Curiozități despre apendice. La ce riscuri se expun persoanele care nu îl mai au?

Mulți ani, apendicele a fost considerat un organ rudimentar, fără nicio funcție în organism. Însă ultimele studii arată că apendicele susține sistemul imunitar al adulților, fiind un organ limfoid, în care se formează limfocite și leucocite cu rol vital pentru imunitatea organismului.

separator
Apendicele uman ajută maturarea limfocitelor numite și celulele B. Celulele B sunt limfocite implicate în imunitatea umorală. Celulele B produc anticorpi care atacă bacteriile, virusurile și toxinele. Apendicele produce și molecule specifice care coordonează limfocitele spre diferite zone ale corpului.

Un anticorp specific, imunoglobulina, glicoproteidă cu funcție de anticorp, IgA, este produsă de apendice și are un rol important în imunitatea mucoaselor. Apendicele este un depozit al bacteriilor bune, care ajută organismul să se refacă după infecții și care protejează intestinele de viitoare bacterii dăunătoare.

Apendicita este inflamarea apendicelui, însoțită de grețuri, vărsături, lipsa poftei de mâncare, febră și dureri severe în abdomen. Simptomele apendicitei diferă de la un caz la altul, iar pentru a preveni complicațiile este potrivită consultarea unui medic, dacă durerile abdominale persistă mai mult de o oră. Uneori, inflamarea apendicelui nu este însoțită de simtome caracteristice, astfel încât trece neobservată, iar alteori, procesul evoluează rapid. Atunci când nu se acționează rapid, apendicele se poate perfora, infecția propagându-se în cavitatea abdominală. Peritonita, așa se numeste complicația apendicitei, poate fi fatală pacientului.

Cercetătorii au demonstrat că persoanele care au rămas fără apendice sunt de 4 ori mai predispuse la infecții, diaree, febră, greață și dureri abdominale.

Oamenii de știință mai spun că apendicele ajută în dezvoltarea fetală. Se pare că fetusului începe să i se mărească apendicele din a 5-a săptămână de sarcină, iar dezvoltarea este serioasă. Organul acesta este mai mare în copilărie și se micșorează pe măsură ce începe adolescența. Un studiu a arătat că un apendice mai scurt poate reprezenta un factor de risc pentru cancerul de colon.

Chiar dacă ai suportat o apendicectomie, trebuie să știi că stilul sănătos de viață, alimentația corectă și practicarea activității fizice mențin organismul sănătos și previn o serie de boli cronice.

sursa

Connect-R și Misha s-au împăcat. Iată declarația artistului!
Articolul anterior
Irina Rimes a scris noua piesă a Andrei ,,Supereroi”, iar videoclipul este creat de regizorul Roman Burlaca
Articolul următor
Alte articole interesante