Descoperirea israeliană uimitoare care oprește metastazele cancerului de sân

Se estimează că 90% din decesele cauzate de cancerul de sân se datorează complicațiilor rezultate din metastaze, un proces prin care celulele canceroase se desprind de locul în care s-au format inițial, călătoresc prin sistemul circulator sanguin sau limfatic și formează noi tumori metastatice în alte părți ale corpului, scrie alephnews.ro.

Neexistând un tratament eficient care să blocheze acest proces, este necesar să se vizeze nu doar tumora primară, ci și potențialul metastatic al acesteia atunci când sunt diagnosticate tipuri de cancer de sân foarte invazive și/sau cancer de sân în stadiu avansat.

Celulele canceroase folosesc proeminențe asemănătoare unor picioare, numite invadopode, pentru a degrada țesutul subiacent, a pătrunde în fluxul sanguin și a forma metastaze în alte organe.

În urmă cu aproximativ patru ani, Dr. Hava Gil-Henn și cercetătorii de la Facultatea de Medicină Azrieli din cadrul Universității Bar-Ilan au dezvăluit două indicii importante despre formarea invadopodiilor: nivelul celular al proteinelor Pyk2 și cortactin a crescut în mod suspect atunci când celula a intrat în faza malignă, dar atunci când celula și-a pierdut capacitatea de a produce Pyk2, nu s-a observat niciun fel de metastază.

Într-un studiu recent care extinde această descoperire, Dr. Gil-Henn și Prof. Jordan Chill, de la Departamentul de Chimie al Bar-Ilan, au caracterizat interacțiunea dintre aceste proteine partenere și au arătat că această interacțiune este o condiție prealabilă pentru formarea metastazelor celulelor canceroase.

Mai mult, ei au determinat mecanismul prin care interacțiunea cortactin-Pyk2 afectează formarea invadopodiilor și au definit structura complexului dintre aceste două proteine. Rezultatele echipei de cercetare, din care au făcut parte și doctorii Shams Twafra și Chana Sokolik, au fost publicate în revista Oncogene.

În studiul recent, cercetătorii au definit segmentul precis al proteinei implicate în interacțiunea dintre Pyk2 și cortactin. Micul segment, cunoscut sub numele de peptidă, a fost sintetizat în laborator și administrat la șoareci purtători de cancer de sân. Peptida sintetizată a concurat cu succes cu proteina naturală Pyk2 pentru „atenția” cortactinei și a blocat practic accesul Pyk2 la aceasta. Acest lucru a inhibat formarea invadopodiilor asemănătoare picioarelor și, ca urmare, plămânii șoarecilor au rămas mult mai sănătoși, cu foarte puține metastaze, dacă nu chiar deloc.

„Am fost foarte entuziasmați să vedem că ideea de a folosi motivul de legare a Pyk2 la cortactină ca inhibitor pentru invadopode a funcționat in vivo destul de bine”, spune coautorul studiului, Dr. Hava Gil-Henn. „Acest lucru a servit pentru a dovedi potențialul clinic al inhibării interacțiunii nou-descoperite”.

În mod uimitor, toate acestea au fost realizate folosind un segment foarte mic de Pyk2, care cuprinde doar 19 din cele 1.009 blocuri de construcție de aminoacizi. Acest lucru s-a văzut, după cum s-a observat, în scăderea metastazelor pulmonare în modelul de cancer de sân la șoareci. În plus, a redus foarte mult capacitatea de invazie a celulelor tumorale mamare, a oprit maturarea invadopodiilor în celulele tumorale și a scăzut rata de polimerizare a actinei, care este necesară pentru progresia în formarea invadopodiilor. Toate aceste constatări împreună au oferit dovezi fără echivoc că peptida de 19 aminoacizi blochează efectiv metastazele.

Profesorul Jordan Chill, specializat în determinarea structurii tridimensionale a proteinelor, s-a alăturat echipei de cercetare pentru a determina modul în care peptida blochează metastazele. „Procesul de dezvoltare a unui medicament de succes pornind de la o peptidă inhibitoare este extrem de solicitant și este aproape imposibil de finalizat fără o viziune structurală a complexului dintre peptidă și ținta sa, în acest caz cortactina”, spune profesorul Chill.

Printr-un experiment RMN cunoscut sub numele de NOESY, a fost determinată poziția fiecăruia dintre cei 881 de atomi ai proteinei cortactin și a celor 315 atomi ai peptidei, creând o imagine tridimensională a structurii. Poziția spațială a atomilor este secretul pentru a înțelege puterea legăturii dintre proteine, care este esențială pentru a crea un medicament care să împiedice în mod eficient această legătură. Pentru a ilustra acest lucru, s-a constatat că aminoacidul nr. 10 din peptidă se potrivește exact în „fanta” din cortactină și nu trebuie schimbat, în timp ce aminoacidul nr. 11 este orientat spre exterior și identitatea sa exactă este mai puțin importantă.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

În premieră, mamografiile pot fi analizate de la distanță, de două instituții medicale din țară

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior, scrie tv8.md.

Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Noua Regină a Greciei: fiica unui miliardar american, acum creatoare de modă. S-a îndrăgostit la prima vedere de prințul Pavlos
Articolul anterior
Germania anunță un ajutor suplimentar de 52 de milioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei
Articolul următor