Cum se explică cifrele mici de noi cazuri de Covid-19 confirmate în Republica Moldova

Pe perioada lungilor sărbători de iarnă, în Republica Moldova a scăzut numărul cazurilor raportate de noi contaminări cu coronavirus.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Boris Gîlca, șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău, a explicat de ce numărul de infectați s-a diminuat în această perioadă.

„Putem lua în considerare faptul că elevii au fost într-o lungă vacanță de iarnă, în primul rând. În al doilea rând, înainte de vacanță, cel puțin în Chișinău, școlile au activat în regim online, mulți cetățeni și-au luat concedii și de sărbătorile de iarnă au stat mai mult în izolare, iar acest lucru sigur că s-a putut răsfrânge asupra situației de infectări cu coronavirus.

Or, sărbătorile de iarnă pentru mulți înseamnă sărbători de familie și vreau să cred că a crescut responsabilitatea populației pentru respectarea strictă a regulilor de sănătate publică, s-au responsabilizat pentru a-i proteja pe cei dragi: bunici, părinți, frați, surori și în felul acesta avem această tendință de descreștere, însă am trecut peste lungile sărbători de Anul Nou și Crăciun și vom urmări foarte atent tabloul epidemiologic undeva către sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, când e posibil să aibă loc 2-3 transmiteri în cerc epidemiologic a infecției COVID, cu o eventuală creștere a numărului de infectări”, a explicat Gîlca.

Totodată, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău a avertizat că la sfârșitul lunii ianuarie s-ar putea înregistra o nouă explozie de cazuri de COVID-19.

Precizăm că bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în R. Moldovaa ajuns la 149.391 de cazuri.

Încă o victimă în urma accidentului de la Hâncești: șoferul mașinii Dacia, de 34 de ani, a murit pe patul de spital
Articolul anterior
Toată populaţia adultă din Marea Britanie se va putea vaccina împotriva coronavirusului până în toamnă
Articolul următor
Alte articole interesante