Dispariția mirosului și a gustului, două simptome care apar imediat după infectare cu virusul Covid-19

Pe lângă simptomele cunoscute până acum ale infecţiei cu noul coronavirus- febra, tusea, dispneea (greutate în respiraţie), medici ORL francezi avertizează că şi pierderea mirosului este un alt simptom asociat bolii provocate de noul coronavirus, iar un medic german susține că mai mulți pacienți ai săi au simțit pierderea mirosului și a gustului încă din primele zile de boală, când încă nu-și dădeau seama că sunt infectați cu noul coronavirus.

separator

Șeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort francez, Jerome Salomon, anunţă că specialişti ORL au observat în aceste ultime zile „o recrudescenţă a cazurilor de anosmie”. Practic, este vorba despre o „dispariţie bruscă a mirosului”, dar fără nas înfundat, iar câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie).

Dispariţia bruscă a mirosului descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului. În cazul anosmiei, „trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a subliniat Jerome Salomon, potrivit Agerpres.

Acest simptom se întâlneşte „destul de rar” şi este observat „în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme „mai puţin severe” ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate. Societatea franceză de ORL a lansat vineri o alertă vizând recrudescenţa acestor cazuri, mesaj distribuit de medici pe reţelele de socializare.

„Există o legătură evidentă între anosmie şi virus, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris.

„Nu toate cazurile pozitive de Covid-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt Covid-19 pozitive”, a precizat specialistul pentru AFP.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociaţia profesională a medicilor ORL, pacienţii în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani. „Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial”, potrivit Jean-Michel Klein.

Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

Dr. Hendrik Streeck, un virolog din Bonn, care coordonează investigațiile pe coronavorus în Heinsberg, din Renania de Nord-Westfalia, cel mai important focar al epidemiei din Germania, a acordat un interviu pentru Frankfurter Allgemeine, în care spune că a găsit alte două simptome care nu ar trebui să fie trecute cu vederea în niciun fel, pentru că sunt frecvente în rândul pacienților care s-au testat pozitiv.

Pierderea simțului mirosului și a gustului ar putea fi două dintre simptomele care se manifestă cu infecția cu coronavirus Sars-CoV-2.

„Din aproape toate persoanele infectate care au fost intervievate (și este vorba despre o sută) cel puțin două treimi au raportat că și-au pierdut simțul mirosului și pe cel al gustului timp de câteva zile.

Această absență este atât de puternică încât o mamă nu a putut să perceapă mirosul scutecului murdar al copilului. Alții nu mai miroseau șamponul și mâncarea începea să nu mai miroase a nimic. Încă nu putem spune exact când apar aceste simptome, dar se manifestă imediat după infectare.”, a declarat dr. Streeck, potrivit romaniatv.net.

În plus, medicul informează și despre un alt semnal de alarmă, și anume diaree, pe lângă tuse uscată și febră. Diareea pare a fi un simptom comun pentru 30% dintre persoanele infectate.

Medicul adaugă: „tractul gastro-intestinal poate fi atacat, chiar dacă nu știm sigur. Ce știm este că virusul pătrunde în celula gazdă prin intermediul receptorului ACE-2: multe celule de țesut au acest receptor și, prin urmare, ar putea fi atacate „.

Imagini cumplite din Italia. Camioanele militare care transportau trupurile neînsuflețite au ajuns la cimitirul din orașul Ferrara
Articolul anterior
Propunere șocantă în Timișoara. Să fie ștampilați toți cei din autoizolare sau carantină
Articolul următor
Alte articole interesante