Doar 10 săptămâni. Atât durează protecția dozei booster împotriva variantei Omicron, arată un nou studiu

Protecția de rapel împotriva Covid-19, varianta Omicron, durează aproximativ 10 săptămâni. Aceasta ar putea însemna prezența dozei patru în 2022. În SUA, majoritatea persoanelor imunocompromise pot deja să primească o a patra doză, la șase luni după a treia.

Doza booster oferă protecție împotriva variantei Omicron timp de aproximativ 10 săptămâni, conform unui nou studiu. Acest lucru ar putea însemna începutul vaccinării periodice, cel puțin pentru unii, notează Business Insider.

Protecția împotriva variantei Omicron scade cu până la 25% în 10 săptămâni, potrivit unor noi date din lumea reală – deși nu este încă clar dacă toată lumea va avea nevoie de doze suplimentare în 2022.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că protecția împotriva variantei Omicron a COVID-19 a scăzut de la 70% la 45%, după un rapel Pfizer. Asta în cazul în care primele două doze ar fi fost făcute tot cu serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

În aceeași analiză publicată joi, agenția a constatat că eficacitatea rapelului Moderna asociat cu două doze de vaccin Pfizer s-a menținut la 70% până la 75% timp de până la 9 săptămâni, deși nu multe persoane din studi,u au fost în această ipostază, ceea ce ar putea afecta acuratețea rezultatelor.

În cazul celor vaccinați complet cu vaccinul AstraZeneca, eficacitatea rapelului a scăzut de la 60% la 35% cu un rapel Pfizer și la 45% cu un rapel Moderna, după 10 săptămâni, a precizat UKHSA.

Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps, a declarat joi pe Twitter că rezultatele din Regatul Unit sunt o „replică” a ceea ce s-a observat în Israel.

Miercuri, Israelul a devenit prima țară care a anunțat a patra doză în încercarea de consolidare a imunității împotriva Omicron, pentru cei mai vulnerabili la COVID-19, inclusiv persoanele cu vârsta peste 60 de ani și personalul din domeniul sănătății.

În SUA, majoritatea persoanelor imunocompromise pot deja să primească o a patra doză, la șase luni după a treia. Celor cărora li s-a administrat inițial vaccinul cu o singură doză de la Johnson&Johnson nu li se recomandă mai mult de două doze, conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor.

Dr. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare de la UKHSA, a declarat pentru Independent că Regatul Unit nu se va „grăbi” să schimbe politica de vaccinare „până când nu vom avea mai multe informații”.

Unele persoane ar putea avea nevoie de încă o doză

Reprezentanții agenției au declarat că vor trece „câteva săptămâni” înainte ca protecția oferită de rapel să poată fi estimată, deoarece nu au fost multe persoane care s-au îmbolnăvit. „Cu toate acestea, pe baza experienței cu variantele anterioare, este probabil ca aceasta să fie substanțial mai mare decât aceste estimări”, notează UKHSA.

Adam Finn, membru al grupului de experți care consiliază guvernul britanic, a declarat vineri pentru postul de radio LBC că acest comitet va oferi recomandări „la un moment dat în noul an”.

„Trebuie să vedem cum merg lucrurile în acest val și dincolo de el. Cred că este posibil să existe persoane care au primit rapelul mai devreme și care fac parte din grupurile vulnerabile, care ar putea avea nevoie de încă o doză – acest lucru nu a fost decis încă”, a spus el.

Pentru a ajunge la aceste cifre, cercetătorii britanici au comparat ratele de vaccinare la persoanele care au fost testate pozitiv pentru Omicron în urma unui test de laborator, cu cele care au fost testate negativ între 27 noiembrie – când au fost detectate primele cazuri de Omicron în Regatul Unit – și 17 decembrie. Persoanele care au călătorit în străinătate au fost excluse din analiză.

Între timp, experții au declarat că prioritar în combaterea Omicron este vaccinarea persoanelor care nu au fost încă vaccinate și administrarea de rapeluri la cât mai multe persoane.

sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cum arată masa de Crăciun a Irinei Loghin. Artista nu consumă carne: ,,Fac sarmale de pește”
Articolul anterior
Povestea unei tinere din Cantemir care și-a transformat pasiunea în afacere
Articolul următor