Demența cu debut precoce: este pusă pe seama oboselii sau a stresului

Demența cu debut precoce: Simptomul care apare la persoanele sub 65 și este pus pe seama oboselii sau a stresului. În timp ce vârsta este cel mai mare factor de risc pentru demență, afecțiunea nu se întâmplă doar persoanelor în vârstă, scrie exques.ro.

Demența cu debut precoce este atunci când simptomele se dezvoltă înainte de vârsta de 65 de ani, de obicei între 30 și 65 de ani. Acesta reprezintă aproximativ 2 până la 8% din toate cazurile de demență.

Dar, deoarece demența este adesea considerată o afecțiune asociată cu vârsta înaintată, simptomele timpurii ale demenței cu debut tânăr nu sunt întotdeauna recunoscute.

Abbas Kanani, farmacist, a subliniat primele semne pe care trebuie să le urmăriți.

Demența cu debut precoce: Probleme de memorie

El a spus: „De obicei, unul dintre primele semne este lipsa memoriei care întrerup viața de zi cu zi.

Uitând informațiile nou învățate, datele importante, repetarea aceleași întrebări mereu și din ce în ce mai mult nevoia să se bazeze pe mementouri, cum ar fi note sau dispozitive electronice.

Provocările legate de planificarea sau rezolvarea problemelor și dificultățile în îndeplinirea sarcinilor pot crește, de asemenea, în frecvență.”

Unele simptome precoce obișnuite, cum ar fi uitarea și problemele de memorie, pot apărea cu ceva timp înainte de un diagnostic de demență și acest lucru poate duce la omiterea simptomelor sau atribuite altor factori de stil de viață, cum ar fi stresul sau oboseala, a avertizat Kanani.

El a adăugat: „Este posibil să nu observați aceste simptome dacă le aveți, iar familia și prietenii s-ar putea să nu le observe sau să nu le ia în serios pentru ceva timp”.

Demența nu este o parte naturală a îmbătrânirii

Demența nu este o parte naturală a îmbătrânirii, așa că este important să vorbești cu un medic de familie mai devreme decât mai târziu dacă ești îngrijorat de problemele de memorie sau de alte simptome.

Cauzele demenței cu debut tânăr sunt similare cu bolile care de obicei provoacă demența la persoanele în vârstă, spune Societatea Alzheimer din UK.

Cu toate acestea, unele cauze, cum ar fi demența frontotemporală (FTD), sunt mai frecvente la persoanele mai tinere.

Organizația de caritate explică: „Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență cu debut precoce și poate afecta aproximativ unul din trei persoane mai tinere cu demență.”

Dar adaugă: „Oamenii mai tineri sunt mult mai susceptibili de a avea o formă „atipică” (neobișnuită) a bolii Alzheimer”

Respirația urât mirositoare – cauze și remedii

Halitoza este un termen medical pentru respiratia cu miros neplacut. Se estimeaza ca aproximativ 30-50% dintre oameni se confrunta cu acest fenomen.

In majoritatea cazurilor, respiratia neplacuta apare pe fondul unei igiene orale neadecvate, insa poate avea si alte cauze.

De regula, odata cu tratarea cauzei halitozei, dispare si simptomul.

Halitoza sau respirația urât mirositoare- cauze și remedii

Halitoza apare, in general, ca urmare a formarii de compusi de sulf prin degradarea resturilor alimentare prezente in cavitatea bucala sau prin deteriorarea mucoasei bucale, lucru care duce la formarea de celule moarte. Mai jos sunt principalele cauze ale aparitiei halitozei:

  • Unele bacterii – acestea pot provoca aparitia mirosului neplacut. Mediul umed, specific gurii, reprezinta un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Atunci cand aceste bacterii se hranesc cu resturile alimentare, duc la depunerea unor deseuri cu miros neplacut.
  • Unele alimente – produse precum cafeaua, usturoiul, ceapa, anumite condimente, carnea pot duce la schimbari ale respiratiei si chiar pot intensifica respiratia;
  • Fumatul – respiratia neplacuta este doar unul dintre simptomele fumatului. De asemenea, dintii se pot pata si exista un risc mai mare de afectiuni gingivale si depuneri de tartru.
  • Infectii gingivale – atunci cand exista halitoza insotita de un gust neplacut, este posibil sa fie vorba de o infectie la nivelul tesuturilor gingiilor;
  • Gura uscata – prezenta salivei ajuta la igienizarea naturala a cavitatii bucale. Atunci cand exista o cantitate redusa de saliva, gura nu se curata suficient.
  • Existenta unor afectiuni medicale – odata excluse cauzele stomatologice, mirosul neplacut poate fi un simptom al unor probleme ale sinusurilor, al refluxului gastroesofagian, al diabetului, al unor afectiuni renale sau hepatice;
  • Alimentatia – o dieta in care predomina cantitatile mari de proteine si zaharul in exces favorizeaza aparitia halitozei. De asemenea, dietele bazate pe un continut redus de carbohidrati pot cauza respiratie neplacuta;
  • Unele medicamente – unele componente ale chimioterapiei si unele tranchilizante. De asemenea, suplimentele vitaminice pot creste riscul de halitoza.
  • Deficitul unor vitamine – mirosul neplacut apare pe fondul afectiunilor produse de lipsa vitaminelor. Astfel, deficitul de vitamina C determina gingivitele, iar cel de vitamina A poate duce la formarea tartrului dentar.

Pentru a combate halitoza, mențineți o bun igienă orală, beți apă și evitați alimentele problematice.

sursa: exquis.ro

Antibiotice naturale pe care le poți găsi în propria bucătărie. Luptă eficient cu infecțiile

Antibiotice naturale pe care le poți găsi în propria bucătărie. Oamenii din întreaga lume devin din ce în ce mai atenți la sănătate. Atunci când informațiile sunt abundente și ușor disponibile pe orice subiect, tindem să fim mai puțin impresionabili și mai puțin încrezători când vine vorba de medicii noștri.

Dorim să ne controlăm sănătatea pe cât de mult posibil. Nu e de mirare că și antibioticele naturale atrag din ce în ce mai multă atenție.

Există două motive principale pentru care oamenii se îndepărtează de antibioticele chimice. În primul rând, oamenii devin din ce în ce mai rezistenți la ele. Acest lucru se datorează în mare parte consumului de produse de origine animală, deoarece agricultura industrială se bazează foarte mult pe antimicrobiene în creșterea animalelor. Acest lucru are, de asemenea, o mare legătură cu prescrierea generală și utilizarea abuzivă a antibioticelor.

În al doilea rând, multe persoane sunt alergice sau au efecte secundare grave. Cele mai frecvente includ greață, crampe, diaree și perturbarea florei intestinale și vaginale. Așadar, în general, este util să cunoaștem câte ceva despre antibioticele naturale pentru oameni, pentru un tratament ceva mai blând al infecțiilor.

În orice caz, este foarte recomandat să vă consultați medicul, chiar dacă doriți să alegeți agenți antibacterieni derivați din alimente.

Antibiotice naturale pe care le poți găsi în propria bucătărie:

Antibiotice naturale: Usturoiul

Este probabil cel mai cunoscut și cel mai puternic antibiotic natural. A fost folosit în multe culturi din întreaga lume timp de secole pentru a lupta împotriva virușilor, bacteriilor și pentru a menține o stare de sănătate bună.

Usturoiul trebuie să mulțumească alicinei, compusul său antimicrobian, pentru o reputație atât de impecabilă. Problema cu usturoiul este că, pentru a profita la maximum de el, trebuie să îl consumați crud și să mâncați mult din el. Asta nu sună tentant, cunoscând gustul și mirosul său absurd de înțepător.

Partea bună este că acum puteți găsi extracte de usturoi sub formă de pilule, pentru a face utilizarea sa mai accesibilă și mai sigură.

Antibiotice naturale: Uleiul de oregano

Uleiul esențial de oregano este un inamic serios pentru boli precum cele parazitare, bacteriene și fungice. Principalele sale componente antimicrobiene sunt carvacrolul și timolul. S-a dovedit că extractul de oregano combate cu succes bolile bacteriene, cum ar fi serotipurile de Salmonella. De asemenea, este cel mai bine utilizat sub formă de pastile, deoarece picăturile de ulei pot avea un gust prea puternic pentru a fi tolerat.

Antibiotice naturale: Ghimbirul

O altă modalitate excelentă de a obține antibioticele naturale din alimente este să incluzi ghimbirul în dieta ta. La fel ca usturoiul, este unul dintre cele mai faimoase alimente folosite pentru a combate virușii și pentru a ajuta digestia în multe culturi.

Rădăcinile de ghimbir conțin numeroși compuși și metaboliți bioactivi, cum ar fi gingerolul și shogaolii. De asemenea, este cunoscut ca fiind un puternic agent anti-nausată și acționează ca un posibil compus de prevenire a cancerului de colon.

Ghimbirul poate fi consumat crud. De asemenea, poate fi găsit și sub formă de pulbere, care este comodă pentru prepararea băuturilor reci și calde sau pentru a fi presărată pe salate, amestecată în smoothie-uri, supe etc.

Antibiotice naturale: Scorțișoară

Scorțișoara este probabil cel mai prietenos subiect de pe această listă din perspectiva aromei. Încă nu am întâlnit o persoană căreia să nu-i placă un strop ocazional de ea într-o băutură caldă sau ca ingredient în deserturi apetisante. Însă puțini sunt cei care realizează cât de puternic este în lupta împotriva inflamațiilor, a tulburărilor gastrointestinale, a infecțiilor urinare și chiar a acneei.

Cinnamaldehida, acetatul de scorțișoară și alcoolul de scorțișoară sunt cei trei compuși principali responsabili pentru o valoare atât de impresionantă a scorțișoarei. Puteți folosi uleiul său esențial pentru a trata infecțiile sau în forma sa mai obișnuită de pulbere.

Antibiotice naturale: Piper cayenne

Ultimul, dar nu cel din urmă pe această listă este regele ierburilor medicinale – piperul cayenne. Utilizarea sa este cât se poate de veche. Cultivat inițial în America de Sud și Centrală, acum este un ingredient preferat în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa frumoasă și arzătoare.

Desigur, mulți oameni nu-l pot ingera deloc, dar cei care o fac și o fac în mod regulat pot atesta că au mai puține probleme imunitare și digestive și un metabolism mai bun, pentru a numi doar câteva dintre beneficii.

Chilii sunt în general cunoscuți pentru a lupta împotriva bacteriilor. Aceasta este cea mai convingătoare teorie care explică popularitatea enormă a utilizării sale în multe culturi rurale. Este capabil nu numai să lupte împotriva bacteriilor și a virușilor, ci și să ajute la conservarea alimentelor.

Ardeiul Cayenne trebuie să mulțumească pentru acest lucru capsaicinei – ingredientul activ al plantelor Capsicum. Deși este unul dintre cele mai accesibile antibiotice naturale de pe această listă, folosiți-l cu înțelepciune.

Cel mai bine este consumat odată cu prepararea alimentelor, nu de unul singur. Începeți cu puțin și vedeți cum reacționează stomacul dumneavoastră la el. În timp, dezvolți o toleranță, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți depășești limitele.

Doar pentru că aceste antibiotice naturale sunt comestibile și disponibile în mod liber, nu înseamnă că nu poți avea efecte secundare din cauza utilizării excesive sau exagerate.

Consultați-vă întotdeauna medicul înainte de a trata orice boală gravă. Mai ales dacă luați deja medicamente eliberate pe bază de rețetă sau dacă aveți probleme de sănătate fizică sau mentală, cum ar fi tensiune arterială ridicată sau anxietate, potrivit exquis.ro.

OMS cere Chinei acces nerestricţionat pentru a stabili originea Covid-19

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a solicitat Beijingului să pună la dispoziţia organizaţiei sale mai multe informaţii cu privire la originile COVID-19 şi a anunţat că OMS este gata să trimită o a doua echipă pe teren în China pentru a aduna probe, conform unui material publicat duminică de Financial Times, transmite Reuters citat de digi24.ro.

„Facem presiuni asupra Chinei pentru a ne oferi acces nerestricţionat şi solicităm şi altor ţări să aducă în discuţie această chestiune în cadrul întrunirilor bilaterale şi să-i ceară Beijingului să coopereze”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru Financial Times, citat de Agerpres.

Declaraţiile şefului OMS sunt făcute în contextul în care autorităţile sanitare şi companiile farmaceutice din diferite părţi ale lumii se întrec pentru a produce şi pune la dispoziţie vaccinuri adaptate la noile variante ale coronavirusului ce a fost identificat pentru prima oară în decembrie 2019 în oraşul Wuhan.

Respirația urât mirositoare – cauze și remedii
Articolul anterior