10 situaţii în care trebuie consultat medicul înainte de a începe un program regulat de antrenament

Atunci când ne decidem să aducem sau să readucem mişcarea fizică în viaţa noastră nu ne gândim şi la investigaţiile pe care ar trebui să le facem înainte, pentru a vedea dacă suntem apţi. Unii au nevoie mai ales de un consult cardiologic.

separator
13237881723772

Iată în ce situaţii se impune consultul cardiologic înainte de a începe un program de antrenament:

1. Dacă ai peste 35 ani, până acum ai dus un mod de viaţă sedentar şi vrei să începi dintr-odată să îndeplineşti activităţi fizic de intensitate moderată sau înaltă.
2. Dacă rezultatele analizelor au arătat că ai un nivel crescut de glucoză în sânge (prediabet).
3. Dacă deja suferi de boli cardiovasculare.
4. Dacă ai simptome care ar putea indica prezenţa unei boli cardiovasculare: accese de dureri în piept, în umar sau în gât, cauza cărora nu îţi este clară.
5. Anterior ai pierdut cunoştinţa din cauze necunoscute.
6. După începerea unui efort de intensitate redusă observi apariţia unei dispnei pronunţate sau ai ameţeli.
7. Dacă în rezultatul estimării riscului cardiovascular s-a determinat că faci parte din grupul de risc înalt sau foarte înalt.
8. Dacă anterior ai avut deja un acces cardiovascular (atac de cord, accident cerebral).
9. Dacă ai hipertensiune arterială sau diabet zaharat care nu sunt controlate adecvat cu ajutorul medicamentelor.
10. Dacă suferi de diabet zaharat de tip 1 sau 2 şi boala a cauzat deja modificări microvasculare (nefropatie, retinopatie).

În toate aceste situaţii, înainte de a începe un program de activităţi sportive de intensitate medie sau înalta trebuie sa consulţi medicul.

În funcţie de caz, specialistul poate să îţi recomande măsurarea tensiunii arteriale, efectuarea profilului lipidic (analize colesterol şi trigliceride), determinarea nivelului de glucoză în sânge (pentru a aprecia riscul cardiovascular) şi electrocardiograma.

Dacă investigaţiile vor arăta că faci parte din grupul de risc cardiovascular redus, vei putea începe antrenamente de orice nivel de intensitate.

Dacă rezultatele investigaţiilor vor arăta prezenţa unor dereglări, medicul poate:
– să indice sau să modifice schema de tratament pentru a obţine un control optim al tensiunii arteriale, diabetului şi colesterolului;
– să îţi propună un program de exerciţii fizice efectuate sub supraveghere medicală, după care, pentru a păstra efectul protector, va trebui să continui regulat exerciţiile fizice fără supraveghere.

Sursa

Scapă de paraziţi şi excesul de greutate cu două ingrediente
Articolul anterior
Pepenele verde te scapă de acnee!
Articolul următor
Alte articole interesante