Persoanele care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova dintr-o zonă afectată de coronavirus şi vor completa fişa epidemiologică cu date eronate ar putea fi traşi la răspundere contravenţională sau penală. Măsura se conţine într-un proiect de modificare a legislaţiei care va fi supus votului miercuri, la Guvern.
Ministrul de Interne, Pavel Voicu, spune că mulţi dintre călători indică date false în fişa epidemiologică. Aşa s-a întâmplat şi în cazul multor pasagerii ai cursei Milano-Chişinău, printre care se afla şi femeia infectată cu noul COVID-19.„Ne-am propus schimbarea statutului fişei epidemiologice ca document oficial, fiindcă 80 la sută din fişele care au fost completate sâmbătă nu corespundeau datele din aceste fişe şi noi am fost obligaţi, timp de 24 de ore, să identificăm suplimentar aceste persoane pe diferite adrese”, a menţionat Voicu.
Autorităţile vor să-i sancţioneze şi pe cei care încalcă regimul de carantină. Şi la acest capitol, unii moldoveni au dat dovadă de iresponsabilitate. „Şapte persoane din cele care au venit în ţară în avionul cu persoana infectată au părăsit deja Republica Moldova, teritoriul Republicii Moldova. Iar o persoană a reuşit să meargă în Bucureşti şi înapoi”, a precizat ministrul de Interne.
Fiecare persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova dintr-o zonă afectată de Covid-19 este obligată să îndeplinească o fișă epidemiologică pentru pasageri sau călători. Completată corect şi cu date veridice, aceasta ajută la identificarea cetăţenilor cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus. Fișa are zece compartimente şi poate fi completată în limbile: română, rusă sau engleză.
Mai întâi, pasagerii care vin în ţara noastră trebuie să-şi scrie numele, prenumele şi vârsta. Urmează completarea fișei cu datele din paşaport, mai exact cu seria actului de identitate. Totodată, cei care vin în vizită sau revin acasă trebuie să indice domiciliul din Moldova sau datele de contact din ţara noastră pentru a putea fi identificaţi ulterior. Un compartiment la fel de important este indicarea unui număr de telefon activ la care să poată fi contactaţi în caz de necesitate.
Urmează o întrebare de concretizare a stării de sănătate a călătorului. Acolo, ei trebuie să sublinieze dacă manifestă simptome tipice coronavirusului, febră, tuse, eliminări nazale, respiraţie dificilă sau cefalee. De asemenea, în fişa epidemiologică se cere să se indice dacă aţi contactat cu persoane afectate de boală respiratorie în ultimele şapte zile, dar şi ţara sau ţările vizitate în ultima săptămână.
În fișă mai trebuie precizat şi mijlocul de transport cu care călătoreşte pasagerul, fie că e vorba de avion, autocar, automobil sau tren. Ulterior, acesta trebuie să menţioneze ruta, codul şi numărul locului pe care l-a avut.
sursa: www.publika.md