De ce testele rapide pot da multe rezultate fals negative

Testele rapide pentru depistarea SARS-COV-2 – pe cât de larg au fost acceptate, pe atât de greșit se fac în fața oglinzii. De cele mai multe ori, proba se ia doar din nări – adică dintr-un loc în care nu există celule infectate masiv. Testul iese negativ, deși sunt șanse mari că boala să fie prezentă.

Nazofaringele, zona-țintită de procedură, se situează la 7 centimetri de locul în care încep nările. Astfel, un fals test negativ nu face decât să întârzie accesul la tratament.

Instinctul de conservare este cel care îi împiedică pe mulți să își recolteze proba în mod corect. Asta înseamnă că nu se prelevează suficiente celule din nazofaringe – adică dintr-o zonă plină cu aer şi situată la 7 cm de locul unde încep nările.

Dr Andreea Alexandru, medic şef laborator: „Este dificilă şi pentru profesionişti autorecoltarea, toată lumea a văzut că personalul medical răsuceşte de câteva ori în fiecare nară, recoltarea de celule trebuie să se facă de la nivelul zonei în care comunică nasul cu faringele, din această porţiune trebuie recoltate celule care se descuamează de la nivelul mucoasei.

La nivelul nărilor extrem de expuse şi curăţate, cantitatea de celule relevante posibil infectate e foarte mică.”

Nazofaringele este o zonă în spatele nasului prin care acesta comunica cu gâtul.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Poate fi o senzaţie de falsă siguranţă, ies fals negative. Dacă aveţi un rezultat negativ şi simptome, anunţaţi medicul de familie. Şi recomandată este testarea PCR pentru SARS COV 2.”

Dacă testul e negativ și avem simptome, avem o probabilitate mare să ajungem la spital cu o formă complicată. Adică mult mai târziu decât ar trebui.

Regula este: aveţi simptome? La debutul acestora, faceţi testul rapid, dar să fie recoltat de un profesionist. Şi nu aşteptaţi să treacă timpul. La 7-8 zile de la debutul infecţiei, dacă aceasta se agravează, culmea, testul rapid SARS-COV-2 va ieşi sigur, negativ.

Dr. Beatrice Mahler: „La 7-8 zile de boală, la testul rapid sunt şanse mici să iasă pozitiv. Pacientul când vine la 7-8 zile vine într-o furtună de citockine, o furtună de inflamaţie. O furtună în care inflamaţia e cea care prezintă acel tablou agresiv, când testul rapid va ieşi negativ, probabil pentru că concentrația virală de la nivelul sferei ORL de unde se recoltează este mică şi va trebui să aşteptăm un rezultat al testului PCR, care durează. În acest timp, pacientul stă într-o zonă tampon şi nu primeşte acces la terapie”.

Testarea în masă este extrem de utilă. Dar auto-testarea dă majoritar rezultate fals negative. Medicii spun că un test rapid făcut de un profesionist, la debutul infecţiei, poate face diferenţa. Veţi primi tratament la timp.

sursa

România: 16 copii cu Covid sunt internați la terapie intensivă
Articolul anterior
Încă 500.000 de doze de vaccin Pfizer vor ajunge luni în România
Articolul următor
Alte articole interesante