când intră în uretră, bacteriile pot ajunge în vezica urinară și ne pot îmbolnăvi.

Pe lângă motivele specifice dezvoltării cistitei, există factori de risc care cresc probabilitatea apariției acesteia. Cistita poate fi provocată de hipotermie, dezechilibru hormonal, sarcină, hipovitaminoză, constipație cronică, stres și supraoboseală, scăderea imunității, șezut prelungit, amânarea urinărilor și golirea insuficientă a vezicii urinare, igiena intimă nesatisfăcătoare, folosirea produselor nocive de igienă.

Recomandări pentru prevenirea infecțiilor urinare:

1. Consumați suficientă apă, până la 2 litri pe zi.

2. Folosiți lenjerie intimă din bumbac, care lasă pielea să respire.

3. Mergeți la baie la momentul potrivit, atunci când simtiți nevoia de a urina. Abținerea pentru perioade lungi de timp favorizează apariția infecțiilor urinare.

4. Golește vezica după fiecare act sexual, pentru că este posibil ca unele bacterii să pătrundă în uretră.

4. Respectați igiena intimă zilnică. Folosiți doar produse de igienă create special pentru această parte a corpului. Este important de știut că, după urinare, ștergerea zonei intime trebuie făcută dinspre uretră spre anus.

Pentru tratarea infecțiilor urinare, dar și pentru a grăbi procesul de vindecare, compania Fiterman Pharma a creat preparatul Uractiv.

Uractiv capsule conține extract de strugurii-ursului și albastru de metilen, având acțiune multiplă: calmează durerea și usturimile, distruge și elimină bacteriile responsabile de infecțiile urinare, curăță și dezinfectează tractul urinar, limpezește urina și reduce mirosul neplăcut, îmbunătățește funcția de excreție a rinichilor.

Frunzele de strugurii-ursului conțin compuși chimici cu proprietăți antibacteriene demonstrate, antiinflamatoare, diuretice și depurative.

Testele de laborator au confirmat ca Uractiv acționează eficient asupra E. coli (bacterie responsabila de provocarea a 85% din cazurile de infecție urinara) și Candida albicans (ciuperca implicată frecvent în infecțiile genito-urinare).

Uractiv se administrează de la primele simptome ale unei infecții urinare (durere, urinări frecvente, iritație) și până la dispariția acestora, dar nu mai mult de 14 zile.

Este recomandat adulților și copiilor peste 12 ani. În timpul administrării este necesar să se asigure un aport suficient de lichide.

Preparatul Uractiv este recomandat pentru utilizare împreună cu Uractiv® Intimate Wash – gel cu o formulă special concepută pentru igiena zonei  genitale externe în perioada tratamentului infecțiilor urinare și ginecologice, dar și în calitate de produs recomandat pentru igiena intimă zilnică la femei și fetițe.

Produsul Uractiv Gel are un pH optim de 3,5 cu un rol important pentru menținerea pH-ului fiziologic al căilor genitale.

Uractiv® Intimate Wash este un gel care se utilizează ca un săpun lichid pentru zona intimă. Curăță delicat, reduce senzația de disconfort și mirosul neplăcut. Calmează iritațiile și reface mucoasa genitală.

Producător: Fiterman Pharma

Găsiți produsele în toate farmaciile din țară, inclusiv online.

După inundaţii, vin infecţiile! Recomandările ANSP

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează populația despre riscurile pentru sănătate asociate inundațiilor din ultimele zile și recomandă respectarea unor măsuri de prevenție esențiale pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ploile intense din ultima perioadă au afectat semnificativ teritoriul Republicii Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri și pâraie, provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă. Cele mai afectate sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație. Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate (Cantemir, Leova, Hîncești).

Ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole,provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte şi fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor şi revărsarea conţinutului lor.

BDA sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate. Semnele de boală comune ale BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare.

Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu recomandări.

Recomandări generale pentru populație:

  • consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată;
  • spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma;
  • prelucraţi termic produsele alimentare;
  • evitaţi să consumaţi produse alimentare nesigure;
  • utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor;
  • aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • la apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul.

Recomandări generale pentru Autoritățile Publice Locale:

  • aprovizionarea instituțiilor de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură;
  • curăţarea şi dezinfecţia făntânilor şi a izvoarelor inundate, utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual;
  • salubrizarea localităţilor, în special evacuarea nămolului de pe străzi şi din curţile instituţiilor preşcolare şi şcolare, cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de circa 17-20 zile.
  • spălarea şi dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate;
  • evacuarea apei şi nămolului din fântânele comunale de mină cu dezinfectarea ulterioară a lor. Depozitarea nămolului evacuat în locuri special amenajate;
  • informarea promptă a populaţiei privind situaţia meteo curentă şi cea prognozată și măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate, etc.

Se estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică continuu și va oferi în continuare informații și recomandări pentru siguranța populației.

O explozie a cazurilor de COVID-19 este așteptată în decembrie

În luna august, în Republica Moldova s-a atestat o creștere a cazurilor de COVID-19, însă niciun deces n-a fost cauzat doar de virus, ci de comorbiditățile pacientului. O spune ministra sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia în Republica Moldova populația este imună la acest virus, imunitatea fiind obținută atât pe cale naturală, cât și în urma vaccinării. Nou val de îmbolnăviri este prognozat pentru luna decembrie, când va crește numărul persoanelor care revin în Republica Moldova din străinătate, transmite IPN.

În luna august s-au înregistrat 6000 de cazuri de COVID-19, în creștere față de celelalte luni. Ala Nemerenco dă asigurări că situația este sub control, simptomele pacienților fiind lejere, iar numărul persoanelor spitalizate este redus.

„Clinica devine mult mai ușoară. Chiar dacă avem cazuri de spitalizare, ele au loc acolo unde medicii vor să se asigure, acolo unde situația pacientului e mai complicată și există comorbidități. În august am avut o creștere a cazurilor. N-a fost o creștere specifică doar Republicii Moldova, ea s-a atestat peste tot și este explicată prin faptul că luna august este luna concediilor. Oamenii pleacă la odihnă, circulă mai mult, sunt mai multe zboruri. Aglomerația oferă virusului o cale de transmitere mai ușoară. În luna august am înregistrat 6 mii de cazuri, ceea ce nu este foarte grav, dar este mai mult comparativ cu alte luni. Estimăm o nouă creștere în luna decembrie. Vor începe călătoriile, lumea se mișcă la sărbătorile de Crăciun”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „La 360 de grade”  la Radio Moldova.

Ala Nemerenco a explicat că de la preluarea funcției de ministră a sănătății, din bugetul de stat nu au fost cheltuiți bani pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID-19, procurarea de seringi pentru vaccinare, teste PCR sau teste rapide. Populația a fost vaccinată din donațiile partenerilor externi, fără a pune presiune pe bugetul public.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

Lista țărilor actualizată: moldovenii care merg în România sunt obligați să se carantineze
Articolul anterior
1.590 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul următor