De ce e bine să consumi nuci verzi

Deosebit de benefic pentru sănătate, miezul de nucă este o sursă excelentă de microelemente şi anume mangan, cupru, magneziu, zinc, fier, calciu, seleniu; vitamine – C, E, K, dar mai ales vitaminele grupului B, în special folaţi, B1, B2, B6; niacină, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi proteine. Nucile au 654 de calorii per 100g produs şi 7g de fibre, fiind fructele cele mai bogate în cupru şi zinc.

separator
nuci-verzi-3o

Multă sănătate într-un miez de nucă!
• Consumul zilnic de nuci, întrucât sunt o sursă buna de acizi graşi Omega-3 şi multe vitamine, minerale, reduce cu 30% riscul unei boli coronariene, iar dacă mănânci cinci porţii de nuci verzi pe săptămână, se zice că, vei avea o inimă de atlet.

• Datorită conţinutului bogat în cupru, micoelement cu acţiune antiinflamatoare şi esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, nucile sunt indicate în dieta celor cu anemie, reumatism şi artroze.

• De asemenea, zincul, abundent în miezul de nucă, contribuie la producerea insulinei, la reglarea nivelului de zahăr în sânge, vindecă leziunilă cutanate (eczeme, acnee), întăreşte imunitatea, stimulează creşterea.

• Graţie acizilor graşi Omega-3, antioxidanţilor, nucile sunt arme redutabile în lupta cu îmbătrânirea precoce, îmbunătăţesc funcţiile intelectuale.

• Un nou studiu arată că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii în cazul diabetului zaharat de tip 2. Potrivit experţilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării bolii.

• Nucile sunt considerate alimentele creierului, dar nu pentru forma miezului. Ele sunt bogate în acizi graşi Omega-3, Omega-6, dar şi acizi graşi mononesaturaţi. Cercetările moderne arată că nuca este un stimulent al memoriei şi este recomandată celor ce depun efort intelectual crescut. Pentru a spori capacitatea de memorare, în timpul perioadelor de învăţare intensă, examenelor, se pot consuma zilnic până la 10 nuci.

• Vitaminele grupului B, care laudă miezul de nucă, sunt importante pentru sănătatea fibrelor nervoase, previn migrenele, cataracta, oferă vitalitate părului şi pielii, participă activ la procesul de creştere şi dezvoltare la copii (în special vitamina B5 sau acidul pantotenic, găsit mult în nuci). În plus, acidul folic, sau vitamina B9, este important pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează, întrucât previne malformaţii congenitale la făt, ajută la creşterea sănătoasă a copiilor.

• Nucile stimulează fertilitatea, datorită conţinutului de seleniu, dar şi spectrului larg de vitamine şi minerale pe care le conţin.

• Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare.nuci

De ce să mănânci nucile verzi cu miezul format:
• Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare.

• Nucile uscate sunt mai concentrate în grăsimi per suta de grame. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi.

• Din cauza cantităţii mai mari de apă şi a conţinutului mai mic de grăsimi, miezul de nuci proaspete, verzi se digeră mai uşor.

• Nucile verzi, digerate mai uşor şi consumate în cantitate mai mare, conţin mai puţine calorii (580 faţă de 100g de nuci uscate cu 690 de calorii).

• În schimb nucile uscate conţin cantităţi mai mari de vitamina E şi proteine.

• Nucile verzi se indică în anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g

• Sunt sursă foarte bună de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi.

• Cele mai bune nuci uscate sunt acele care au mai puţin de şase luni de la cules, întrucât cu timpul are loc râncezirea uşoară a miezului de nucă din cauza oxidării lipidelor.

Nutrişioniştii recomandă consumul unei jumătăţi de ceaşcă de miez pe zi sau a 4-5 nuci zilnic atât tinerilor, adolescenţilor, cât şi adulţilor sau vârstnicilor.

Pentru a scoate miezul întreg, nucile se ţin în apă fierbinte până la răcirea ei, cam o oră. Apoi, se scot, se scurg, se şterg de apă şi se sparg.

Multă sănătate!

Un gimnaziu din Anenii Noi s-a închis. O profesoară a fost testată pozitiv pentru Coronavirus
Articolul anterior
În magazinele din Chișinău, se vând struguri aduși din Turcia
Articolul următor
Alte articole interesante