10 beneficii pe care le poți obține dacă bei în fiecare dimineață apă cu lămâie

De cum te trezești, începe ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie. Nu cu cafea și nici cu micul dejun. Este sfatul nutriționiștilor, care susțin că un pahar de apă plată cu suc de lămâie proaspăt stors poate face minuni în organism. Iată 10 beneficii pe care ți le aduce acestă băutură minune.

separator


apa cu lamie1. Stimulează digestia

Lămâia este un tonic digestiv. Îți ajută stomacul la digestie și stimulează întreg tractul gastrointestinal și chiar are un impact pozitiv asupra bacteriei Helicobacter pylori. Dacă bei un pahar de apă plată cu lămâie în fiecare dimineață, te vei simți mai energic, vei scăpa de constipație și de toate neplăcerile care vin la pachet cu problemele digestive.

Societatea Americană a Cancerului recomandă lămâia pentru că poate vindeca 12 forme ale cancerului. De asemenea, previne răspândirea celulelor cancerigene și are un efect de 10.000 de ori mai puternic decât medicamentele și tratamentele împotriva cancerului.

2. Detoxifiază organismul

Apa cu lămâie îți curăță sistemul digestiv de orice toxine care au stat peste noapte în corpul tău. Lămâia este un diuretic natural și îți ajută corpul să se detoxifice. Conținutul mare de vitamina C ajută și el la eliminarea impurităților din sânge și contribuie la o piele mai curată și mai sănătoasă.

3. Stimulează sistemul imunitar

Lămâile sunt bogate în potasiu, element care stimulează creierul și controlează presiunea sanguină. Asta înseamnă că ești protejat pe termen lung împotriva bolilor cardiace și a dereglărilor de tensiune. Conținutul de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din organism, iar fierul joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, ajută foarte mult sistemul limflatic, care funcționează în tandem cu sistemul imunitar.

apa cu lamaie

4. Hidratează sistemul limfatic

Mulți medici consideră că un sistem limfatic deshidratat poate reprezenta una dintre cauzele principale pentru diverse afecțiuni. Lipsa de apă și fluide esențiale din sistemul limfatic te pot face să te simți obosită și înceată, conducând la apariția altor neplăceri precum constipație, somn de proastă calitate și cu întreruperi, tensiune scăzută sau crescută, stres și o funcționare a creierului mai proastă.

Beneficiul consumului de apă cu lămâie  de dimineață este acela că ajută la hidratarea întregului sistem limfatic ceea ce nu numai că va combate toate simptomele menționate anterior, ci va îmbunatăți sistemul imunitar.

5. Echilibrează nivelul pH-ului

Apa cu lămâie ajută la echilibrarea nivelului pH-ului. Deși lămâia este un aliment acid, când ajunge în corp devine unul din cele mai puternice alimente cu efect alcalinizator. Conține atât acid citric cât și acid ascorbic, ambele sunt foarte ușor de metabolizat și favorizează absorbția mineralelor în sânge.

6. Menține frumusețea pielii

Conținutul de vitamina C și antioxidanți ajută lacombaterea radicalilor liberi, de asemenea conferă acestui fruct capacitatea de a menține frumusețea pielii: atenuează ridurile și te ajută să scapi de punctele negre.

7. Are proprietăți vindecătoare

Sucul de lămâie este considerat pe scară largă un remediu casnic pentru vindecarea urmelor acneei și asta deoarece citricile în general și lămâile în particular conțin acid alfa-hidroxi care ajută la o exfoliere mai rapidă a pielii și stimulează regenerarea tesuturilor pielii. Aceasta ajută la o estompare a urmelor coșurilor mult mai rapidă decât în absența sucului de lămâie.

apa cu lamie1

8. Împrospătează respirația

Ați dat vreodată mâinile cu suc de lămâie pentru a scăpa de un miros urât? Este foarte dificil să neutralizați mirosurile urâte. Același remediu popular poate fi folosit împotriva respirației urât mirositoare cauzate de alimentele ce au un miros puternic precum usturoiul, ceapa sau peștele.

Împrospătați-vă respirația consumând un pahar de apă cu lămâie dimineața și după fiecare masă. Este considerat că lămâia stimulează producerea salivei, iar apa ajută la prevenirea senzației de gură uscată, care duce la apariția respirației urât mirositoare cauzată de înmulțirea rapidă a bacteriilor.

 

9. Contribuie la pierderea în greutate

Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție și Biochimie Clinică a demonstrat că în cazul șoarecilor, antioxidanții, și anume polifenolii, ce se conțin în lămâi ajută semnificativ la reducerea creșterii în greutate cauzată de un regim alimentar bogat în grăsimi. În afară de aceasta, s-a îmbunătățit și rezistența la insulină.

În timp ce același efect nu a fost demonstrat în cazul oamenilor, există un stereotip înrădăcinat că apa cu lămâie ajută la slăbire. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se datorează consumului unei cantității mari de apă și senzației de sațietate sau lămâilor.

10. Contribuie la prevenirea apariției pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea formării calculilor renali. UW Health recomandă consumul unei cantități mai mari de acid citric pentru a micșora riscul formării pietrelor la rinichi. Consumul apei cu lămâie oferă nu doar o cantitate mai mare de acid citric, dar însăși apa necesară pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi. Jumătate de cană de suc de lămâie conține aceeași cantitate de acid citric ca și în diverse prescripții medicale.

Notă: Utilizați întotdeauna lămâi proaspete și nu uitați să vă protejați dinții deoarece citricele sunt acide.  Așa că beți apa cu lămâie cu un pai.

Sursa: tasty-yummies.com

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Bacterii periculoase, în nisipul și apa lacurilor din Capitală. Pot provoca afecţiuni diareice şi de piele

Pericol de îmbolnăvire pentru cei care fac plajă sau se scaldă în lacurile din Chişinău. Atât pe nisip cât şi în apă, s-au descoperit bacterii periculoase, care pot provoca afecţiuni diareice şi de piele. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică şi autorităţile muncipale îi îndeamnă pe locuitorii oraşului să nu se scalde în aceste lacuri, dar mulţi ignoră riscurile.

Lacurile din Chișinău, un pericol mare de îmbolnăvire pentru cetățeni

Calitatea apelor din bazinele acvatice aflate în Chişinău este mult sub standarde. Unele dintre lacuri nu au mai fost curăţate de namol de zeci de ani, ceea ce duce la dezvoltarea unor bacterii periculoase, mai ales pe timp de vară, transmite tvrmoldova.md.

TUDOR PUIU, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică, Chişinău: „Conform indicatorilor chimici apa se încadrează în clasa a cincea şi evident că nu se recomandă de a fi utilizată în scopuri de agrement. Orice precipitaţie aduce tot absolut deşeruri, cadavre, deşeuri managere.”

Angajaţii de la Spaţii Verzi spun că s-au făcut lucrări de amenajare şi curăţare a lacurilor din oraş. Totuşi, pericolul nu a fost înlăturat, specialiştii descoperind, pe plaje şi în apă, microorganisme dăunătoare, care pot provoca boli grave la om.    

Î.M. SPAŢII VERZI NU RECOMANDĂ SCALDATUL:  „Plajele „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La Izvor” au fost amenajate și dezinfectate, dar probele de apă luate din lacuri arată o concentrație de bacterii periculoase pentru sănătatea celor care se scaldă. Probele colectate săptămânal de specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău arată o concentrație ridicată de vibrioni care provoacă boli diareice acute dar și de bacterii coliforme.”

TUDOR PUIU, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică: „O Provoacă o mulţi de boli, în primul rând începem cu Hepatita A, meningita seroasă, helmenteaze, dizenterie, salmoneloză, inclusiv şi dermatitele alergice. Nu aşteptăm o îmbunătăţire şi nu putem da o prognostic că azi ne putem scălda şi mâine nu.”

Cei mai expuşi riscului de contacta infecţii sunt copiii şi persoanele cu imunitate scăzută. Totuşi, în ciuda avertismentelor, mulţi continuă să facă plajă şi să se scalde în aceste lacuri.

„De ce să-mi fie frică, zeci de ani mă scald aici, cât or spune medicii.”

„În ficare zi venim până la ora 11 .00. Eu mă scald doar sub duş, copii văd că se scaldă, nu e niciun pericol nu au anunţat salvatorii, tot e ok.”

„Sunt buruiene multe, cam e murdară nu ştiu calitatea apei, dacă sunt infecţii nu cunosc.”

„Nu-mi pare chiar atât de curată şi igienă se pare că nu se respectă, categori nu.”

Pentru poluarea din lacurile şi cursurile de apă ale oraşului, responsabilii de la Primărie dau vina pe agenţii economici care îşi deversează ilegal apele uzate, pline de compuşi chimici periculoşi.

O femeie însărcinată cu tripleți a născut natural de două ori în șapte zile. Cum a fost posibil?
Articolul anterior
Băile fierbinți te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă nu sunt indicate tuturor
Articolul următor