Dinții de lapte sunt prețioși în lupta cu multe boli

Mulți dintre voi au copii! Și fiecare familie trece peste momentul când celui mic îi cade un dinte. Astfel, dacă unii pici pastrează dinții pentru renumita Zâna Maseluță, ori îi aruncă în podul casei, sau îi țin ca amintire, există și cazuri când părinții păstrează primii dinți de lapte ai copilului, ca ulterior să-i folosească în scopuri medicale. Și acest fapt nu este întâmplător, deoarece dinții de lapte conțin celule sușe (denumite și celule stem) care sunt utile în lupta contra multor boli!

separator

Acest tip de celule se găsesc în unele țesuturi ale bebelușului și în cordonul ombilical, dar și în dinții maturi. Este argumentul susținut de celebrul medic Songtao Shi si echipa lui din cadrul Institutului Național pentru Cercetare Dentară si Craniofacial din Statele Unite ale Americii. Aceștia au descoperit, că dinții de lapte conțin până la 20 de celule stem valoroase, care pot fi utilizate pentru vindecarea multor patologii. De asemenea, aceștia studiază și modurile în care celulele stem pot fi utilizate asupra creierului uman, pancreasului, inimii și a altor ogane în vederea reparării leziunilor provocate de anumite boli. Dr. Shi și colegii săi au mai constatat faptul că, una dintre aceste celule stem salvatoare există și în dinții adulți. Iar perspectivele deschise de descoperirile asupra dinților de lapte și a dinților maturi sunt foarte încurajoatoare pentru medicina de mâine. Celulele stem din pulpa dentinară a dintelui se pot regenera în celule neuronale, osoase sau chiar cartilaginoase. Conceptul a fost extins chiar și asupra tratamentului pentru diabetul de tip 1, întrucât celulele se pot diferenția, inclusiv în celule pancreatice în scopul producerii de insulină.

Totuși, păstrarea într-o cutie a dinților de lapte nu este suficientă. Primul dinte de lapte al copilului trebuie congelat în condiții speciale în interval de maximum 48 de ore de la căderea acestuia scrie miscareaderezistenta.ro. Prețiosul material biologic trebuie conservat la o temperatură de minus 190 de grade Celsius. În acest sens, băncile de conservare au un serviciu de extracție și stocare a acestor celule. Această operație este propusă în special în Elveția, pentru un tarif de 2.595 de franci elvețieni, respectiv 2.250 de euro. Iar în Franța, această stocare de celule sușe cu scop terapeutic este ilegală.

Desen demn de cartea recordurilor! Copiii de la grădinița nr. 225 din Capitală au desenat toamna pe 1 km de hârtie
Articolul anterior
Magie pentru cei mici, inspirată din poveștile nordice
Articolul următor
Alte articole interesante