Mărarul este o plantă care crește din abundență în grădini și este unul dintre cele mai folosite condimente în bucătăriile din lumea întreagă. Pe lângă faptul că dă savoare bucatelor, mărarul are înalte proprietăți nutritive: este bogat în vitamina A (7717 IU/100g mărar verde), vitamina C (85 g/100g), vitaminele grupului B, inclusiv acid folic, este o sursă bogată de substanțe minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu, kaliu, mangan. Și asta nu e tot! Mărarul are mai multe proprietăți terapeutice, fiind ,,primul ajutor” din casa ta! Iată când îl poți folosi ca medicament!
Indigestie, intoxicație alimentară
Mărarul este o plantă extrem de folositoare în caz de toxiinfecție alimentară. Pe lângă proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare asupra mucoasei digestive, mărarul stimulează digestia și apetitul, elimină starea de greață, manifestă acțiune enzimatică și antispastică. În acest sens, poți mesteca două lingurițe de mărar uscat de două ori pe zi ori poți folosi ceaiul de mărar preparat din frunze verzi sau uscate și semințe (2 linguri plantă verde/o lingură plantă uscată la 200ml apă clocotită, după care se lasă la infuzat timp de 10-15 minute).
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Colici, crampe intestinale
Mărarul este un bun spasmolitic, înlătură durerile cauzate de colicile intestinale având acțiune carminativă (ușurează eliminarea gazelor intestinale). Infuzia de mărar (frunze și semințe) se folosește în colicile sugarului. În plus, mărarul stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează, dar are și acțiune antihemoroidală.
Calculi renali, cistită
Datorită proprietăților antiinflamatoare, antibacteriene și diuretice, mărarul împiedică formarea calculilor renali, previne și combate cistita și infecțiile reanale (se beau 2-3 ceaiuri pe zi din frunze și semințe uscate sau verzi, ori poți prepara un smoothie de mărar verde). De asemenea, această plantă are acțiune detoxifiantă, cardioprotectoare și imunostimulatoare, grație cantităților foarte mari de vitamina A și vitamina C pe care le conține. De asemenea, mărarul contribuie la întărirea oaselor și a dinților.
Dureri menstruale, menopauză
Mărarul reglează valorile tensiunii arteriale, frecvent crescute la femeile care ating vârsta menopauzei. Se consideră că mărarul ușurează simptomele menopauzei datorită cantităților mici de estrogen pe care le conține. La femeile de vârstă fertilă, mărarul contribuie la reglarea ciclului menstrual și eliminarea durerilor menstruale.
Elimină mirosul neplăcut din cavitatea bucală
Mărarul previne formarea cariilor, curăță în profunzime dinții și gingiile, manifestă acțiune antiinflamatoare la nivelul cavității bucale și a gâtului, împrospătează respirația. Mestecarea frunzelor de mărar poate calma sensibilitatea dentară.
Mărarul abundă în vitamine și minerale, conține foarte puține calorii, condimentează bucatele, te scapă de burta umflată, gaze în exces și retenția de lichide, elimină depunerile celulitice, de aceea este un bun ajutor într-o cură de slăbire.
Frunzele proaspete sau uscate de mărar și semințele de mărar se adaugă în salate, la ciorbe sau alte preparate culinare (se potrivește în rețete cu alte legume, orez, mâncăruri din pește). Cea mai eficientă metodă de a păstra mărarul este uscarea plantei la soare, într-un loc bine aerisit. Astfel, te poți bucura de beneficiile mărarului uscat pe tot parcursul anului.