DJ Iunna Barbie: „Din păcate, cancerul s-a extins și la al doilea sân”

Iunna Ghermanovski (Savciuc), DJ Iunna Barbie a fost depistată cu cancer la doar 27 de ani și urmează să facă un tratament costisitor în Turcia. Din păcate, chiar dacă este la prima stadie, este un tip agresiv, care s-a extins deja și la al doilea sân.

separator

„La început mi-a fost rușine să anunț public. Și acum când văd susținerea tuturor,  nu îmi mai este atât de frică. Și planific să arăt bine în toată această perioadă, oricât de greu mi-ar fi, informează SHOK.md.

Am găsit tumoarea 3 luni în urmă. Slavă Domnului că am găsit-o foarte devreme! Mama mea a murit de cancer la sân și nu am stat deloc, am mers la medic. În Moldova am pierdut 2 luni, nu au depistat imediat și am făcut un tratament, care chiar a influențat negativ. Și când am aflat că am cancer, nu am stat mult pe gânduri și am zburat în Istanbul. Acolo s-a confirmat că am cancer și este de tip agresiv, și cât am făcut tratament, din păcate, deja s-a extins și la celălalt sân”, a spus Iunna, în cadrul emisiunii „Vorbe Bune cu Lilu” de la Canal 2.

DJ Iunna Barbie a spus că suma ce urmează să fie colectată pe Facebook și Paypal este 56 de mii de dolari și speră să fie suficientă. „Intervenția e de la 15 mii dolari. Chimioterapia e de la 2 mii de dolari una. Îmi vor spune în curând exact câte trebuie, mi-au spus că e vorba de 8-16 proceduri de chimioterapie. Dar, din păcate, clinica niciodată nu spune suma exactă și nimeni nu reușește să se încadreze. Eu sunt pe calea succesului până acum. Am acumulat aproape 40 de mii de dolari pe Facebook și Paypal. Eu sper tare că vom reuși să ne încadrăm în suma necesară. Pentru că am discutat cu unele femei că au cheltuit până la 100 de mii de dolari”, a precizat ea.

Tânăra a mai spus că în cazul ei cancerul s-a transmis genetic 100%. „Bunica și mama au decedat de cancer la sân. Eu nu aveam alte probleme de sănătate sau dereglări hormonale. Dar nu e strașnic, pentru că acum medicina e mai dezvoltată. Nu mă tem și voi face ceea ce vor spune medicii, chiar și dacă va trebuie să rămân fără sâni, pentru că acum asta nu mai e o problemă. Slavă Domnului, și părul crește! Și voi munci apoi și îmi voi face sâni noi”, a spus Iunna, zâmbind.

Donații pot fi făcute prin transfer bancar și Paypal:

Mastercard Moldincombank

5574 8402 6934 4648

Beneficiary: Ghermakovski Iunona

IBAN: md96ml0000002259a6716522

Swift: moldmd2x

IDNP: 2002088005362

 

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Cum arată cea mai scumpă geantă din lume!
Articolul anterior
Cercetătorii au explicat în cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de băutură!
Articolul următor