14 moduri în care poţi folosi oţetul de mere!

Oţetul de mere, produs natural obţinut prin fermentarea sucului de mere, este considerat un remediu antibacterian eficient, bogat în substanţe minerale, precum şi acizi, enzime, rezultate ca urmare a etapelor de fermentaţie.

separator

www_doctorlica_md_otet_de_mere

Oţetul de mere conţine microelemente, precum kaliu, calciu, magneziu, fosfor, clor, cupru, fier, siliciu şi fluor. Un amestec care conţine numai 5% otet de mere are capacitatea de a neutraliza până la 90% bacterii, 82% mucegaiuri şi 80% virusuri.

Timp de secole oţetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar şi medicament în tratarea bolilor. În timpul lui Hippocrate, oţetul era amestecat cu miere şi utilizat ca remediu de vindecare. Cum mai poţi folosi oţetul de mere în condiţii casnice?

1. Durere de gât

Oțetul de mere luptă împotriva bacteriilor şi a germenilor, se amestecă un pahar de apă caldă cu patru linguri de oţet de mere şi se fac gargare.

1

2. Desfundă nasul

Te ajută la eliberarea căilor nazale în caz de alergie, răceală. Dizolvă o linguriță de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea.3

3. Elimină mătreaţa

Oţetul de mere contribuie la normalizarea pH-ului la nivelul tegumentului scalpului şi împiedică înmulţirea bacteriilor şi a ciupercilor. Mestecă oțetul cu apă și toarnă-l într-un pulverizator ori clăteşte scalpul cu această soluţie.4

4. Ameliorează crampele musculare

Dacă suferi de crampe musculare, sau cârcei, e posibil să ai o deficienţă de kaliu. Se amestecă 2 linguri de oţet cu o linguriță de miere într-un pahar de apă caldă şi se bea în fiecare dimineață.5

5. Mâncărimi ale pielii

Oțetul de mere are efect antiseptic şi antifungic. În caz de mâncărime la nivelul pielii, acţionează ca un balsam.6

6. Elimină mirosul neplăcut de transpiraţie

Mirosului neplăcut este cauzat de activitatea bacteriilor de la suprafaţa pielii. Ei bine, oţetul de mere normalizează echilibrul chimic al pielii şi neutralizează activitatea bacteriilor. Șterge picioarele cu oţet de mere ori tine-le în apă cu oţet, pentru a scăpa de mirosul urât.8

7. Te scapă de balonare

O linguriță de oțet dizolvată în apă înainte de fiecare masă te va ajuta să eviţi formarea excesivă de gaze la nivelul intestinului.9

8. Elimină mirosul din casă

Se pulverizează amestecul de oțet și apă într-un raport de 1: 1 și mirosul greu din casă va dispărea.10

9. Un detergent eficient

Amestecă în părți egale oţet cu apă şi curăţă uleiul, petele și murdăria de pe obiectele din casă.11

10. Desfundarea ţevilor

Pentru a curăţa ţevile din casă nu este necesar să cumperi produse chimice, care poluează foarte mult solul şi aerul! Desfundă ţevile cu un amestec compus din jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu şi o ceaşcă de oțet de mere. Toarnă compoziţia în ţeavă și lasă să stea timp de o jumătate de oră.12

11. Elimină mucegaiul

Pentru a scăpa de mucegai, aplică oţet pe suprafeţe prin pulverizare sau șterge cu o cârpă umedă, lasă să acţioneze o oră apoi clăteşte. Pentru a preveni formarea mucegaiului, pulverizează o dată pe săptămână  oțet pe aria cu probleme.10

12. Netezeşte hainele

Se amestecă oțet și apă într-un raport de 1: 3 și se umple un pulverizator. Se aplică pe hainele ude şi se lasă să se usuce. E posibil să nu mai ai nevoie de un fier de călcat!14

13. Curăţă petele de pe mobilier

Dacă amesteci sare și oțet, obţii un bun abraziv pentru dulapuri.15

14. Elimină piatra din maşina de spălat

Fă o compoziţie dintr-un litru de apă caldă, oţet de mere şi bicarbonat alimentar, pe care să o torni în cuva maşinii de spălat. Lasă soluţia să acţioneze jumătate de oră, după care porneşte un program scurt de spălare. Astfel interiorul maşinii de spălat va fi dezinfectat şi lipsit de orice mirosuri.13

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Alimente afrodiziace! Mămăliga și usturoiul stimulează poftele sexuale

Doctorul român Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unri emisiuni care sunt alimentele cu proprietăți afrodiziace. Printre acestea, și banala mămăligă este un aliment care stimulează impulsurile sexuale, nu doar stridiile.

Există alimente capabile să stimuleze dorința sexuală și să crească potența? Poate că da. Important este să credem în ele. În final, orice aliment poate trezi dorința sexuală, atunci când este pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit. 
 

1. Stridiile


 Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

2. Țelina


Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

3. Ciocolata 


Pe locul 3 avem ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

4. Cafeaua


Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

5. Usturoiul

Urmează usturoiul, recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

6. Vinul


Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

7. Mămăligă

Poate n-ați bănuit niciodată, dar banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

8. Căpșuni, fructe de pădure și kiwi

Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac.

9. Ghimbir și hrean

Cât despre condimente, ele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață’ a dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.

4 rețete gustoase din carne de pui
Articolul anterior
Un copil de doi ani a ajuns la spital opărit cu cafea
Articolul următor