Cum să supraviețuiești unui infarct până la sosirea echipei de urgență

Atacul de cord este una dintre cele mai mari urgențe medicale. Deseori, în timpul unui infarct miocardic, inima începe să bată neregulat, cel care suferă poate simți o stare de leșin, iar în doar zece secunde se poate pierde cunoștința.

separator
Încercați să tușiți în mod repetat și foarte energic. O respirație adâncă ar trebui să fie luată înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie să fie adâncă și prelungită, așa cum e atunci când se produce sputa din adâncul pieptului. O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire până sosește ajutorul sau până când inima se simte că bate în mod normal din nou.

Respirațiile adânci încetinesc ritmul cardiac și aduc mai mult oxigen la inimă. În acest fel, victimele atacurilor de inimă pot ajunge la spital pentru o evaluare și ajutor specializat.

Până la sosirea urgenței medicale, persoanele care cred că pot suferi un infarct de miocard pot administra rapid o tabletă de aspirină de 325 de mg (pentru o acțiune mai rapidă, comprimata se mestecă minuțios cu dinții apoi se înghite cu apă), sau o injecție intravenoasă cu heparină.

Majoritatea atacurilor de cord se dezvoltă atunci când o placă încărcată de colesterol, dintr-o arteră coronariană, se rupe. Când se rup plăcile atrag trombocitele la suprafața lor. Trombocitele sunt celulele mici din sânge care declanșează coagularea sângelui. Un cheag, sau un tromb, se acumulează pe placa ruptă. Pe măsură ce cheagul crește, blochează artera. Dacă blocajul este complet, o parte din mușchiul cardiac rămâne fără oxigen. Drept urmare, celulele musculare mor – și este un atac de cord.

Aspirina ajută prin inhibarea agregării trombocitelor. Este nevoie doar de o cantitate mică pentru a inhiba toate trombocitele din fluxul sanguin. De fapt, cantitățile mici sunt mai bune decât dozele mari. Dar, deoarece cheagul crește minut cu minut, timpul este esențial. Pentru cele mai bune rezultate, mestecați un singur comprimat fără ambalaj enteric, cu o doză de 325 mg.

Mesaj de la șoferi, pentru pietoni: ,,Iată cum vedem noi drumul, când plouă!”
Articolul anterior
Un bărbat din Florești ar fi fost alungat din spital, dezbrăcat și desculț
Articolul următor
Alte articole interesante