De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații. Cheia misterului se află în cele mai mici și cele mai mari celule din corpul uman

Vechiul mister al motivului pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații și-ar putea găsi rezolvarea în cele mai mici și cele mai mari celule ale corpului: spermatozoizii și ovulele, care sunt esențiale pentru procesul de reproducere a omului, relatează The Guardian, citat de digi24.ro.

Oamenii de știință din Japonia au arătat pentru prima dată în cazul vertebratelor că celulele care devin ovule la femele și spermatozoizi la masculi reprezintă factorii care determină diferențele de durată de viață dintre cele două sexe – înlăturarea acestor celule face ca toate specimenele, indiferent de sex, să aibă aceeași speranță de viață. 

Experimentele au fost făcute pe pești killi turcoaz, o specie de pești mici de apă dulce care ajunge la maturitate în doar două săptămâni și trăiește câteva luni. Cercetătorii cred, însă, că un mecanism biologic asemănător ar putea influența și diferențele de durată de viață și în cazul oamenilor și al altor specii. „Procesul de îmbătrânire al peștilor killi este similar cu cel al oamenilor, așa încât nu cred că oamenii sunt neapărat mai complicați”, a spus profesorul Tohru Ishitani, autorul principal al studiului desfășurat la Universitatea Osaka. 

„Cred că acest studiu va fi un pas important pentru a înțelege controlul îmbătrânirii la oameni.” La nivel global, femeile trăiesc în medie cu 5% mai mult decât bărbații. O multitudine de factori contribuie la această diferență – bărbații tineri sunt mai expuși riscului de a muri în accidente și de a se sinucide, iar femeile au de multe ori un stil de viață mai sănătos. Discrepanța constatată la oameni, însă, se vede și la alte specii: în cazul primatelor și al maimuțelor din Africa și Asia, femelele tind să trăiască mai mult decât masculii. 

La oameni, această diferență variază mult de la o țară la alta. Speranța de viață a persoanelor născute în Marea Britanie în 2020 și 2022 era de 78,6 ani la bărbați și 82,6 ani la femei. În același timp, în Rusia, bărbații tind să moară cu 13 ani mai repede decât femeile, parțial din cauza consumului mare de alcool și a fumatului. În România, speranța de viață a femeilor este de 76,6 ani, iar cea a bărbaților este de 69 de ani.

Experiment cu pești killi: 

Fără celulele germinale, masculii au trăit mai mult și femelele mai puțin Ishitani a spus că una dintre cele mai clare diferențe dintre sexe este dată de spermatozoizi, respectiv ovule, astfel că avea sens să investigăm dacă ele au un impact asupra duratei de viață. Echipa de cercetători a arătat că dacă întrerupi producția de celule germinale, care se dezvoltă în spermatozoizi sau ovule, masculii trăiesc mai mult, iar femelele mor mai repede decât în mod normal, ceea ce a eliminat decalajul dintre cele două sexe.

„Ne așteptam ca înlăturarea celulelor germinale va extinde durata de viață atât pentru masculi, cât și pentru femele”, a spus Ishitani. Cu toate acestea, doar viața masculilor s-a extins, în timp ce femelele au murit mai repede. „A fost neașteptat, dar am realizat că această descoperire ar putea explica diferențele de durată de viață dintre sexe.” 

Schimbările hormonale la femele au încurajat creșterea, în schimbul menținerii țesuturilor sănătoase; în același timp, un nivel mai scăzut al estrogenului a crescut riscul apariției bolilor cardiovasculare. De partea cealaltă, masculii au generat mai multă vitamina D în ficat, ceea ce ar putea explica de ce au avut oase, mușchi și piele mai sănătoase. Când au testat dacă administrarea vitaminei D are vreun efect asupra peștilor killi, cercetătorii au constatat că durata lor de viață s-a extins cu 21% la masculi și 7% la femele. Cu toate că nu au fost sesizate efecte negative, Ishitani a spus că este important să se folosească o „cantitate potrivită”. 

În Marea Britanie, specialiștii în sănătate recomandă o doză zilnică de 10 micrograme – sau 400 de unități internaționale (UI) – toamna și iarna. O doză mai mare de 100 de micrograme – sau 4.000 de UI – luată zilnic poate fi dăunătoare. Un studiu din 2021 a arătat că 81 de eunuci coreeni au trăit cu 14-19 ani mai mult decât bărbații care proveneau dintr-un mediu socioeconomic similar și nu erau castrați.

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

 • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
 • Medicamente antialergice
 • Medicamente pentru contracții musculare
 • Medicamente pentru boli mintale
 • Analgezice
 • Medicamente pentru hipertensiune arterială
 • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

 • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
 • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
 • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Planta care reduce colesterolul cu 40%. Face minuni pentru inimă

Cea mai frecventă cauză a ischemiei cardiace este alimentarea insuficientă cu oxigen a mușchiului cardiac și acumularea de plăci aterosclerotice în arterele coronare, scrie doctorulzilei.ro.

Terapeutul cu 30 de ani de experiență Dmitri Morozov sfătuiește pe oricine se confruntă cu această problemă să ia un decoct medicinal din planta păducel. De asemenea, el explică faptul că plăcile de colesterol pot scădea cu până la 40% cu o terapie adecvată.

Pentru a pregăti poțiunea veți avea nevoie de:

 • flori uscate de păducel – 2 linguri;
 • apă – 1 cană;

Ordinea de preparare și utilizare a decoctului este următoarea:

 • Puneți apa pe aragaz să fiarbă.
 • Se toarnă apa clocotită peste păducel.
 • Se lasă la macerat peste noapte și se strecoară printr-o strecurătoare dimineața.

„Luați 100 g de decoct de păducel de 4 ori pe zi, cu o oră înainte de mese”, este recomandarea pe care Dr. Morozov o face pacienților săi.

Proprietăți utile ale păducelului

Surprinzător, fructele de păducel conțin aproape întreaga masă Mendeleev. Compoziția lor este atât de armonios „selectată” încât, printre altele, ajută la întărirea apărării organismului. Una dintre principalele componente ale păducelului este acidul ursolic. Acesta ameliorează inflamația, ajută la prevenirea cancerului, dilată vasele de sânge, stimulează producția de colagen, care are un efect mare asupra întineririi naturale a corpului.

Aportul zilnic recomandat este de 150 de grame de păducel. Dar trebuie să vă amintiți că boabele sale își manifestă toate proprietățile benefice numai ca urmare a utilizării prelungite și, adesea, în terapie complexă.

Gama de efecte ale păducelului asupra organismului este foarte largă. Îmbunătățește circulația sângelui, combate bolile neurologice, ajută la migrene, amețeli, probleme de somn și nervozitate.

Păducelul este un excelent profilactic împotriva bolilor de inimă. Persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu un stres constant, fumează, mănâncă necorespunzător și beau ceai de păducel au un risc mai scăzut de atac de cord. Iar pacienții care suferă de patologii cardiace își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate dacă beau o infuzie sau un decoct de păducel toamna și primăvara.

În plus, fructele acestei plante au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, coleretice, antivirale și antioxidante. Este bine cunoscut faptul că păducelul scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește imunitatea, ameliorează edemele, scade glicemia, stimulează funcțiile creierului și îmbunătățește memoria. Această plantă este foarte benefică și pentru sănătatea femeilor. În timpul menopauzei, apar fluctuații și perturbări ale sistemului hormonal, însoțite de dureri de cap, depresie, creștere în greutate etc. Pentru a vă menține sănătatea în această perioadă, este recomandat să folosiți fructe de păducel.

Descoperire revoluționară în sănătate! Noi speranțe pentru bolnavii de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai mortale boli, ar putea avea un tratament într-un termen relativ scurt. Oamenii de știință au făcut o descoperire care va impulsiona cercetările în acest domeniu, scrie evz.ro.

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Peste o jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, iar numărul supraviețuitorilor este redus.

Cancerul pancreatic va fi învins prin tratament

Oamenii de știință din Marea Britanie și Statele Unite au făcut o descoperire importantă în ceea ce privește această boală mortală. Conform cercetătorilor, cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene din organismul uman. Acest lucru face ca boala să se răspândească rapid.

Statisticile arată că acest tip de afecțiune, cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent întâlnit. În fiecare an, sunt diagnosticate în jur de 500.000 de persoane. Cel mai grav este că pacienții au cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele bolii.

În acest context, dat fiind gradul ridicat de mortalitate, cercetătorii au avut probleme în descoperirea unor tratamente eficiente. În prezent, odată cu noua descoperire, ei cred că pot găsi și un tratament care să ducă la eradicarea bolii.

Descoperirea oamenilor de știință

Oamenii de știință au descoperit o legătură între o genă, HNF4A, și cancerul pancreatic. Gena cu pricina este esenţială pentru sănătatea umană deoarece ajută mai multe organe să funcționeze corect. Oamenii de știință au descoperit că aceste caracteristici ale HNF4A sunt anulate de afecțiunea pancreatică.

Studiul a fost publicat în revista Gastro Hep Advances. Autorii cercetării au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut afectat de cancerul pancreatic. Observațiile au stabilit că afecțiunea a declanțat un proces numit metilarea ADN-ului. Astfel moleculele din gena HNF4A, în mod normal benefică, sunt deconectat și permit tumorilor canceroase să se dezvolte rapid.

În proiect au fost implicaţi oameni de știință de la mai multe universități, din Nottingham, Stanford şi California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.

Cancerul pancreatic a făcut multe victime

Această afecțiune este, în multe cazuri, diagnosticată atunci când se află într-un stadiu avansat. Astfel, pentru mulți pacienți opţiunile de tratament devin limitate, iar eficiența acestora este redusă. Mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au murit la câteva luni după diagnosticarea bolii.

De-a lungul vremii, au fost mai multe personalități marcante care au murit după ce le-a fost descoperit cancerul pancreatic. Între bolnavii care au murit din cauza bolii se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.

Marșul Solidarității a paralizat traficul din centrul capitalei. Transportul public a fost redirecționat
Articolul anterior
Maia Sandu, întrevedere cu vicepreședinta SUA, în Elveția: „Am discutat despre angajamentul nostru pentru pacea în regiune”
Articolul următor