10 pași simpli pentru o memorie mai bună!

Memoria este procesul foarte complex prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. Oamenii de știință clasifică memoria în  memorie de scurtă durată, de exemplu memorarea unui număr de telefon până la formarea lui, și memorie de lungă durată, care conține amintiri, experiențe etc.

separator

În prezent stresul a început  să ne acapareze pe tot mai mulți dintre noi, iar efectele sale asupra memoriei sunt destul de vizibile: uitarea servietei în mașină, a cheilor pe masă etc. Adesea te acuzi, îți faci reproșuri, spunând că ești de vină. Sau poate că nu…

Uitarea este un proces normal, însă în momentul în care lucruri importante de altfel, se șterg pur și simplu din mintea noastră ori mai grav, uităm lucruri esențiale, fără de care nu ne-am putea descurca zi de zi, este un semn de alarmă.

Așa că dacă aveți probleme cu memoria, aruncați o privire și asupra beneficiilor ginkgo bilobei – componenta de bază a produsului natural MEMOGINK.

MEMOGINK – remediu cu multe beneficii

Deține peste 40 de substanțe active. Însă cele mai importante dintre ele sunt antioxidanții (flavonoizi și terpenoizi) care joacă un rol important pentru metabolism,  neutralizând radicalii liberi și întărind sistemul imunitar.

Dacă ai probleme cu memoria, vezi ce beneficii îți aduce Ginkgo biloba (plantă medicinală) – componenta de bază a produsului natural MEMOGINK.

Preparatele cu conținut de Ginkgo biloba nu numai că stimulează memoria, dar cresc și viteza de reacție, inclusiv oferă claritate mentală.

 

În medicina tradițională această plantă este folosită pentru a trata tulburările circulatorii și pentru a spori memoria. Astfel, extractul de Gingko biloba poate fi folosit pentru maladiile asociate cu scăderea fluxului de sânge din creier, în special la persoanele în vârstă.

De asemenea, îmbunătățește circulația sanguină prin dilatarea vaselor de sânge și prin reducerea “lipirii” trombocitelor, reducând riscul formării trombilor. Medicamentele cu conținut  de Gingko biloba sunt printre cele mai bine vândute medicamente pe baza de plante disponibile astăzi în toată lumea.

Cum te ajută MEMOGINK?

Menține constant cantitatea de oxigen, care trebuie să ajungă la creier pentru a asigura o bună funcționare. Memoria este un proces psihic, dar asemenea oricărui lucru care se petrece în creierul nostru, are o componentă organică, adică este bazată pe conexiunile dintre celulele nervoase (neuroni), care realizează adevărate rețele neuronale ce comunică între ele cu ajutorul unor substanțe numite neurotransmițători.

Pentru o memorie mai bună este nevoie de:

1. Oxigen-este foarte important pentru metabolismul neuronilor și pentru producerea de neurotransmițători. Secția de Psihologie a Universității Northumbria din Marea Britanie a efectuat un studiu care a demonstrat îmbunătățirea considerabilă a memoriei de scurtă durată în prezența unui nivel crescut de oxigen, iar pentru cazuri grave de pierdere a memoriei există posibilitatea unei terapii cu oxigen hiperbar (cu presiune crescută). Asigură-te așadar că îți desfășori activitatea într-un spațiu aerisit, bine oxigenat, evită zonele poluate, plimbă-te în locuri deschise cu aer curat. Menținerea cantității constante de oxigen în creier se poate realiza și cu ajutorul preparatului Memogink!

2. Glucoza este singurul “aliment” pe care neuronii îl consumă și există studii care atestă rolul glucozei în memoria de lungă durată. Este important să existe un nivel optim al glucozei în sânge. Ideea ca un nivel ridicat al glucozei înseamnă o memorie mai buna este falsă, o glicemie constant peste limita normală poate exprima un diabet zaharat. De aceea este important să ne măsurăm glicemia cel puțin o dată pe an.

3. Fier- se știe că fierul este un mineral foarte important pentru o memorie bună. El are un rol deosebit deoarece ajută la transportarea oxigenului la nivelul celulelor, iar neuronul este foarte sensibil la fluctuațiile nivelului de oxigen. Carența de fier se asociază cu problemele de memorie și de învățare, nu doar în cazul unei anemii (lipsa severă de fier) ci și a carențelor moderate. Femeile sunt oarecum predispuse unor carențe cauzată de sângerările menstruale. Pentru a preveni lipsa fierului consumă legume verzi cum ar fi: spanacul, rădăcinoase, fasole, nuci, produse cerealiere fortifiate, dar și carne, în special, roșie.

4. Potasiul facilitează absorbția lecitinelor, substanțe deosebit de importante în procesele psihice. Surse de potasiu sunt: peștele, carnea de pui, fructe precum bananele, caisele, prunele uscate și legume ca roșii, cartofi.

5. Vitaminele intervin în producerea de neurotransmițători, iar unele dintre ele sunt antioxidanți cu rol de protecție celulară. O memorie bună presupune un aport optim de vitamine pe care le poți asigura consumând legume verzi, fructe, cereale.

Memoria trebuie susținută și prin alte procese psihice:

6. Atenția. Ca să-ți amintești ceva, trebuie să fi învățat acel lucru, iar pentru a învăța e nevoie de atenție. Se crede că e nevoie de 8 secunde de concentrare asupra unei informații pentru a fi procesată și integrată în centrul memoriei.

7. Exerciții de memorie. Așa cum exercițiile fizice îți mențin corpul în formă, la fel și memoria trebuie “antrenată” pentru a obține performanțele pe care ți le dorești. Organizează-ți informația, fă conexiuni, repetă, concentrează-te pe înțelegerea ideii de baza decât pe memorizarea detaliilor.

8Evitarea stresului. O minte clară, relaxată este mult mai eficace când vine vorba de memorie. Fă plimbări dese, menține o atitudine pozitivă, adoptă un stil de viață mai puțin stresant. Meditația poate ajuta diminuând stresul și îmbunătățind remarcabil memoria.

9. Somnul influențeză mai mult decât ai putea crede activitatea psihică. Opt ore de somn, fără tulburări, îmbunătățesc memoria și funcțiile acesteia, lucru demonstrat de studii relevante efectuate în Germania și USA.

10. Motivația. Un feedback mental pozitiv aduce rezultate uimitoare. Spune că poți să înveți și că trebuie să-ți reamintești și vei putea învăța și-ți vei aminti.

Respectând niște reguli simple și cu puțin exercițiu, am putea îmbunătăți ceea ce deținem deja, iar data viitoare când nu-ți vei găsi cheile de la mașină, ți-ai putea aminti mai ușor că le-ai lăsat pe frigider.

MEMOGINK – PENTRU MEMORIE!

Cu grijă pentru sănătatea ta ICS Eurofarmaco SA!

eurofarmacoICS Eurofarmaco SA
MD – 2023, Republica Moldova
Chișinău, str. Vadul lui Voda, 2
Tel.: (+373 22) 44 99 69
Fax:(+373 22) 49 76 20
E-mail: office@eurofarmaco.md
Web: www.eurofarmaco.md

 

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

Beneficiile masturbării! Te ajută să scapi de durerile menstruale
Articolul anterior
Rochii de mireasă Paloma Blanca! Acum și în magazinele autohtone
Articolul următor