De ce nu se mai înregistrează atât de multe cazuri de gripă. În ceilalți ani, acum era vârful epidemiei

Măștile și distanțarea fizică au dus și la scăderea considerabilă a cazurilor de gripă și de viroză. În ceilalți ani, acum era vârf de sezon.

La Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cea mai mare unitate medicală din Moldova, ajungeau anul trecut în ianuarie 15-20 de pacienţi pe zi cu infecţii respiratorii acute. Acum au fost zile fără nici un bolnav.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: “Cazurile care s-au prezentat au fost forme simple, care au fost evaluate în urgenţă şi au mers cu tratament la domiciliu. Faptul că a existat distanţare socială, purtarea măştii, spălarea mâinilor, a ajutat.”

Nici medicii de familie nu au fost la fel de solicitaţi de pacienţi răciţi sau cu gripă ca în alţi ani.

Dr. Dana Popescu, medic de familie, membru al Colegiului Medicilor Iaşi: “Nu îmi amintesc să fi avut un astfel de an, nu avem termini comparabili, nu exista să mai fi avut un an cu atât de puţine infecții respiratorii.”

Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică din România arată că, în perioada 11-17 ianuarie, la nivel naţional au fost înregistrate aproximativ 31.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 70% mai puţine faţă de acceași perioadă a anului trecut.

Cât priveşte cazurile de gripă, în aceeaşi perioadă, în spitale au fost diagnosticate cu boala 6 persoane, cumparativ cu aproape 1.400 de cazuri anul trecut. În plus, nu au fost raportate nici decese cauzate de gripă. În sezonul trecut, în România, 73 de persoane au murit din cauza gripei.

sursa

Un copil de 5 ani, împușcat mortal de vărul său de doar 18 luni, în timp ce se juca cu un pistol încărcat
Articolul anterior
O masă de aer cald aduce vreme de primăvară în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante