Dansul și exercițiile fizice păstrează creierul tânăr

Avansarea în vârstă cauzează un declin al condiției fizice și mentale, care poate fi agravată prin afecțiuni precum boala Alzheimer. Un studiu, publicat în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience, arată că persoanele în vârstă care au o rutină de exerciții fizice pot inversa semnele îmbătrânirii în creier, iar dansul are de asemenea un profund efect.

separator

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este admin-ajax.php_.png

„Exercițiile fizice au efectul de încetinire sau chiar de combatere a declinului legat de vârstă în ceea ce privește capacitatea mentală și fizică”, spune dr. Kathrin Rehfeld, autorul principal al studiului realizat de Centrul german pentru Boli Neurodegenerative, Magdeburg, Germania.

„În acest studiu, arătăm că două tipuri diferite de exerciții fizice (dansul și antrenamentul sportiv) ambele cresc aria creierului care scade odată cu vârsta. Prin comparație, doar dansul a dus la schimbări de comportament vizibile în ceea ce privește îmbunătățirea echilibrului.“

Voluntari cu o vârstă medie de 68 de ani au fost recrutați intr-un studiu și li s-a atribuit un curs săptămânal de optsprezece luni fie dans, fie antrenament de rezistență și flexibilitate. Ambele grupuri au arătat o creștere a regiunii hipocampului a creierului. Acest lucru este important deoarece această zonă poate fi predispusă la declinul legat de vârstă și este afectată de boli precum Alzheimer. De asemenea, joacă un rol cheie în memorie și învățare, precum și în păstrarea echilibrului corporal.

Dr Rehfeld explică: „Am încercat să oferim seniorilor noștri din grupul de dans antrenamente cat mai variate pe diferite genuri (Jazz, Square, Latin-American și Line Dance). Pașii, miscarile de brațe, viteza și ritmurile au fost schimbate în fiecare a doua săptămână pentru a le menține într-un proces de învățare constant. Cel mai dificil aspect pentru ei a fost să-și amintească pasii de dans sub presiunea timpului și fără niciun fel de indicii din partea instructorului.”

Se consideră că aceste provocări suplimentare reprezintă o diferență notabilă de echilibru afișată de participanții la grupul de dans. Dr. Rehfeld și colegii ei se bazează pe această cercetare pentru a studia noi programe de sport care au potențialul de a maximiza efectele anti-îmbătrânire asupra creierului.

Dr Rehfeld încheie cu sfaturi care ne-ar putea scoate din locurile noastre și dansând după ritmul nostru preferat. „Cred că toată lumea ar dori să ducă o viață independentă și sănătoasă, cât mai mult timp. Activitatea fizică este unul dintre factorii de stil de viață care pot contribui la acest lucru, contracarand cativa factori de risc și încetinind declinului legat de vârstă. Cred că dansul este un instrument puternic pentru a stabili noi provocări pentru corp și minte, în special la vârsta înaintată.”

Acest studiu se încadrează într-o colecție mai largă de cercetări care investighează efectele cognitive și neuronale ale activității fizice și cognitive de-a lungul vieții.

sursa

Casa Regală a împărtășit o fotografie nemaivăzută cu Regina Elisabeta a II-a și soțul ei, Prințul Philip
Articolul anterior
Galerie foto. La Londra a avut loc înmormântarea prințului Philip
Articolul următor
Alte articole interesante