5 plante de apartament care te pot otrăvi

Plantele pe care le creștem în casele noastre nu doar purifică aerul pe care îl respirăm, ci și transformă dioxidul de carbon pe care îl expirăm noi în oxigen și pot elimina toxinele poluante din aer. Totuși, unele plante pot fi mai periculoase pentru sănătatea membrilor familiei tale.

separator
plante-casa

Planta Aloe Barbadensis

Această plante mai este cunoscută sub numele de aloe indian, aloe din Barbados sau planta de prim-ajutor. Deși aloe vera în general este o soluție pentru numeroase probleme de sănătate, tot este indicat să folosești gelul de aloe vera pe care îl cumperi de la farmacie și nu să îți faci singură acasă. Dacă nu scoți gelul de aloe din plantă așa cum ar trebui și îl folosești pe piele, aceasta poate fi intens iritată. Mai mult de atât, imediat sub suprafața frunzei de aloe mai există un strat de latex care, odată ingerat, irită colonul și provoacă diaree puternică.

planta-aloe-barbadensis-667x442

Clivia Miniata – Crinul de apartament

Acest tip de crin este mic și poate fi crescut în apartament cu ușurință. Doar că acesta conține cantități mici de alcaloid licorină ce poate avea efecte neplăcute mai ales asupra copiilor, dacă îl înghit. Cantități mai mari ingerate din acest alcaloid pot duce la leșin, diaree, paralizie și stări de greață cu vomitături.

planta-crin-clivia-miniata-667x444

Filodendron

Filodendronul este o plantă găsită destul de des în apartament. Poate fi otrăvitoare atât pentru oameni, cât și pentru animalele de casă dacă îi sunt mestecate frunzele: reacția este imediată. Cavitatea bucală devine iritată, îți pierzi vocea (răgușești subit), usturimi și dureri în gât, iar în unele cazuri pot apărea și bășici în gură și pe gât.

planta-monstera-deliciosa-667x444

Iederă englezească

Iedera este o plantă cățărătoare crescută atât în casă, cât și afară, pentru aspectul estetic plăcut. Este o plantă ornamentală ce poate deveni letală dacă este înghițită de animalele de casă sau de către copii. Printre simptomele care apar după înghițirea acestei plante se numără dificultate de a respira, convulsii, vomă, paralizie și comă.

planta-iedera-englezeasca-399x500

Azaleea

Rhododendronul pitic, cunoscut și sub numele de Azalee este o plantă frumoasă, cu flori colorate și multe – se înțelege de ce este printre preferatele plantelor de apartament. Toate părțile acestei plante conțin rășini toxice – frunzele fiind cele mai otrăvitoare. Toxinele găsite în azalee irită sistemul digestiv, în principal stomacul și intestinele și pot produce chiar hemoragii interne. Dacă este înghițită o cantitate mai mare din această plantă, pot apărea probleme hepatice și renale – primele semne clinice apar la 6 ore după ce planta a fost consumată.

planta-azalee-521x500

 

Sursa

Tatiana Navka: “Trebuie să mănânci goală, în fața oglinzii”
Articolul anterior
Video: Cum a evoluat frumusețea în ultimii 100 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante